αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολλοί ξένοι αγοράζουν τώρα σπίτια στην Ελλάδα- Οι 2 λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο

Πολλοί ξένοι αγοράζουν τώρα σπίτια στην Ελλάδα- Οι 2 λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο

Τα προγράμματα της Χρυσής Βίζας, που έδωσαν σημαντικές ανάσες σε ταλαιπωρημένες οικονομίες της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία φαίνεται ότι πλησιάζουν προς το τέλος τους. Ήδη, η Κομισιόν έχει καλέσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσουν τα εθνικά προγράμματα πώλησης ιθαγένειας σε επενδυτές.

Προτροπή που έγινε πολύ πιο επιτακτική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, μιας χώρας που έβαλε στα ταμεία της 6,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, Αντόνιο Κόστα έχει προαναγγείλει τον τερματισμό του προγράμματος.

Στην Ελλάδα, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το όριο επένδυσης σε ακίνητα με σκοπό την απόκτηση Golden Visa πρόκειται να διπλασιαστεί και να διαμορφωθεί στα 500 χιλ. ευρώ από 250 χιλ. ευρώ που είναι σήμερα. Καθώς το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του 2023, οι διεθνείς κτηματομεσίτες έχουν «χτυπήσει καμπανάκι» σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Χρυσή Βίζα από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Murat Coskun, ιδρυτή και CEO της Get Golden Visa, «το ελληνικό πρόγραμμα ήταν δημοφιλές στους διεθνείς επενδυτές από τότε που ξεκίνησε το 2013. Από την ανακοίνωση της αλλαγής (σ.σ. εξαγγελία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ) τα ερωτήματα που έχουμε λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διπλασιαστεί».

Πέρα όμως από τους Αμερικανούς σύμφωνα με τον κ. Coskun, υψηλό είναι και το ενδιαφέρον από Βρετανούς πολίτες. «Οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαθεν ενδιαφερόντουσαν για την Golden Visa της Ελλάδας, αλλά ο αριθμός των αιτημάτων που ελήφθησαν από υποψήφιους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 58% κατά τη διάρκεια του 2μήνου μετά την ανακοίνωση» σημείωσε.

Φόβοι για αύξηση του ΦΠΑ

Δεν είναι όμως μόνο οι επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρονται για την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον για την χώρα μας είναι αυξανόμενο και από πολίτες εντός ΕΕ,που επιθυμούν να αποκτήσουν μία τουριστική ή – και ταυτόχρονα – επενδυτική κατοικία στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται ακόμη και σε εσωτερική «μετανάστευση». Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν κυρίως πολίτες τρίτης ηλικίας από την Βόρεια Ευρώπη.

Για το αυξημένο ενδιαφέρον των Γερμανών για την ελληνική αγορά ακινήτων αναφέρθηκε σε εκτενές δημοσίευμα της η έγκριτη οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, όπως αναφέρει στο τελευταίο ενημερωτικό της δελτίο η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. Στο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά για τις ελκυστικές τιμές στα ελληνικά ακίνητα ιδιαίτερα όταν συγκρίνονται με τις άλλες εντός ΕΕ χώρες της Μεσογείου.

Όπως, όμως, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μετά το τέλος του 2024 πιθανώς τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν και να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις τιμών μετά τη θέση σε εφαρμογή από την Ελλάδα του αυξημένου ΦΠΑ 24% για την αγορά νέων ακινήτων.

Πηγή: powergame.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 11 =