αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΌταν ο ιδρυτής του Airbnb δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο του (και μερικά μαθήματα που του δίδαξε η πανδημία)

Όταν ο ιδρυτής του Airbnb δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο του (και μερικά μαθήματα που του δίδαξε η πανδημία)

Η Airbnb ήταν μια από τις μεγάλες τεχνολογίες εταιρίες που επλήγησαν περισσότερο μέσα στην πανδημία. Αλλά κατάφερε να σταθεί στα πόδια της. Ο επικεφαλής της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, μίλησε για την εμπειρία αυτή και τι του δίδαξε στο podcast της McKinsey Global, Inside the Strategy Room. 

«Όπως πολλοί άνθρωποι επέστρεψα από διακοπές το 2019 πιστεύοντας ότι η ζωή μου θα έχει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση το 2020. Και ξαφνικά αισθάνθηκα σαν καπετάνιος, του οποίου το πλοίο είχε μόλις δεχθεί μία τορπίλη» λέει. «Μέσα σε 8 εβδομάδες είχαμε πτώση 80%» θυμάται. 

Δεν ήταν η πρώτη κρίση στη ζωή του. Την Airbnb την ίδρυσε σε μία εποχή, που περνούσε ο ίδιος πολύ δύσκολα και δεν είχε καν να πληρώσει το ενοίκιο. «Ένα από τα πρώτα μαθήματα που πήρα από αυτή την κρίση είναι ότι πρέπει να κινείσαι γρήγορα. Οι άνθρωποι βλέπουν τις κρίσεις ως καθοριστικές στιγμές και επομένως προσπαθούν να επιβραδύνουν τη λήψη αποφάσεων. Αντιθέτως όμως αυτό που χρειάζεται είναι να επιταχύνουμε».

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αυξάνεται και η επικοινωνία με τους άλλους. «Όσο ταχύτερα αλλάζουν τα πράγματα, τόσο περισσότερο πρέπει να επικοινωνείς τις αλλαγές» τονίζει. 

Η κρίση του έδειξε κάτι ακόμη. «Ενώ σε περιόδους ευημερίας λαμβάνεις αποφάσεις με βάση τι εκτιμάς ότι θα γίνει στο μέλλον, στην κρίση δεν έχεις ιδέα τι θα φέρει η επόμενη ημέρα. Πρέπει λοιπόν οι αποφάσεις σου να είναι βασισμένες σε αρχές. Δεν ξέρεις εάν κάτι που θα κάνεις θα φέρει καρπούς. Σκέφτεσαι όμως πώς θέλεις να σε θυμούνται» λέει. 

Όσο για το τι συμβουλεύει όσους αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις; Να είναι αισιόδοξοι. «Όχι τυφλή αισιοδοξία, αισιοδοξία στηριζόμενη σε δεδομένα. Αυτή μπορεί να σου δώσει ελπίδα να βγεις από μία δύσκολη κατάσταση. Και εάν επιμείνεις στις αρχές σου και κινηθείς γρήγορα, μπορείς να πετύχεις».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 3 =