Οι περισσότεροι startuppers ονειρεύονται να φτάσουν σε μια μεγάλη εξαγορά. Έτσι ώστε να γεμίσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό και παράλληλα να τους δοθούν τα εφόδια έτσι ώστε να αναπτύξουν την επιχείρηση τους. Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα, μετά την εξαγορά;
Μια από τις πιο επιτυχημένες νέες startuppers στον κόσμο, δίνει τις απαντήσεις, μέσα από τη δική της εμπειρία. Η Alexa von Tobel, ήταν η ιδρύτρια της startup LearnVest. Την οποία αποφάσισε να πουλήσει το 2015, περίπου 6 χρόνια μετά την ίδρυση της. Η εξαγορά έγινε από την Northwestern Mutual. Όπως λέει η ίδια, ήταν μια δύσκολη απόφαση. Δεδομένου, μεταξύ άλλων, ότι λίγο πριν η πλατφόρμα είχε «σηκώσει» 33 εκατ. δολάρια.
Δύο χρόνια μετά την εξαγορά, η ίδια θεωρεί ότι εκείνη και η ομάδα της έκαναν τη σωστή επιλογή. Σε άρθρο της στο inc.com, παραθέτει τα 3 πράγματα που έμαθε από την πετυχημένη εξαγορά.
1- Επιλέξαμε ανθρώπους που πιστεύουν τα ίδια πράγματα με εμάς: Η Northwestern Mutual είναι μια εταιρία 120 ετών και ένα από τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι άνθρωποι εκεί, είχαν τις ίδιες απόψεις με την ομάδα της LearnVest, όπως λέει η Tobel. Η ίδια συμβουλεύει να το σκεφτείτε πολύ καλά πριν πάρετε μια τέτοια απόφαση, να ζυγίσετε τα δεδομένα και πάνω από όλα να ακούσετε τη γνώμη της ομάδα σας.
2- Πιθανόν να υπάρξουν απώλειες: Μετά την εξαγορά, το 85% της ομάδας της startup ήταν ενθουσιασμένο. Το 10% αδιάφορο και ένα 5% ήταν δυσαρεστημένο. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο σενάριο. Ποτέ δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους. Μάλιστα, στην περίπτωση της LearnVest ένα μέλος της ομάδας αποχώρησε. Το βέβαιο είναι ότι όσοι μείνουν θα πρέπει να προχωρήσουν ενωμένοι. Μαζί και με την εταιρία που έκανε την εξαγορά.
3- Περισσότερη καινοτομία: Κάθε ημέρα μετά την εξαγορά, οι άνθρωποι των δύο παραπάνω εταιριών, φτάνουν… την καινοτομία στα όρια της, όπως λέει η Tobel. Μαζί είχαν την ευκαιρία να εξελιχτούν περισσότερο. Σε αυτό, παίζει ρόλο και το χρηματικό κεφάλαιο που μπήκε στα ταμεία. Και έτσι η άλλοτε «μικρή» startup είχε την ευκαιρία να προσλάβει κορυφαία ταλέντα σε όλα τα τμήματα της.