αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈλεγχοι σε όσους διαθέτουν περισσότερα από 3 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση και νέος ΚΑΔ

Έλεγχοι σε όσους διαθέτουν περισσότερα από 3 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση και νέος ΚΑΔ

Στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και στην καταβολή του φόρου που αναλογεί υποχρεούνται από τον 1η Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις περισσότερα από 3 ακίνητα. Χθες η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας για τη νέα επαγγελματική ομάδα. Όσοι προχώρησαν στο άνοιγμα απλογραφικών δελτίων θα πρέπει στα τέλη Απριλίου να υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ και να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο, ενώ όσοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν εταιρεία θα πρέπει να υποβάλλουν στα τέλη του τρέχοντος μήνα τη σχετική δήλωση. Ο ΚΑΔ που θα αντιστοιχεί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ο “55.20.11.06” και παραπέμπει σε “Υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού”. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 3 ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα. Οι ανωτέρω θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ και προφανώς θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην έναρξη δραστηριότητας με τον ανωτέρω ΚΑΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το προσεχές διάστημα η ΑΑΔΕ αναμένεται να “τρέξει” διασταύρωση στα 7.440 φυσικά πρόσωπα (που διαθέτουν περισσότερα από τρία ακίνητα) προκειμένου να διαπιστώσει ένα έχουν προχωρήσει στην έναρξη δραστηριότητας.

Παράλληλα, εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι έλεγχοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πραγματοποιηθεί δεύτερος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης όσων μισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες και θα ελεγχθεί εάν έχουν καταχωρήσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ). Βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός φορολογούμενων που αποκρύπτουν από την εφορία τα πραγματικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ή που ενοικιάζουν και δεν έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων.

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα έκπτωσης 10% επί του φετινού ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες τους που έχουν ασφαλίσει έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =