αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο EquiFund είναι έτοιμο να δώσει μισό δισ. ευρώ σε ελληνικές startups

Το EquiFund είναι έτοιμο να δώσει μισό δισ. ευρώ σε ελληνικές startups

Μια επενδυτική πρωτοβουλία με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία αποτελεί το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) που ξεκινάει, άμεσα, τη δραστηριοποίησή του. Κι αυτό σε μία εποχή κατά την οποία οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν το 2017, εκρηκτική αύξηση 29,4% έναντι του 2016 αντιπροσωπεύοντας το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ .

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους και υλοποιείται, σε μια εποχή που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, πρωτίστως οι καινοτόμες, είναι η εξασφάλιση ρευστότητας και η ανεύρεση κεφαλαίων.

Το Ταμείο, συγκροτήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στη σύσταση νέων επιχειρήσεων, την υλοποίηση αξιόλογων επιχειρηματικών ιδεών και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, καθώς αποτελεί ένα εργαλείο εναλλακτικής ανεύρεσης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και επιχειρηματικών ιδεών με έμφαση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κύριοι στόχοι είναι η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ενσωμάτωσής τους στην παραγωγική δραστηριότητα, η ενίσχυση της βιομηχανίας και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, έχει επισημάνει σε ότι το EquiFund αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει:

“Βασικό ζητούμενο είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και κυρίως επιχειρήσεων καινοτομικού χαρακτήρα που μπορούν να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Για να το κάνουμε πράξη, προχωρήσαμε στη δημιουργία του EquiFund, δεσμεύσαμε πόρους από το ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το EIF, συγκροτήσαμε αυτό το σημαντικό, καινοτομικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα για υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων μέσω της συμμετοχής εξειδικευμένων επενδυτών στο κεφάλαιο της επιχείρησης, ενώ διευκολύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τις συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων, ανοίγοντας προοπτικές στις διεθνείς αγορές”.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαθέτει στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Στο Ταμείο συμμετέχει το EIF με 60 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) με περίπου 40 εκατ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ. Ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν με πρόσθετους ίδιους πόρους. Έτσι τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις πλησιάζουν το 0,5 δισ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους. Μάλιστα, οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται είναι ανακυκλούμενοι, δηλαδή μετά το πέρας της πρώτης επένδυσης επιστρέφουν στο Δημόσιο και επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό. Έτσι δημιουργείται μια νέα σταθερή ροή χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρίτσης θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοιχτή εκδήλωση για το EquiFund την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Η εκδήλωση του EquiFund

Την Δευτέρα 16 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) θα απευθυνθεί σε υφιστάμενους ή / και φιλόδοξους επιχειρηματίες οι οποίοι θα συναντηθούν και θα συζητήσουν με πιθανούς επενδυτές.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν όλοι οι συντελεστές του προγράμματος τόσο από την μεριά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με την συμμετοχή του διευθύνοντα σύμβουλου Πιέρ Λουίτζι Ζιλμπέρ, όσο και από την μεριά του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι εκπροσωπούν τους δύο θεμελιώδεις επενδυτές της πρωτοβουλίας EquiFund.

Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης οι οποίες μαζί με επιτυχημένους επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρέχει το πρόγραμμα.

Κεντρικές ομιλίες αναμένονται και από διεθνείς ομιλητές όπως ο Χαβιέρ Πέρεθ Τενέσα Ντε Μπλοκ, ιδρυτής και πρώην CEO της eDreams ODIGEO και ο σύμβουλος ψηφιακής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας Πολ Παπαδημητρίου ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός παρουσιαστής του συνεδρίου.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ερευνητές, προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς / διδακτορικούς και μετά-διδακτορικούς φοιτητές, υφιστάμενους και επίδοξους επιχειρηματίες και καινοτόμες επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους υλοποίησης και χρηματοδότησης της επιχειρηματικής τους ιδέας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + two =