αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως θα γίνεις εκατομμυριούχος… κόβοντας τον καφέ: Ένας εκατομμυριούχος παραθέτει το πλάνο

Πως θα γίνεις εκατομμυριούχος… κόβοντας τον καφέ: Ένας εκατομμυριούχος παραθέτει το πλάνο

Εάν πιστεύετε ότι το να γίνετε πλούσιοι είναι ένα ανέφικτο σενάριο, κάνετε λάθος. Όπως ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος David Bach γράφει στο bestseller του «Ο αυτόματος εκατομμυριούχος», «ανεξάρτητα από το μέγεθος του μισθού σας πιθανότατα έχετε ήδη κάνει αρκετά χρήματα για να γίνετε πλούσιοι».

Στην πραγματικότητα το να χτίσετε πλούτο μπορεί να γίνει απλά με το να κόψετε τον πρωινό σας latte. «Όλοι μας πετάμε πάρα πολλά από τα χρήματα που βγάζουμε σε περιττές μικρές δαπάνες», γράφει ο Bach.

Ο ίδιος το αποκαλεί αυτό τον «παράγοντα latte» και η βασική ιδέα είναι ότι αν σταματήσουμε να σπαταλάμε 5 δολάρια κάθε πρωί για έναν latte (ή οποιαδήποτε άλλη μικρή πολυτέλεια απολαμβάνουμε σε τακτική βάση όπως το εμφιαλωμένο νερό, το γρήγορο φαγητό ή τα αναψυκτικά) θα μας έμεναν αρκετά χρήματα για εξοικονόμηση. Μετά το πέρας μερικών δεκαετιών, αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να αθξηθούν σημαντικά, χάρη στους τόκους.

Σύμφωνα με τον Bach, αν εξοικονομούμε κάθε μέρα 5 δολάρια, «σώζουμε» κάθε εβδομάδα 35 δολάρια και κάθε μήνα 150. Εάν επενδύσουμε αυτά τα 150 δολάρια, με μια ετήσια απόδοση 10%, θα μαζέψουμε τόσα χρήματα με την πάροδο του χρόνου:

Σε έναν χρόνο: 1.885 δολάρια

Σε 10 χρόνια: 30.727 δολάρια

Σε 15 χρόνια: 62.171 δολάρια

Σε 30 χρόνια: 339.073 δολάρια

Σε 40 χρόνια: 948.611 δολάρια

Ορισμένοι αμφισβητούν τη μέθοδο του Bach, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα σταθερά κόστη, αυτά που δεν μπορούν να περικοπούν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η μέθοδός του μπορεί να μας βοηθήσει έστω να αποκτήσουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας.

Για να το δοκιμάσετε, ξεκινήστε καθορίζοντας τον δικό σας «παράγοντα latte», παρακολουθώντας τα έξοδά σας για τουλάχιστον μια ημέρα και μετά μειώνοντας κάποιες μη απαραίτητες δαπάνες και κατευθύνοντας τις αποταμιεύσεις προς έναν επενδυτικό λογαριασμό.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + ten =