αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠώς θα λειτουργεί η «Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας». Θα μετρά τις ώρες εργασίας σου, τις υπερωρίες κ.α.

Πώς θα λειτουργεί η «Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας». Θα μετρά τις ώρες εργασίας σου, τις υπερωρίες κ.α.

Από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να ξεκινήσει, προς τα μέσα του 2022, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, στην οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συνολικές ώρες εργασίας κάθε εργαζόμενου, όλες οι νόμιμες υπερωρίες, αλλά και ο προβλεπόμενος ημερήσιος χρόνος ανάπαυσης – διακοπής από τη δουλειά, ενώ θα προβλέπονται και «κόφτες» ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις. 

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της εγχώριας αγοράς εργασίας, προβλέπει τρία σημαντικά στάδια.

Το πρώτο, αφορά την υπηρεσία  myErgani.gov.gr που ήδη ενεργοποιήθηκε και αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε mobile app έως τον Φεβρουάριο.  Πρόκειται στην ουσία για τον προπομπό της «ψηφιακής κάρτας εργασίας» που θα εφαρμοστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ εντός του νέου έτους αναμένεται και ολοκληρωθεί και η μετεξέλιξη του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη σε Εργάνη ΙΙ – το τρίτο στάδιο ψηφιοποίησης – με στόχο την απλοποίηση διαδικασιών και δηλώσεων, την ολιστική αντιμετώπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων και τη μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων.

Πώς λειτουργεί το myergani.gov.gr

Μέσω της νέας εφαρμογής, κάθε εργαζόμενος  μπορεί να δει ο ίδιος όσα έχει δηλώσει ο εργοδότης του για εκείνον. Πρόκειται, όπως δήλωσε, χθες, κατά την παρουσίαση, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης για ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου απέναντι στη «μαύρη» και την υποδηλωμένη εργασία». 

Η αναζήτηση των πληροφοριών στο myergani.gov.gr από τον εργαζόμενο γίνεται μέσα από 3 βασικές επιλογές:

1. Με την επιλογή «Οι Εργοδότες μου» κάθε εργαζόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις σχέσεις εργασίας με τους εργοδότες που έχει απασχοληθεί (εφόσον έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη). Επίσης μπορεί να δει τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία της κάθε εργασιακής σχέσης, όπως έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα  από τις δηλώσεις των υπόχρεων εργοδοτών.

2.  Με την επιλογή «Δηλώσεις» μπορεί να αναζητήσει όλες τις δηλώσεις (έντυπα) που έχουν υποβληθεί στο σύστημα Εργάνη από τους εργοδότες του, ταξινομημένες στις παρακάτω κατηγορίες:

  •        Έναρξη/Λήξη Απασχόλησης
  •        Μεταβολές Απασχόλησης (υπερωρίες, υπερεργασία, τηλεργασία)
  •        Άδειες
  •        Ειδικά Καθεστώτα Απασχόλησης
  •        Μέτρα COVID-19
  •        Λοιπά

3.  Με την επιλογή «Πληρωμές Covid-19», τέλος, ο εργαζόμενος  μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληρωμές που έχει λάβει από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 4 =