αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσο ακριβότερα αγοράζουμε τον στιγμιαίο καφέ στην Ελλάδα

Πόσο ακριβότερα αγοράζουμε τον στιγμιαίο καφέ στην Ελλάδα

Μπορεί το καλάθι του σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα να είναι πιο φθηνό σε σχέση με αυτό των Βρετανών, των Ισπανών και των Πορτογάλων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) ωστόσο υπάρχουν κάποια προϊόντα που κάνουν τη διαφορά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο στιγμιαίος καφές όπου η συσκευασία των 200 γρ. πωλείται στην Ελλάδα με “καπέλο” 49% σε σχέση με την τιμή στην οποία το αγοράζουν οι Βρετανοί. Σε σχέση με τους Ισπανούς οι Έλληνες πληρώνουν το συγκεκριμένο προϊόν ακριβότερα κατά 34,7% και σε σχέση με τους Πορτογάλους κατά 12,7%.

Ακριβότερα, σε σχέση με τους Βρετανούς, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, συνεχίζουν να πληρώνουν οι Έλληνες το φρέσκο γάλα. Η συσκευασία του 1 λίτρου στην Ελλάδα στοιχίζει στον καταναλωτή, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, 1,22 ευρώ, στη Βρετανία πωλείται προς 1,21 ευρώ, στην Ισπανία προς 1,06 ευρώ και στην Πορτογαλία προς 0,98 ευρώ το λίτρο. 

Ακριβότερα πληρώνουν σε σχέση με τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς οι Έλληνες το χαρτί υγείας 8-9 τεμαχίων. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η συγκεκριμένη συσκευασία πωλείται προς 3,81 ευρώ, στην Ισπανία προς 2,92 ευρώ και στην Πορτογαλία προς 3,73 ευρώ ενώ στη Βρετανία, που είναι και η πιο ακριβή τιμή, προς 4,17 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με το ΙΕΛΚΑ -η σύγκριση των τιμών έγινε σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών- η Βρετανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 12% η Ισπανία, 17% η Αγγλία, 9% η Πορτογαλία. Ψαλίδα η οποία ανοίγει ακόμη περισσότερο αν από την τελική τιμή αφαιρεθεί ο ΦΠΑ. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + twelve =