αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦόβοι για εκτίναξη της ανεργίας μέσα στο φθινόπωρο

Φόβοι για εκτίναξη της ανεργίας μέσα στο φθινόπωρο

Μπροστά σε ένα νέο κύμα έκρηξης της ανεργίας αναμένεται να βρεθεί η εγχώρια αγορά εργασίας, αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων πρόνοιας που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία της απασχόλησης.

Το μέγεθος της ύφεσης, η δραματική πτώση της κατανάλωσης και η πρωτοφανής κρίση στον τουρισμό συνηγορούν για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και η κυβέρνηση ωθείται στην επαναθεσμοθέτηση παλαιών μέτρων και τη λήψη νέων, προκειμένου να στηρίξει την αγορά, για όσο αυτά διαρκούν. Όμως, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά πως με επιδόματα δεν λύνεται το πρόβλημα και ότι αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων αυτών θα υπάρξει αύξηση των απολύσεων.

Η πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας μέσα σε λίγους μήνες, όσο πρωτοφανής είναι άλλωστε και η κατάσταση που βιώνει η χώρα εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Ιούνιο και την αύξησή της κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο, κάθε άλλα παρά εφησυχασμό μπορεί να προκαλεί.

Από τον Μάρτιο που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19, ελήφθησαν από την κυβέρνηση τα πρώτα μέτρα και οδηγηθήκαμε στο lockdown έως και τον Ιούνιο, μήνα που τυπικά ξεκίνησε το άνοιγμα των ξενοδοχείων και η ιδιότυπη τουριστική περίοδος, χάθηκαν 183.000 θέσεις εργασίας. Έτσι, το ποσοστό ανεργίας από το 14,4% τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 18,3% τον Ιούνιο, ήτοι αύξηση της ανεργίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μία αύξηση που υπερβαίνει το 30%.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο μηνιαίο οικονομικό του δελτίο, στη δραματική μείωση των απασχολούμενων θα πρέπει να προστεθεί και ο δραστικός περιορισμός του χρόνου απασχόλησης όσων παραμένουν εντός της αγοράς εργασίας, εξαιτίας της στροφής στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης (περίπου 50% των νέων θέσεων εργασίας) και των μέτρων αναστολής. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και ο ΟΟΣΑ στην πρόσφατη έκθεσή του, η επίπτωση της κρίσης πανδημίας στη μείωση του εργάσιμου χρόνου είναι 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν στην κρίση του 2007-2008. Για να υπογραμμίσει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ ότι οι δραματικές αυτές εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης και των σχέσεων εργασίας θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − four =