αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέσσερα πράγματα που ένας HR Manager δεν θέλει να γνωρίζεις: Εξηγεί μια γυναίκα με 17 χρόνια εμπειρία στο HR

Τέσσερα πράγματα που ένας HR Manager δεν θέλει να γνωρίζεις: Εξηγεί μια γυναίκα με 17 χρόνια εμπειρία στο HR

Το τηλέφωνο σου χτύπησε, και επιτέλους κλήθηκες για μια job interview. Εσύ προετοιμάζεσαι όσο καλύτερα μπορείς για την διαπραγμάτευση. Τώρα όμως θα δούμε την… αθέατη πλευρά. Η Christine DiDonato εργαζόταν ως HR manager -υπεύθυνη προσλήψεων- σε εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών, δημοσίων σχέσεων και σε μεγάλες φοροτεχνικές επιχειρήσεις. Πριν ανοίξει την δική της εταιρία.

Mετά από 17 χρόνια εμπειρίας στο HR, η ίδια παραθέτει μερικά πράγματα που ένας υπεύθυνος προσλήψεων δεν θέλει να γνωρίζεις. Ρίξε μια ματιά για να είσαι… ψυλλιασμένος την επόμενη φορά.

1# Έχει ήδη «σκαλίσει» το παρελθόν σου. «Μπορεί να προτάσσει το χέρι του για να αλληλοσυστηθείτε και μόλις περάσετε στο προκείμενο να ακούει με προσοχή όλα όσα απαντάς στις ερωτήσεις του, αλλά πίστεψε με έχει ήδη τσεκάρει το παρελθόν σου», λέει η DiDonato. Ίσως έχει ρωτήσει άλλους ανθρώπους του χώρου, όταν έχει τσεκάρει το LinkedIn- μέχρι το τι έκανες το περασμένο Σαββατοκύριακο -να ‘ναι καλά το Facebook και το Instagram. Αλλά και το ποιες είναι οι πολιτικές σου απόψεις, αν εκδιλώνεσαι στα social media.

2# Η προσφορά του επιδέχεται παζάρια. Κι όταν λέμε προσφορά αναφερόμαστε φυσικά στο μισθό που σου προτείνουν. Το ίσως σημαντικότερο και πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συνέντευξης, δηλαδή. Σύμφωνα με την DiDonato, το πιο σύνηθες λάθος που κάνουν οι συνεντευξιαζόμενοι στο σημείο αυτό είναι να μην διαπραγματεύονται τα χρήματα, επειδή εσφαλμένα πιστεύουν ότι είναι αυτά ακριβώς που τους προσφέρονται. Take it or leave it. «Κι όμως, η οικονομική προσφορά που θα σου κάνει ο υπεύθυνος προσλήψεων πάντα επιδέχεται παζάρι, αν όχι παζάρια, μιας και κρύβει άσους κάτω από το μανίκι του, ποσά που ξεκινούν από Χ ευρώ και φτάνουν έως Ψ ευρώ. Αυτό που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να ενημερώσεις τον “απέναντι” ότι στοχεύεις για το μέγιστο, όχι για το ελάχιστο για να διεκδικήσεις το καλύτερο για σένα».

3# Πιθανότατα έχει δει και άλλους υποψήφιους. Αυτό είναι λογικό, θα πει κάποιος. Κι όμως αρκετοί υποψήφιοι παρασύρονται. Και θεωρούν ότι είναι… οι μόνοι που έχουν κληθεί για συνέντευξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ανοίγει μια θέση οι εταιρίες κοιτούν πολλούς ανθρώπους, πριν προσλάβουν αυτόν που θέλουν. Έχε το και αυτό στα υπόψη.

4# Υπάρχουν «σωστές» και «λάθος» απαντήσεις, στις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Είσαι περισσότερο εσωστρεφής ή εξωστρεφής; Σε τι είδους περιβάλλον εργασίας λειτουργείς καλύτερα; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις και αδυναμίες σου; Γιατί θα πρέπει να πάρεις τη δουλειά; Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται αβλαβείς, αλλά μην ξεγελιέστε. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν να τους προσδιορίσουν εάν θα είστε κατάλληλοι για τη θέση και την εταιρική κουλτούρα. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για δύσκολες και ανοιχτές ερωτήσεις είναι να δημιουργήσετε έναν κατάλογο με τα δυνατά σημεία σας. Και οι απαντήσεις να ταιριάζουν με ερωτήσεις σαν τις παραπάνω.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + three =