αρχικηVIRALΈνας ειδικός εξηγεί: Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο… δεν πρέπει να «αντιγράψετε» όσους ζουν 100 χρόνια

Ένας ειδικός εξηγεί: Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο… δεν πρέπει να «αντιγράψετε» όσους ζουν 100 χρόνια

Ο αριθμός των αιωνόβιων ανθρώπων αυξάνεται, ωθώντας πολλούς από εμάς να αναρωτηθούμε: Ποιο είναι το μυστικό τους;

Για να το μάθετε, είναι λογικό να πάτε κατευθείαν στην πηγή και να ρωτήσετε αυτούς τους ηλικιωμένους τι κάνουν διαφορετικά.

Ο Petr Sramek είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Healthy Longevity Clinic, μιας ιατρικής εταιρία που χρησιμοποιεί βιοδείκτες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση ή το DNA, για να δημιουργήσει ένα σχέδιο που θα επιμηκύνει τη ζωή ενός πελάτη. Η κλινική θα σας σχεδιάσει έναν «οδικό χάρτη» με βάση τις δικές σας ανάγκες υγείας.

Παρόλο που ο Sramek ασχολείται με την πώληση… μακροζωίας, αναγνωρίζει ότι πολλοί από αυτούς που ζουν μέχρι τα 100 χρόνια έχουν απλώς τους σωστούς βιοδείκτες.

Οι συμβουλές από αυτούς λοιπον μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες, αλλά «δεν μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως καθοδήγηση για κανέναν άλλο», λέει.

Εκείνοι που έχουν φτάσει τα 100 χρόνια πιθανότατα επωφελούνται από μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων γονιδίων μακροζωίας. Αυτά τα γονίδια «δεν είναι πολύ συνηθισμένα», λέει ο Sramek στο CNBC.

«Πιθανώς μόλις το 2% του πληθυσμού έχει αυτούς τους παράγοντες», λέει. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ακολουθούν τον καλύτερο τρόπο ζωής. Μπορούν να πίνουν ή να μην ασκούνται ή ίσως να καπνίζουν. Εξακολουθούν να ζουν περισσότερο και είναι καλά στην υγεία τους, αλλά είναι οι εξαιρέσεις. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τίποτα από τον τρόπο ζωής τους ως παράδειγμα».

Ένα άτομο μπορεί να πιστώσει τη μακροζωία του στην αυστηρή, τακτική άσκηση, λέει. Αλλά αν έχετε συγκεκριμένες καρδιακές ή άλλες παθήσεις, αυτό μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς.

Πολλοί αιωνόβιοι πιστώνουν επίσης τη μακροζωία τους στο να έχουν θετική στάση. Αυτό πιθανότατα δεν θα προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, λέει ο David Watson, καθηγητής ψυχολογίας προσωπικότητας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame. «Τα αποτελέσματα του να είσαι απλώς θετικός είναι υπερεκτιμημένα», λέει. Στην πραγματικότητα, το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που συνδέεται περισσότερο με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι η ευσυνειδησία ή το να είσαι προσεκτικός και επιμελής.

«Αν μιλήσετε με ανθρώπους που έχουν ζήσει μέχρι τα 100, θα σας δώσουν ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά και ένα ασυνήθιστο δείγμα», λέει ο Watson.

Την μαγική φόρμουλα για μακροζωία, συμφωνούν οι ειδικοί, μάλλον δεν την έχει κανένας που την έχει μία μακρά ζωή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 3 =