αρχικηVIRALΈγινε και αυτό: 280 Έλληνες έκαναν αίτηση για να γίνουν αστροναύτες της ESA

Έγινε και αυτό: 280 Έλληνες έκαναν αίτηση για να γίνουν αστροναύτες της ESA

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Ευρωπαίων στην πρόκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για νέους αστροναύτες. Συνολικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, 22.589 άτομα έκαναν αίτηση μέσω Διαδικτύου, εκ των οποίων 17.170 άνδρες (76%) και 5.419 γυναίκες (24%). Από την Ελλάδα υποβλήθηκαν 280 αιτήσεις, οι 220 από άνδρες (78,6%) και οι 60 από γυναίκες (21,4%).

Η ESA εξέφρασε την πρόθεση να εκπαιδεύσει και ένα άτομο με σωματική αναπηρία ως αστροναύτη. Συνολικά 257 ΑμεΑ (197 άνδρες και 60 γυναίκες) έκαναν αίτηση από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων τέσσερις από την Ελλάδα.

Η ESA εμφανίστηκε ενθουσιασμένη από τη μεγάλη συμμετοχή, η οποία ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη αίτηση για Ευρωπαίους αστροναύτες που είχε γίνει το 2008 (τότε είχαν κάνει αίτηση 8.413 υποψήφιοι). Η επιλογή των νέων υποψηφίων αναμένεται να έχει γίνει έως το τέλος του 2022.about:blank

«Η ύπαρξη άνω των 22.000 υποψηφίων είναι εντυπωσιακός αριθμός. Έχουμε όλοι εκπλαγεί. Είναι μια πολύ ισχυρή έκφραση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού που έχουν οι άνθρωποι στην Ευρώπη για το διάστημα και για να γίνουν αστροναύτες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Γιόζεφ Ασμπάχερ.

Η ESA αναμένεται τελικά να υπογράψει συμφωνία με τέσσερις έως έξι υποψήφιους που θα στελεχώσουν το σώμα των αστροναυτών της τα επόμενα χρόνια σε βάση πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, σχεδιάζει να προσλάβει έως 20 ακόμη άτομα που θα αποτελέσουν τις «ρεζέρβες» σε περίπτωση ανάγκης ή δοθείσας της ευκαιρίας.

Μια τέτοια ευκαιρία μπορεί να είναι η επιθυμία ενός κράτους-μέλους της ESA (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) να πραγματοποιήσει μια «εθνική αποστολή» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η ενδιαφερόμενη χώρα θα μπορούσε να στείλει έναν αστροναύτη -που θα έχει στο μεταξύ εκπαιδευθεί από την ESA- με κάποια ιδιωτική διαστημική εταιρεία που κάνει ταξίδια στο Σταθμό.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αστροναύτες προέρχονται από τη Γαλλία (7.137) και ακολουθούν Γερμανία (3.700), Βρετανία (1.979), Ιταλία (1.860), Ισπανία (1.344) και Βέλγιο (1.019). Η επόμενη φάση της διαδικασίας επιλογής θα περιλαμβάνει ψυχολογικά τεστ, θα ακολουθήσουν πρακτικά και ψυχομετρικά τεστ, μετά ιατρική αξιολόγηση και τέλος δύο γύροι συνεντεύξεων. Μετά το αρχικό «ξεσκαρτάρισμα» των υποψηφίων, αναμένεται ότι τουλάχιστον 1.500 θα περιληφθούν σε αυτή τη μακρά ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής.

Η ESA έχει σήμερα επτά ενεργούς αστροναύτες, ένας από τους οποίους, ο Γάλλος Τομά Πεσκέ, βρίσκεται αυτή την περίοδο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Υπάρχουν επίσης δύο Ιταλοί (Λούκα Παρμιτάνο και Σαμάνθα Κριστοφορέτι), δύο Γερμανοί (Αλεξάντερ Γκερστ και Ματίας Μάουρερ), ένας Δανός (Αντρέας Μόγκενσεν) και ένας Βρετανός (Τίμοθι Πικ).

Καθώς αναμένεται μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων από την ESA, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα προσλάβει περίπου 500 άτομα, συνεπώς θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για όσους δεν γίνουν αστροναύτες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + 5 =