αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα μεγάλα brands μόδας που έχουν κάνει αίτηση για να μπουν σε καθεστώς χρεοκοπίας

Τα μεγάλα brands μόδας που έχουν κάνει αίτηση για να μπουν σε καθεστώς χρεοκοπίας

Είναι μια λίστα που τις τελευταίες μέρες όλο και μεγαλώνει. Περιλαμβάνει γνωστές αμερικανικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων, όπως η Neiman Marcus και η J.C. Penney, αλλά και εταιρείες ένδυσης όπως η J. Crew και ο ανδρικός οίκος John Varvatos. Κοινό χαρακτηριστικό όλων εκείνων που βρίσκονται στη λίστα είναι η πρόσφατη αίτησή τους για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Αναμφίβολα, η χρονική στιγμή των αιτήσεων καθρεφτίζει τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, όπως κλειστά καταστήματα και δραματικές μειώσεις τζίρου, μεταξύ άλλων. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αιτήσεις για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για εταιρείες που ήδη τα τελευταία χρόνια κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες για να προσαρμοστούν σ’ ένα καινούργιο εμπορικό περιβάλλον. Πριν ακόμα την επέλαση του Covid-19, πολλά γνωστά ονόματα της μόδας έπρεπε να αντιμετωπίσουν αλλαγές στην παγκόσμια ζήτηση και την καταναλωτική συμπεριφορά αλλά και την τεράστια ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στο μεταξύ, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας δεν συνεπάγεται με άμεση πτώχευση, αλλά με αναδιάρθρωση της εταιρείας ή την πώλησή της. Με έδρα το Ντάλλας, η 122χρονη αλυσίδα Neiman Marcus ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 675 εκ. δολαρίων από πιστωτές, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης – το χρέος της εταιρείας ανέρχεται σε 5 δις δολάρια. Συγχρόνως, η J.C. Penney ανακοίνωσε ότι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας βρίσκεται το κλείσιμο 242 καταστημάτων από τα 846 που διαθέτει.Στον οίκο John Varvatos, το ύψος των χρεών αγγίζει τα 140 εκ. δολάρια. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας που σήμερα ανήκει στη Lion Capital, αναμένεται να περάσει στα χέρια θυγατρικής της. Ο ιδρυτής του brand, John Varvatos – με ρίζες από τη Θεσσαλονίκη, τη Σπάρτη και την Αθήνα, ο σχεδιαστής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ελληνική κοινότητα του Ντιτρόιτ – αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του chairman και chief creative officer.

Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματική πίεση που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός οδηγεί πολλές ακόμα εταιρείες σε δύσκολες κινήσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης. Άλλος ένας γίγαντας του λιανικού εμπορίου, ο Nordstrom με έδρα το Σιάτλ, αποφάσισε το κλείσιμο του 10 τοις εκατό του δικτύου καταστημάτων του, αλλά και το κλείσιμο των πολυτελών multibrand καταστημάτων Jeffrey.

Πηγή: vogue.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =