αρχικηVIRALΤο μποτιλιάρισμα στην Αθήνα είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη

Το μποτιλιάρισμα στην Αθήνα είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη

Η Αθήνα αντιμετωπίζει μερικά από τα πιο σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία πλοήγησης και χαρτογράφησης TomTom. Τα τελευταία χρόνια, η κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας έχει αυξηθεί αισθητά και τις ώρες αιχμής οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες αφού υπολογίζεται πως οι οδηγοί χρειάζονται κατά μέσο όρο 40% περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στον προορισμό τους, σε σύγκριση με την απαιτούμενη διάρκεια μετακίνησης υπό κανονικές συνθήκες ροής.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας, που συλλέγει διαρκώς δεδομένα, η Αθήνα είναι 8η σε μποτιλιαρίσματα, ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης με περισσότερους από 800.000 μόνιμους κατοίκους. Πρώτη είναι η Μόσχα (56% επιπλέον χρόνος στις μετακινήσεις), ενώ ακολουθούν η Κωνσταντινούπολη (53%) και το Βουκουρέστι (48%). Μία θέση κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται η Ρώμη (39%).

Στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι, οι οδηγοί χρειάζονται 37% περισσότερο χρόνο. Το 2017, η ελληνική πρωτεύουσα βρισκόταν στη 10η θέση, με 37% επιπλέον χρόνο μετακίνησης λόγω μποτιλιαρισμάτων, ενώ το 2015 ήταν εκτός δεκάδας. Μέσα σε έναν χρόνο, από το 2017 έως το 2018, τα προβλήματα αυξήθηκαν στο 75% των πόλεων ενώ μόνο σε 90 πόλεις καταγράφηκαν αισθητές μειώσεις.

Για να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ορισμένες πόλεις έχουν λάβει ειδικά μέτρα, όπως το Λονδίνο που επιβάλλει ειδικό τέλος στα οχήματα που κινούνται σε ζώνες με μεγάλη κίνηση. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα χειρότερα μποτιλιαρίσματα καταγράφονται στη Βομβάη της Ινδίας, καθώς οι κάτοικοί της ξοδεύουν κατά μέσο όρο 65% επιπλέον χρόνο μετακίνησης στον δρόμο. Ακολουθεί η πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, με 63% και η Λίμα με 58%. Στις ΗΠΑ, το Λος Άντζελες έχει τα χειρότερα επίπεδα συμφόρησης με 41% και ακολουθούν το Βανκούβερ (38%), η Νέα Υόρκη (36%) και το Σαν Φρανσίσκο (34%). Εκτός από την απώλεια χρόνου, τεράστιες είναι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Οι 10 πόλεις με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στον κόσμο

1. Βομβάη, Ινδία 65%
2. Μπογκοτά, Κολομβία 63%
3. Λίμα, Περού 58%
4. Νέο Δελχί, Ινδία 58%
5. Μόσχα, Ρωσία 56%
6. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 53%
7. Τζακάρτα, Ινδονησία 53%
8. Μπανγκόκ, Ταϋλάνδη 53%
9. Πόλη του Μεξικού, Μεξικό 52%
10. Ρεσίφε, Βραζιλία 49%

Πηγή: lifo

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 2 =