αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελληνίδα που δουλεύει ως Σύμβουλος στην Κομισιόν και παράλληλα τρέχει το δικό της blog

Η Ελληνίδα που δουλεύει ως Σύμβουλος στην Κομισιόν και παράλληλα τρέχει το δικό της blog

Αν έπρεπε να επιλέξουμε μια τοποθεσία και να την χαρακτηρίσουμε ως «καρδιά της Ευρώπης», τότε σίγουρα θα κοιτούσαμε προς τις Βρυξέλλες. Ειδικά στα χρόνια της κρίσης, δεν είναι λίγοι οι νέοι στην Ελλάδα, που έχουν σκεφτεί να μετακομίσουν μόνιμα σε μια πόλη σαν αυτή. Αλλά πως είναι να ζεις και να εργάζεσαι σε ένα τέτοιο μέρος; Η Αγγελική Δεδοπούλου ξέρει. Είναι η Ελληνίδα που δουλεύει ως Σύμβουλος στην Κομισιόν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά από το 2016 μέχρι σήμερα τρέχει επίσης το δικό της blog, με το όνομα lavieestbellebyangeliki.com. Α, και το έφτιαξε μόνη της.

Η ίδια μιλά στο It’s Possible για το πως αποφάσισε να «αποβιβαστεί» μόνιμα στις Βρυξέλλες, τι επαγγελματικές ευκαιρίες υπάρχουν εκεί αυτή τη στιγμή, ενώ εξηγεί τι ακριβώς θα δει κάποιος στο blog της, αλλά και πως το διαχειρίζεται χρονικά όλο αυτό παράλληλα με την καθημερινή δουλειά της η οποία είναι αρκετά απαιτητική.

Καταρχήν πως αποφασίσατε να φύγετε από την Ελλάδα και να εγκατασταθείτε μόνιμα στις Βρυξέλλες;

Από την Ελλάδα έφυγα μόνιμα πριν από 6 χρόνια. Αρχικά για σπουδές στο Λουξεμβούργο όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου πάνω στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και έπειτα έκανα την Πρακτική μου στην Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Από τον Οκτώβρη του 2014 έως και σήμερα δουλεύω ως Σύμβουλος στην Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκή Επιστροπής για το Ευρωπαϊκό σύστημα Ταξινόμησης Προσόντων Δεξιοτήτων και Επαγγελμάτων ESCO.

Πως είναι το οικονομικό περιβάλλον εκεί και τι επαγγελματικές ευκαιρίες βλέπετε να υπάρχουν για τους νέους;

Οι πιθανότητες να βρει κάποιος εργασία στις Βρυξέλλες είναι αρκετά μεγάλες λόγω της  εκτεταμένης διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Πολλά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΝΑΤΟ, άλλοι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί και πολυεθνικές εταιρείες εδρεύουν στις Βρυξέλλες και προσφέρουν κατά διαστήματα αρκετές θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, σε μια χώρα με τρεις επίσημες γλώσσες και πολλές άλλες που χρησιμοποιούνται στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των Βρυξελλών, απαιτούνται καλές γλωσσικές δεξιότητες. Σίγουρα η γνώση Αγγλικών είναι βασική προϋπόθεση και σε πολλές περιπτώσεις τα Γαλλικά και τα Ολλανδικά είναι απαραίτητα κυρίως σε θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, υπάρχουν  διάφορα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή  Ένωση που βοηθάνε τους αναζητούντες για εργασία να βρουν δουλειά με βάση τις δεξιότητες και τα προσόντα που έχουν αποκτήσει στην εκάστοτε χώρα τους. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο από τους τομείς στους οποίους στρέφονται τα τελευταία χρόνια πολύ νέοι στις Βρυξέλλες είναι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα. Επίσης, νέες τεχνολογίες όπως το Blockchain  και η Artificial Intelligence οδήγησαν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε διάφορες Συμβουλευτικές και Εταιρείες Πληροφορικής, όπου εξετάζουν τη σωστή χρήση αυτών των τεχνολογιών σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Παρόλο αυτά δεν θα ήθελα να ενθαρύνω τους νέους να τα παρατήσουν τόσο εύκολα και να φύγουν  από την Ελλάδα. H Eλλάδα, μας χρειάζεται όσο ποτέ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει.

Στόχος μου και μένα είναι κάποια στιγμή να γυρίσω στην Ελλάδα και να προσπαθήσω να υλοποιήσω όσα μου δίδαξε το εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες στην Ελλάδα κυρίως σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η γεωργία και η επιχειρηματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει κατά διαστήματα επιδοτήσεις σε νέους επιχειρηματίες γύρω από τους τομείς που προανέφερα.

Το blog πότε προέκυψε χρονικά και πως φτάσατε στην δημιουργία του;

Το blog το δημιούργησα το 2016. Ήταν κάτι που είχα στην άκρη του μυαλού μου εδώ και πολύ καιρό. Ζώντας σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο, αλλά και ταξιδεύοντας συχνά σε διάφορες χώρες στο πλαίσιο της δουλειάς μου, αποφάσισα να μοιραστώ με όλους τις εμπειρίες μου γύρω από το φαγητό, τη μόδα και το καθημερινό μου lifestyle.

Το blog για μένα είναι ένα μικρό ημερολόγιο και ένα εικονικό μέρος όπου καταθέτω τις απόψεις μου και τον τρόπο ζωής μου.

Επίσης περιλαμβάνει motivational speaking και διάφορες συμβουλές για το πως να διαχειριζόμαστε διάφορες καταστάσεις της  ζωή μας. Επίσης ήθελα να αναδείξω το πως η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να συνδυάσει επαγγελματική καταξίωση, μόδα και lifestyle.

Με δεδομένο ότι έχετε και την καθημερινή δουλειά σας, πως το διαχειρίζεστε χρονικά;

Αν κάτι σου αρέσει πολύ βρίσκεις πάντα χρόνο. Η αλήθεια βέβαια είναι πως αφιερώνω περισσότερο χρόνο τα σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια των διακοπών μου.

Φτιάξατε το blog μόνη σας, χωρίς κάποια βοήθεια τεχνικού. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν αυτό;

Το Web Content Management δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα. Απέκτησα μεγάλη εμπειρία κατά τη διάρκεια της δουλειάς μου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, χρειάστηκε να παρακολουθήσω κάποια βίντεο στο Youtube από εξειδικευμένους developers έτσι ώστε να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα.

Πως θα θέλατε να είναι το blog σας σε 3 χρόνια από σήμερα;

Θα ήθελα να γίνει ένας χώρος όπου οι ακόλουθοί μου θα εκφράζουν και αυτοί τις απόψεις τους γύρω από το τρόπο ζωής τους. Επίσης θα ήθελα μέσω του blog μου να ενθαρύνω όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με το blogging και επίσης να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για να δημιουργήσουν το δικό τους ιστότοπο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + nineteen =