αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΡικομέξ: Η εταιρία που κατέρρευσε στον σεισμό της Αθήνας το ’99 και παρέσυρε στο θάνατο 39 ανθρώπους

Ρικομέξ: Η εταιρία που κατέρρευσε στον σεισμό της Αθήνας το ’99 και παρέσυρε στο θάνατο 39 ανθρώπους

Είναι σίγουρα μια από τις εικόνες που έχει μείνει, από το μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το 1999. Η είδηση διαδόθηκε πολύ γρήγορα: Το εξαώροφο εργοστάσιο της Ρικομέξ κατέρρευσε, ενώ εργαζόμενοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό: 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μέσα στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με τα όσα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας αμέσως μετά, το συγκεκριμένο κτίριο είχε πολλές κατασκευαστικές παρατυπίες, οι οποίες οδήγησαν και στην κατάρρευση του. Ήταν ένα εργοστάσιο χτισμένο πάνω στα μπάζα που στένευαν την κοίτη του ρέματος, κοντά στους πρόποδες της Πάρνηθας. Κοντά, δηλαδή, στο επίκεντρο του σεισμού.

Η επιχείρηση κήρυξε τελικά πτώχευση το 2004. Από την εκδίκαση της υπόθεσης, το 2007, από τους 33 κατηγορούμενους για την κατάρρευση του εργοστασίου, όλοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με ασαφή αιτιολογία. Σε συγγενείς μερικών από τα θύματα δοθήκαν αποζημιώσεις που έφταναν τις 17.000 ευρώ για νεκρό αδελφό, τις 30.000 για νεκρό γονιό και τις 40.000 για κάθε νεκρό παιδί.

Τον Μάιο του 2010 κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η Νομαρχία είχε αυτοτελείς ευθύνες, καθώς δεν διενήργησε σωστά τους προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους στην κατασκευή του εργοστασίου και έπρεπε να αποζημιώσει τα θύματα με 18 εκατομμύρια ευρώ.

Τελικά, το 2012 αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η καταβολή 13 εκατομμυρίων σε συγγενείς των θυμάτων από τους πόρους της Περιφέρειας, καθώς αυτή είχε “κληρονομήσει” τις αμαρτίες των προκατόχων της. Οι νεκροί της Ρικομέξ ουδέποτε δικαιώθηκαν, καθώς ουδείς τιμωρήθηκε για το μπάζωμα του ρέματος πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε το εξαώροφο εργοστάσιο. Οι 39 άνθρωποι που θάφτηκαν στα χαλάσματα αποτιμήθηκαν λογιστικά και χρεώθηκαν σε έναν προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 11 =