Δεν αρκεί μόνο να είσαι καλός στην δουλειά σου. Πρέπει να φαίνεται κιόλας. Η «εταιρική ταυτότητα» για την οποία θα έχεις ακούσει να μιλάνε πολλοί διάσημοι επιχειρηματίες, παίζει τον ρόλο της. Στην digital εποχή που ζούμε μπορείς να επεκτείνεις την business φήμη σου online. Παρακάτω θα δεις 4 τρόπους για να το πετύχεις σε βάθος χρόνου. Και δεν είναι τόσο δύσκολο, αρκεί να αφιερώνεις 1 ώρα την εβδομάδα για να κάνεις αυτή την δουλειά και να το κάνεις μεθοδικά. Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα μαζί ταυτόχρονα. Το σημαντικό είναι να βάζεις ένα «τουβλάκι» κάθε φορά, για να χτίσεις αυτό που θέλεις.
Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης
1# Ενεργά social media profiles. Είναι αυτονόητο. Αν θες να «χτίσεις» το personal brand σου στην εποχή μας, πρέπει να έχεις προφίλ στα βασικά social media. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να τα διατηρείς με ενεργά. Φρόντισε να αναρτάς περιεχόμενο σχετικό με το πεδίο σου, να έχεις εισάγει στοιχεία επικοινωνίας, και φυσικά να απαντάς σύντομα σε όσους σου στέλνουν κάποιο μήνυμα. Εννοείται ότι πρέπει να έχεις και ένα επαγγελματικό email και website.
2# Αλληλεπίδρασε με ανθρώπους στο πεδίο σου, ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζεις προσωπικά. Τώρα είναι πιο εύκολο από ποτέ. Βρες ανθρώπους που είναι πετυχημένοι στο πεδίο σου. Το Linkedin είναι ένα καλό εργαλείο για να το κάνεις αυτό. Στην συνέχεια αλληλεπίδρασε μαζί τους. Ένα μήνυμα, ένα σχόλιο κάτω από μια ανάρτηση τους ή μια κοινοποίηση σε κάτι που πόσταραν, μπορεί να είναι η αρχή για να δημιουργήσεις μια νέα επαφή. Και σιγά- σιγά θα χτίσεις το δίκτυο σου. Έτσι θα κάνεις γνωστή και την δική σου δουλειά, στο πεδίο που σε ενδιαφέρει.
3# Πρόσφερε κάτι δωρεάν. Ναι, τα χρήματα είναι ένας από τους στόχους που πρέπει να έχεις σε μια business δραστηριότητα. Στο ξεκίνημα όμως μπορείς να προσφέρεις ένα κομμάτι από τις υπηρεσίες σου ή ένα προϊόν δωρεάν προς το κοινό. Έτσι θα σε μάθει πιο εύκολα ο κόσμος. Άλλωστε, είναι πιο εύκολο για κάποιον να δοκιμάσει κάτι νέο όταν αυτό είναι δωρεάν. Μπορείς επίσης να προσφέρεις δωρεάν κάποιες από τις γνώσεις σου- είτε μέσω άρθρων, είτε μέσω βίντεο.
4# Συνεργασίες. Είμαστε στην εποχή των συνεργασιών. Όταν ξεκινάς μια νέα προσπάθεια, είναι πολύ χρήσιμο να κάνεις κάποιες συνεργασίες με ανθρώπους στον ίδιο χώρο, έτσι ώστε να πάρεις ένα boost και να γίνεις γνωστός πιο γρήγορα. Δεν το πιο απλό που κάνουν ακόμα και οι YouTubers: Όταν ένας YouTuber ξεκινά ένα κανάλι από το μηδέν, συνήθως αναζητά μια ή περισσότερες συνεργασίες με άλλους YouTubers. Έτσι ουσιαστικά γίνεται μια «ανταλλαγή συνδρομητών» και «ανταλλαγή περιεχομένου», με οφέλη και για τις δύο πλευρές. Και κυρίως οφέλη για αυτόν που ξεκινά τώρα.