αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας ειδικός ψυχολογίας εξηγεί: Οι 5 τοξικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι εγωκεντρικοί άνθρωποι. Έτσι θα τους εντοπίσεις

Ένας ειδικός ψυχολογίας εξηγεί: Οι 5 τοξικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι εγωκεντρικοί άνθρωποι. Έτσι θα τους εντοπίσεις

Όλοι νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας ως ένα βαθμό. Αυτό δεν είναι κακό. Αρκεί να μην πάμε… στην υπερβολή.

«Ως ερευνητής ψυχολογίας στο χώρο εργασίας, έχω περάσει περισσότερα από 30 χρόνια βοηθώντας τις εταιρείες να διαχειρητούν τουςς υπερβολικά εγωκεντρικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα αυτούς των οποίων η συμπεριφορά μπορεί να είναι επιβλαβής για τους συναδέλφους τους» λέει στο CNBC ο Stefan Falk, executive coach και workplace psychology expert.

Ο ίδιος παραθέτει πέντε τοξικές φράσεις που χρησιμοποιούν πάντα τα πολύ εγωκεντρικά άτομα. Έτσι θα τα εντοπίσετε.

1. «Αυτό το feedback είναι προσβλητικό»

Ερμηνεύουν οποιαδήποτε εποικοδομητικό feedback ως προσωπική επίθεση. Αρνούνται να δεχτούν την αλήθεια ότι υπάρχει πάντα χώρος για ανάπτυξη.

Πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κανένα λάθος, γεγονός που τους κάνει υπερευαίσθητους σε οποιαδήποτε πρόταση που λέειότι η δουλειά τους θα μπορούσε να βελτιωθεί.

2. «Οι ιδέες μου είναι πολύτιμες και αξίζουν πάντα να τις εξετάζετε σοβαρά»

Ανεξάρτητα από το πόσο μέτριοι είναι στην πραγματικότητα, οι εγωκεντρικοί τύποι τείνουν να υποθέτουν ότι προσφέρουν πάντα εξαιρετική αξία στους άλλους.

Αγνοούν την αλήθεια ότι οι περισσότερες από τις ιδέες, τις απόψεις και τις προτάσεις μας έχουν ελαττώματα, ανεξάρτητα από την προσπάθεια που επενδύουμε σε αυτές.

3. «Η επιτυχία τους έρχεται σε βάρος της δικής μου»

Ένα πολύ εγωιστικό άτομο τείνει να είναι λιγότερο επιτυχημένο από κάποιον που διοχετεύει τις εγωκεντρικές του τάσεις στο να βοηθάει τους άλλους.

Δεδομένου ότι δυσκολεύονται να δουν την αξία της υποστήριξης των γύρω τους, πιστεύουν ότι οι νίκες των άλλων είναι άδικες και είναι αποτέλεσμα ειδικής μεταχείρισης.

4. «Γιατί προσπαθείς πάντα να με ελέγχεις;»

Αντιπαθούν έντονα τα άτομα που δίνουν οδηγίες ή θέτουν σαφείς προσδοκίες. Για αυτούς, οι οδηγίες ενός διευθυντή είναι, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς προτάσεις ή στη χειρότερη, μια προσπάθεια κακομεταχείρισής τους.

5. «Είσαι ασεβής αφού δεν συμφωνείς μαζί μου»

Περιμένουν αναγνώριση για την εμπειρία και τις προοπτικές τους και δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον να μάθουν από τους άλλους.

Έτσι, όταν κάποιος προσφέρει μια διαφορετική οπτική, δεν το βλέπει ως ευκαιρία να μάθει, αλλά ως ένδειξη άγνοιας.

Βάλε όρια

Και πως μπορείς να διαχειριστείς τέτοια άτομα; Μία από τις συμβουλές του Stefan Falk είναι να βάλεις όρια.

Πες τους ότι η συμπεριφορά τους γίνεται υπερβολική.

Θέστε ερωτήσεις όπως: «Θα μπορούσατε να διευκρινίσετε πώς αυτή η συμπεριφορά ωφελεί την εταιρεία;» ή «Πιστεύετε ειλικρινά ότι αυτή η συμπεριφορά εξυπηρετεί τα δικά σας συμφέροντα;».

Τουλάχιστον, μπορείτε να καταστήσετε σαφές ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι αποδεκτή από εσάς και είναι επιβλαβής για τη συνεργασίας σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six − 3 =