αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε απλές κινήσεις για να διεκδικείς αυτό που θες, χωρίς να γίνεσαι αγενής

Πέντε απλές κινήσεις για να διεκδικείς αυτό που θες, χωρίς να γίνεσαι αγενής

Είναι δύσκολο, κάποιες φορές, να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να απαιτήσουμε σεβασμό όταν κάποιος ξεκάθαρα καταπατάει τα όριά μας. Υπάρχουν όμως κόλπα για να πάρεις αυτό που θέλεις και να μην χάσεις την ψυχραιμία σου ενώ υποστηρίζεις τον εαυτό σου. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε 5 τρόπους για να είστε διεκδικητικοί, να παίρνετε αυτό που θέλετε, αλλά χωρίς να φαίνεστε αγενείς.

1. Μην αντιδράς γρήγορα

Προτού καν σκεφτείτε τι να κάνετε ή να πείτε, πάρτε μερικές ανάσες και μετρήστε μέχρι το δέκα. Η πολύ γρήγορη αντίδραση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Και αν θέλετε να διατηρήσετε τα πράγματα σε ένα ευγενικό πλαίσιο, αυτός είναι ο βασικός κανόνας. Ηρέμησε, σκέψου και μετά μίλα.

2. Να είσαι ευγενικός

Αν θέλεις να είσαι αριστοκρατικός, πρέπει να είσαι ευγενικός. Αλλά αν θέλετε να είστε διεκδικητικοί —επειδή θέλετε τα πράγματα να πάνε όπως θέλετε ή θέλετε οι άλλοι να σταματήσουν να κάνουν κάτι— τότε είναι απλά απαραίτητο. Λέγοντας «Παρακαλώ» και «ευχαριστώ», δείχνετε στο άλλο άτομο ότι το σέβεστε για αυτό που είναι— ότι το βλέπετε ως ίσο. Και αυτό είναι μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται οι άλλοι για να σας ακούσουν και να εξετάσουν τα αιτήματά σας. Φυσικά, πρέπει να αποφύγετε να είστε πολύ ευγενικοί. Θυμήσου και το άρθρο: Αν δεν θες να γίνεσαι «χαλί» να σε πατήσουν, εδώ είναι 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις.

3. Μην κατηγορείς τον άλλο

Αντί να κουνάτε το δάχτυλο σε κάποιον, απλώς ενημερώστε τον ότι γνωρίζετε τι κάνει. Για παράδειγμα, όταν κάποιος χρησιμοποιεί το στυλό σας χωρίς την άδειά σας, μην του το αρπάξετε και μην του πείτε ότι δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα πράγματά σας. Αντίθετα, ηρεμήστε τον εαυτό σας και πείτε στον άλλο τι ακριβώς κάνει, με ψυχραιμία. Μην αντιδράς παρορμητικά. Μην αντιδράς με οδηγό το συναίσθημα της στιγμής.

4. Ασε περιθώριο και για μία άλλη άποψη

Όταν είμαστε πολύ σίγουροι για κάτι, υπάρχει μια τάση να γίνουμε λίγο… κλειστοί και επιθετικοί. Σε τελική ανάλυση, αν είμαστε σίγουροι ότι προσπαθούν ξεκάθαρα να μας βλάψουν, τότε γιατί πρέπει να είμαστε καλοί μαζί τους; Αλλά κοίτα: Τι θα γινόταν αν… ΕΣΥ είσαι αυτός που κάνει λάθος; Χρησιμοποιώντας το παραπάνω παράδειγμα με το στυλό, τι γίνεται αν έχετε απλώς… το ίδιο στυλό; Δεν είναι αδύνατο, έτσι; Οπότε πριν επιτεθείς στον άλλο ή «τον βάλειςς στη θέση του»…  προτού του πεις ότι κάνει κάτι «κακό» απέναντί σου, αναρωτήσου αν έχεις 1000% δίκιο. Γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχεις βγάλει βιαστικά συμπεράσματα.

5. Να είσαι ξεκάθαρος με αυτό που θες

Εάν είστε ένα διεκδικητικό άτομο, τότε πιθανότατα ξέρετε τι θέλετε και τι δεν θέλετε… οπότε αυτό δεν είναι το δύσκολο κομμάτι. Αυτό που έχει σημασία είναι το πως μεταφέρετε το μήνυμα σας. Είναι αυτό που διαχωρίζει τους αριστοκρατικούς τύπους από αυτούς που δεν είναι. Για παράδειγμα, αν στην δουλειά σου πλέον ο όγκος δουλειάς σε έχει καταβάλει, δεν αρκεί να παραπονιέσαι κάθε πρωί. Αυτό δεν θα αποφέρει καλά αποτελέσματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να φτάσει στο αφεντικό σας- κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα. Αντίθετα, πηγαίνετε στο αφεντικό σας (όταν έχει καλή διάθεση!) και μιλήστε του ευθέως για το πρόβλημα. Φυσικά με ευγενικό τρόπο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =