αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο «κόκκινο» η πληρότητα σε Αράχωβα, Μέτσοβο και άλλους δημοφιλείς προορισμούς για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Στο «κόκκινο» η πληρότητα σε Αράχωβα, Μέτσοβο και άλλους δημοφιλείς προορισμούς για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Έτοιμοι για Χριστουγεννιάτικες διακοπές φαίνεται πως είναι αρκετοί Έλληνες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει σε άρθρο του στο website της ΕΡΤ, ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, Πρόεδρος Δικτύου E-Real Estates. «Η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θεωρούμε ότι λόγω lockdown τον μήνα Νοέμβριο, η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα το επόμενο χρονικό διάστημα για κρατήσεις με «ευέλικτη» πολιτική ακύρωσης» σημειώνει.

«Οι περισσότεροι εκδρομείς των εορταστικών ημέρων και ιδιαίτερα οικογένειες, επιλέγουν τα χρονικά διαστήματα από 24/12 έως 27/12, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς από 30-31/12 έως 3/1/2021. Επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες – βίλες ή/και chalet που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο να αποφύγουν τον ενδεχόμενο συνωστισμό, να τηρούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας και ταυτόχρονα τα παιδία να μπορούν να απασχολούνται στην ύπαιθρο αν πρόκειται για μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο» συμπληρώνει.

Ολόκληρο το άρθρο

«Διαχρονικά πολλοί Έλληνες τις μέρες των εορτών επέλεγαν τα ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε κλασικούς εορταστικούς προορισμούς της Ευρώπης όπως Λονδίνο, Βιέννη, Ελβετία, Φινλανδία και Βελιγράδι. Το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού FedHATTA από τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα, οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό ήταν αυξημένες πάνω από 20% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι το 2019 ήταν μία ακόμη χρονιά ανόδου όσον αφορά τις δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό. Το 2019 ένας στους δύο Έλληνες δήλωσε ότι θα ταξιδέψει, ενώ μόνο το 31% θα προτιμήσει τη χώρα μας – Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα χρήματα που ξόδεψαν πέρυσι για τα ταξίδια τους.

Μη ξεχνάμε ότι αρκετοί Έλληνες σχεδόν κάθε χρόνο επιλέγουν τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας, λάτρεις του σκι, αλλά και όσοι θέλουν να βρεθούν σε έναν χειμερινό προορισμό και να απολαύσουν το χιόνι και την φύση, χωρίς να πληρώσουν μια περιουσία. Σίγουρα ως καταλύτης τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε το γεγονός πως η άνοδος των τιμών στα ξενοδοχεία πολλών εγχώριων προορισμών κατέστησε ανταγωνιστικούς πολλούς ξένους προορισμούς. Η πανδημία του κορονοϊού, μέρος της καθημερινότητας μας πλέον και ρυθμιστής των μετακινήσεων μας , ανατρέπει τα σχέδια πολλών Ελλήνων ταξιδιωτών για τις χειμερινές διακοπές τη φετινή χρονιά.

«Μένουμε εντός συνόρων» είναι το μότο για τον φετινό χειμώνα όσο αφορά τις μέρες των εορτών καθώς και τις χειμερινές τριήμερες εξορμήσεις. Αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς τα δεδομένα που καταγράφηκαν και κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών που το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων επέλεξαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές εγχώριους προορισμούς κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα φετινά Χριστούγεννα καθώς και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, οι Έλληνες φαίνεται να επιλέγουν εγχώριους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς και να αποφεύγουν να ταξιδέψουν σε προορισμούς του εξωτερικού ακόμη και πριν την ανακοίνωση του lockdown.  Η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θεωρούμε ότι λόγω lockdown τον μήνα Νοέμβριο, η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα το επόμενο χρονικό διάστημα για κρατήσεις με «ευέλικτη» πολιτική ακύρωσης.

Η ζήτηση καταγράφεται αυξημένη τόσο λόγω ότι πολλοί επέλεξαν να μην ταξιδέψουν εκτός των συνόρων εν μέσω πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα λόγω ότι αρκετοί δεν πραγματοποίησαν καλοκαιρινές διακοπές τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που νιώθουν πιεσμένοι με τα δεδομένα που διανύουμε λόγω κορονοϊού, καθώς και λόγω της τηλεργασίας που αρκετοί εργαζόμενοι έχουν «περιοριστεί» στα σπίτια τους.

Πρωταγωνιστής της φετινής χρονιάς μπορεί να χαρακτηριστεί η Αράχωβα με τις πληρότητες ακόμη και ένα μήνα πριν την ημέρα των Χριστουγέννων να έχουν «χτυπήσει» κόκκινο. Παράλληλα, μη ξεχνάμε ότι η Αράχωβα από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η Μύκονος του χειμώνα, ενώ η εύκολη και κοντινή απόσταση από την Αθήνα την χαρακτηρίζει ως «hot» χειμερινό προορισμό.
Οι περισσότεροι εκδρομείς των εορταστικών ημέρων και ιδιαίτερα οικογένειες, επιλέγουν τα χρονικά διαστήματα από 24/12 έως 27/12, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς από 30-31/12 έως 3/1/2021. Επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες – βίλες ή/και chalet που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο να αποφύγουν τον ενδεχόμενο συνωστισμό, να τηρούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας και ταυτόχρονα τα παιδία να μπορούν να απασχολούνται στην ύπαιθρο αν πρόκειται για μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη φετινή διαφορετική χρονιά, οι κρατήσεις για τις χειμερινές διακοπές από τους εκδρομείς πραγματοποιήθηκαν επί των πλείστων στα μέσα Οκτωβρίου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι κρατήσεις πραγματοποιούνταν μετά τα μέσα Νοεμβρίου και πολλές φορές ακόμη και λίγες ημέρες πριν.

Οι πληρότητες στο σύνολο των εγχώριων χειμερινών προορισμών, έχουν «χτυπήσει» κόκκινο για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Θεωρούμε ότι αν δεν υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις μέσω τοπικών lockdown μετά την άρση των υφιστάμενων μέτρων λόγω πανδημίας, η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα όσο πλησιάζουμε στις μέρες των εορτών.
Οι τιμές ημερήσιας διαμονής παραμένουν σταθερές σχεδόν στο σύνολο των χειμερινών προορισμών της χώρας, με μικρές αυξομειώσεις στην ανώτερη και κατώτερη ζητούμενη τιμή.

Στην Αράχωβα η πληρότητα αγγίζει 83% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 90 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση +12,5% στην ανώτερη τιμή για τη περίοδο των Χριστουγέννων και μείωση στη κατώτερη τιμή κατά 6,25% σε σχέση με το 2019. Την περίοδο της Πρωτοχρονιάς καταγράφεται μείωση στην ανώτερη τιμή κατά 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Αράχωβα, για την περίοδο των Χριστουγέννων (24/12 -27/12/ ) τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (ολόκληρο διαμέρισμα ή/και βίλα) στην ιστοσελίδα Airbnb δεν ξεπερνούν τα 28, ενώ για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς (31/12-3/1) μόλις 32.

Γενικότερα, οι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα διαθέσιμα ακίνητα – ολόκληρο διαμέρισμα ή/και βίλα – chalet σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς δεν είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν πολλοί χειμερινοί προορισμοί που στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, τα διαθέσιμα ακίνητα με τα άνωθεν χαρακτηριστικά είναι μονοψήφιος αριθμός για τις επιλεγμένες ημερομηνίες από 24/12 έως 27/12 και από 31/12 έως 3/1.
Στο Μέτσοβο, η πληρότητα αγγίζει το 96% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 84 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Μειωμένη η ανώτερη τιμή μίσθωσης κατά 7% σε σχέση με το 2019 για την περίοδο των Χριστουγέννων και κατά 10% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Στα Καλάβρυτα η πληρότητα αγγίζει το 77% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 95 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς . Το κόστος ημερήσιας μίσθωσης για την περίοδο των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 90€ έως 225€ τη φετινή χρονιά, σε αντίθεση με το 2019 που το κόστος κυμαινόταν από 12€ έως 180€. Αυξημένο το ημερήσιο κόστος για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς από 120€ ως 270€, σε αντίθεση με πέρυσι που κυμαινόταν από 100€ έως 165€
Στο Καρπενήσι η πληρότητα αγγίζει το 88% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 83% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς .Το κόστος ημερήσιας διαμονής για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι αυξημένο κατά 25% όσον αφορά την ανώτερη τιμή και κατά 12% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι χειμερινοί προορισμοί που καταγράφουν διψήφιο αριθμό μείωσης των ζητούμενων ημερήσιων τιμών μίσθωσης είναι το Πήλιο, το Καϊματσαλάν, τα Ιωάννινα και η Ελάτη Τρικάλων.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα με τα υψηλά ποσοστά πληρότητας σχεδόν στο σύνολο των εγχώριων χειμερινών προορισμών, αφορούν το ευνοϊκό σενάριο σε περίπτωση που τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού παραμείνουν σταθερά ή/και μειωθούν και δεν προκαλέσουν την λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας περιορισμού της μετάδοσης αυτού του αόρατου εχθρού.
Μη ξεχνάμε ότι οι πληρότητες καταγράφονται υψηλές ακόμη και 1 μήνα πριν τις εορταστικές ημέρες διότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν επιλέξει πολιτική ακύρωσης «ευέλικτη» , δηλαδή μη κλειδωμένες κρατήσεις, κρατήσεις που μπορούν να ακυρωθούν ακόμη από 4 ημέρες έως και 24 ώρες πριν την τοπική ώρα άφιξης και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης.  Η προμήθεια υπηρεσιών δεν επιστρέφεται παρά μόνο αν ο επισκέπτης ακυρώσει εντός της περιόδου δωρεάν ακύρωσης για την κράτησή του. Παράλληλα, αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση λιγότερες από 24 ώρες πριν την ημερομηνία άφιξης, τα χρήματα για την πρώτη διανυκτέρευση δεν επιστρέφονται.

Να σημειώσουμε όμως ότι, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που έχουν επιλέξει πολιτικής ακύρωσης – μη επιστρέψιμη τιμή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν προβεί σε γενναίες εκπτώσεις σε σχέση με την αρχική ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =