αρχικηVIRAL«Στείλε Bitcoin και θα σου στείλω πίσω τα διπλά»: Η μεγάλη απάτη στο Twitter. Χρησιμοποίησαν διάσημα προφίλ

«Στείλε Bitcoin και θα σου στείλω πίσω τα διπλά»: Η μεγάλη απάτη στο Twitter. Χρησιμοποίησαν διάσημα προφίλ

Δεκάδες από τα μεγαλύτερα ονόματα της Αμερικής -μεταξύ άλλων Τζο Μπάιντεν, Μπαράκ Ομπάμα, Κάνιε Γουέστ, Μπιλ Γκέιτς και Έλον Μασκ- δημοσίευσαν παρόμοια μηνύματα στο Twitter: «Στείλε Bitcoin και διάσημοι θα σου στείλουν πίσω τα διπλά». Φυσικά ήταν όλο απάτη, συγκεκριμένα το αποτέλεσμα μιας από της πιο θρασείες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Το πρώτο κύμα επιθέσεων έγινε σε λογαριασμούς γνωστών «ηγετών» και εταιριών του κρυπτονομίσματος, αλλά λίγο αργότερα η λίστα θυμάτων συμπεριέλαβε την αφρόκρεμα της αμερικανικής πολιτικής, ψυχαγωγίας και τεχνολογίας, σε μια απόλυτη επίδειξη δύναμης από τους χάκερ.

Το Twitter αφαίρεσε γρήγορα πολλά από τα μηνύματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις παρόμοια tweets στάλθηκαν εκ νέου από τους ίδιους λογαριασμούς. Προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο, η εταιρία απενεργοποίησε μεταξύ άλλων την δυνατότητα σε επαληθευμένους χρήστες να δημοσιεύσουν, για μερικές ώρες, εξηγώντας ταυτόχρονα σε μήνυμα πως «διερευνά το πρόβλημα και προσπαθεί να το διορθώσει». Κατόπιν έρευνας αποκαλύφθηκε πως οι λογαριασμοί υπαλλήλων με πρόσβαση σε εσωτερικά συστήματα χρησιμοποιήθηκαν σε μια «συντονισμένη επίθεση» και στη συνέχεια οι χάκερς χρησιμοποίησαν αυτά τα συστήματα για να «τουϊτάρουν» από γνωστούς λογαριασμούς, όπως εκείνος του Τζο Μπάιντεν. Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, σχολιάζοντας το περιστατικό, δήλωσε: «Ήταν μια δύσκολη ημέρα για εμάς στο Twitter. Νιώθουμε όλοι απαίσια που συνέβη κάτι τέτοιο. Το ψάχνουμε και θα σας ενημερώσουμ πλήρως μόλις καταλάβουμε τι ακριβώς έχει γίνει».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση. Ένας από τους πιο προφανής «ενόχους» για επίθεση τέτοιου μεγέθους είναι η Βόρεια Κορέα, σχολιάζουν οι New York Times, που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς το Bitcoin. Ωστόσο η φύση της επίθεσης -“αποτελεσματική αλλά επίσης ερασιτεχνική”, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος- οδηγεί τις μυστικές υπηρεσίες στο συμπέρασμα πως πρόκειται περισσότερο για μεμονωμένο χάκερ, παρά για ολόκληρο έθνος. Σε περίπτωση που ήταν η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα ή το Ιράν, σχολίασε ο αξιωματούχος, η προσπάθεια θα επικεντρωνόταν ενδεχομένως στο χρηματιστήριο ή την έκδοση επίσημων ανακοινώσεων στο όνομα του Τζο Μπάιντεν ή άλλων στόχων.

Επίσης παρατηρήθηκε πως η επίθεση δεν επηρέασε έναν από τους διασημότερους και ισχυρότερους λογαριασμούς στο Twitter, εκείνον του Ντόναλντ Τραμπ, που πλέον βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης μετά από παλαιότερα παρόμοια περιστατικά. Οι επιθέσεις υποδεικνύουν επίσης πως το πρόβλημα προκλήθηκε από κενό ασφαλείας στην υπηρεσία του Twitter και όχι ελλιπή μέτρα από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο στόχαστρο. Τα μηνύματα ήταν μια εκδοχή μιας μακράς απάτης, στο πλαίσιο της οποίας χάκερ παριστάνουν δημόσια πρόσωπα στο Twitter και υπόσχονται μέχρι και τριπλασιασμό των ποσών Bitcoin, που θα τους στείλουν. Ωστόσο η χθεσινή επίθεση ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν αληθινοί λογαριασμοί δημοσίων προσώπων. Το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα είναι πολύ δημοφιλές σε τέτοιες απάτες, επειδή μόλις το θύμα στείλει τα χρήματα, ο σχεδιασμός του Bitcoin καθιστά αδύνατο να επανακτηθεί το ποσό.

Πηγή: www.lifo.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =