αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τρόποι για να χρηματοδοτήσεις την startup σου, χωρίς να βάλεις επενδυτές στο παιχνίδι

Τέσσερις τρόποι για να χρηματοδοτήσεις την startup σου, χωρίς να βάλεις επενδυτές στο παιχνίδι

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι startuppers μόλις ξεκινούν ένα νέο project, έχουν στο μυαλό τους το πως θα βρουν… έναν επενδυτή που θα τους δώσει χρήματα. Μια τέτοια επιλογή δεν είναι απαραίτητα κακή. Αλλά ούτε σου εγγυάται την επιτυχία. Σίγουρα πάντως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγματα να βρεις επενδυτή.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που βγήκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2019, οι περισσότεροι startuppers στην Ελλάδα τρέχουν τα projects τους με δικά τους κεφάλαια. Ειδικότερα, εκ των προτάσεων που αξιολογούνται από τα funds που έχουν συσταθεί μέσω του υπερταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (Equifund) υπολογίζεται ότι περίπου ένα ποσοστό μόλις 1%-4% καταφέρνει τελικά να λάβει χρηματοδότηση. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να αναπτύξουν την business ιδέα τους, με δικά τους χρήματα.

Πως όμως μπορείς να χρηματοδοτήσεις μια startup με δικά σου χρήματα, και χωρίς να βάλεις επενδυτές στο παιχνίδι; Ας δούμε 4 βασικές επιλογές που έχεις:

1 | Παράλληλη δουλειά. Είναι μια επιλογή που κάνουν αρκετοί startuppers στην Ελλάδα. Ξεκινούν κάτι δικό τους, αλλά την ίδια στιγμή κρατούν και την πρωινή (ή βραδινή) δουλειά τους. Έτσι καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους και παράλληλα χρηματοδοτούν το project τους. Είναι πάντως αλήθεια, ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει να μπεις full-time στο project σου αν θες να το πας στο next level.

2 | Συγκέντρωσε χρήματα από πριν. Αν θες να μπεις full-time στην startup σου από την Day 1, μπορείς να φτιάξεις ένα διαφορετικό πλάνο. Μια καλή επιλογή είναι να δουλέψεις κάπου αλλού για 6 μήνες ή 1 χρόνο, να βάλεις κάποια χρήματα στην άκρη, και όταν έρθει η στιγμή να ξεκινήσεις την startup σου να αφήσεις την κανονική δουλειά σου και να πορευτείς με τα «έτοιμα» χρήματα που έχεις συγκεντρώσει. Το ίδιο φυσικά μπορούν να κάνουν και οι άλλοι συνιδρυτές- έτσι το συνολικό κεφάλαιο θα είναι μεγαλύτερο.

3 | Συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Πλέον γίνονται αρκετοί στην Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι βλέπουμε πολλούς νέους επιχειρηματίες να γυρνάνε… από διαγωνισμό σε διαγωνισμό, με σκοπό να κερδίζουν τα χρηματικά έπαθλα. Συνήθως είναι χρηματικά ποσά που δεν θα σε κάνουν… εκατομμυριούχο, ωστόσο είναι ικανά να κρατήσουν «ζωντανό» το δημιούργημα σου. Σημειώνεται, ότι για να πας σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, πρέπει συνήθως να έχεις φτιάξει ήδη το project σου- έστω ένα prototype.

4 | Friends and family. Συμβαίνει στο εξωτερικό, αλλά γίνεται έντονα και στην Ελλάδα. Παρά την κρίση. Πολλοί είναι οι startuppers που ξεκινούν την προσπάθεια τους, και τα πρώτα χρήματα που χρησιμοποιούν προέρχονται από την οικογένεια τους ή από φίλους. Παλιά «παραδοσιακή συνταγή», η οποία μπορεί να σε βοηθήσει στα πρώτα σου επιχειρηματικά βήματα. Αρκεί βέβαια η οικογένεια να έχει λεφτά να σου δώσει…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =