αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑποκάλυψη Σύψα: Με κυλιόμενα lockdowns θα πάμε ως την άνοιξη του 2021

Αποκάλυψη Σύψα: Με κυλιόμενα lockdowns θα πάμε ως την άνοιξη του 2021

Απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων στο τέλος του Νοεμβρίου, όπως αρχικώς είχε προαναγγελθεί, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Επισήμανε ότι για να υπάρξει χαλάρωση θα πρέπει τα κρούσματα τα πέσουν σε τριψήφια νούμερα και να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας είπε: «Ήδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση. Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%».

Σε σχετική ερώτηση για την άρση των αυστηρών μέτρων, εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Κατ’ αρχάς την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Όσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα.  Θα το δούμε στην πορεία. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω».

Κυλιόμενα lockdown

Ο ίδιος εκτίμησε ότι έως την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown, που –όπως αποκάλυψε- είναι στα πλάνα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

«Όταν ανοίξει πάλι η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και μεγάλη επιτήρηση. Δεν θα περιμένουμε να ανέβουν πάλι τα κρούσματα για να πάρουμε μέτρα και να κλείσουμε την κοινωνία. Το πάθημα του Οκτωβρίου θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Πρέπει να ξέρουμε ότι μέχρι και την άνοιξη αυτή η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο και θα είναι αυτό που λέγεται κυλιόμενο lockdown. Έτσι θεωρώ πως θα πάμε ως την άνοιξη», είπε.

Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι ο οργανισμός θα αρχίσει να δημιουργεί αντισώματα μετά από έναν μήνα οπότε θα πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί οι πολίτες. Πρόσθεσε ότι τον χειμώνα του 2021 αναμένεται να υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού, «που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος».

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =