αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρικ για να σταματήσεις να κάνεις κάτι που γνωρίζεις ότι είναι λάθος

Πέντε τρικ για να σταματήσεις να κάνεις κάτι που γνωρίζεις ότι είναι λάθος

Υπάρχει ίσως κάτι που κάνετε, που κατά κάποιο τρόπο είναι λάθος. Ίσως βλάπτει εσάς, ίσως βλάπτει τους άλλους. Ίσως είναι κακό για τα ζώα, το περιβάλλον ή την κοινωνία γενικότερα. Συνεχίζεις όμως να το κάνεις. Ξέρεις ότι είναι λάθος, αλλά το κάνεις.

Γιατί; Λοιπόν, καταρχάς, οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους όντα της συνήθειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς δρόμους με ποικίλες συνέπειες. Οι συνήθειες είναι τα πράγματα που κάνεις χωρίς να τα σκέφτεσαι πραγματικά. Μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά, αλλά συμβαίνουν τακτικά. Και λόγω αυτής της φύσης μας, είναι εύκολο να πέσουμε σε επιβλαβείς ή καταστροφικές συνήθειες ή ακόμη και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να καθοριστεί από αυτές.

Το ερώτημα εδώ είναι: Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις μια κακή συνήθεια; Πέντε κινήσεις θα σε βοηθήσουν.

1. Ποιο είναι το λάθος;

Αν καταλάβεις ποιο είναι το λάθος που κάνεις, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να σπάσεις τον κύκλο. Συνειδητοποιήστε πώς ζείτε τη ζωή σας. Όταν επεξεργάζεστε κάτι για το οποίο δεν είστε σίγουροι, σκεφτείτε εάν αυτό που κάνετε είναι λάθος ή όχι. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς αισθάνεται. Προτού μπορέσετε να αλλάξετε οτιδήποτε στη ζωή, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι χρειάζεται αλλαγή. Αναγνωρίστε ότι έχετε βρει μια συμπεριφορά ή ένα μοτίβο που δεν σας αρέσει και στη συνέχεια θα εργαστείτε για να το σταματήσετε επειδή ξέρετε ότι είναι λάθος.

2. Κατάλαβε το «γιατί»

Αφιερώστε χρόνο γιανα σκεφτείτε το «γιατί;». Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε περίεργα, αλλά μόνο έτσι θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε. Γιατί κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος; Σας κάνει να αισθάνεστε πιο σίγουροι και καλύτερα προετοιμασμένοι; Ίσως είναι ανακουφιστικό από το άγχος; Μόλις καταλάβετε το γιατί, μπορείτε να αλλάξετε το μοτίβο συμπεριφοράς. Ως πλάσματα της συνήθειας, συχνά επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά χωρίς να αναρωτιόμαστε γιατί το κάνουμε. Μας φέρνει επιπλέον χαρά; Νιώθουμε καλύτερα όταν το κάνουμε;

3. Δημιούργησε ένα δίκτυο υποστήριξης

Πείτε σε κάποιους ανθρώπους τι προσπαθείτε να αλλάξετε, ώστε να μπορέσουν να σας βοηθήσουν. Κάνοντας αυτό θα επιτρέψετε στους άλλους να σας υποστηρίξουν, να σας ενθαρρύνουν και να είναι εκεί στις καλές και τις κακές στιγμές. Επιπλέον, η ύπαρξη ενός δικτύου υποστήριξης θα βοηθήσει την ψυχική σας υγεία και τη γενική ευημερία σας, γεγονός που θα κάνει την αλλαγή της συνήθειας να φαίνεται πιο διαχειρίσιμη.

4. Αντικατέστησε την κακή συνήθεια με μια καλή

Βάλτε ως στόχο ότι θα κάνετε κάτι θετικό κάθε φορά που νιώθετε την επιθυμία να κάνετε κάτι που ξέρετε ότι είναι λάθος. Γράψτε το και κολλήστε το σε… σημεία του σπιτιού σας όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα παραμένετε πάντα συγκεντρωμένοι και συνειδητοποιημένοι. Όταν είστε έτοιμοι να εφαρμόσετε πάλι την κακή συνήθεια, αναγνωρίστε το, ώστε να μπορέσετε να την αντικαταστήσετε αμέσως με μια νέα θετική συνήθεια/ρουτίνα που αναπτύχθηκε πρόσφατα. Αντικαταστήστε αυτό που θέλετε να σταματήσετε, με κάτι που σας κάνει να νιώθετε υπέροχα.

5. Μάθε να λες «όχι»

Μάθετε να λέτε όχι, είτε στους άλλους είτε στον εαυτό σας. Το «όχι»  είναι μια ισχυρή λέξη και υπενθύμιση. Δεν απαιτεί εξήγηση. Δεν χρειάζεται να είναι «Όχι, γιατί…». Μπορεί απλώς να είναι «Όχι». Όπως έλεγε ο Steve Jobs, η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 12 =