αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε έξυπνοι τρόποι για να πεις «όχι» σε ένα άτομο χωρίς να το στεναχωρήσεις

Πέντε έξυπνοι τρόποι για να πεις «όχι» σε ένα άτομο χωρίς να το στεναχωρήσεις

Για πολλούς ανθρώπους, το να πουν «όχι» είναι δύσκολο γιατί δεν θέλουν να πληγώσουν τα συναισθήματα κανενός. Δεν θέλουν να φαίνονται κακοί, γι’ αυτό θυσιάζουν τις ανάγκες ή τις επιθυμίες τους για τους άλλους. Ευτυχώς, μπορείτε να μάθετε πώς να λέτε όχι χωρίς να πληγώνετε συναισθήματα, σώζοντας ταυτόχρονα την ευημερία και τις σχέσεις σας.

Θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου το άλλο άτομο θα είναι δυσαρεστημένο ανεξάρτητα από το πώς θα το χειριστείτε, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν. Εάν κάποιος δεν μπορεί να δεχτεί την απάντησή σας χωρίς να θυμώσει, είναι πιθανότατα ένα τοξικό άτομο ούτως ή άλλως. Οι λογικοί άνθρωποι θα καταλάβουν και θα εκτιμήσουν την ειλικρίνειά σας, ακόμα κι αν απογοητευτούν.

Εδώ είναι 5 έξυπνοι τρόποι για να πεις «όχι» χωρίς να στεναχωρήσεις τον άλλο.

1. Να είσαι λογικός

Το πρώτο βήμα για να πείτε όχι είναι να είστε λογικοί και να αναγνωρίσετε ότι δεν χρειάζεται να ευχαριστείτε τους πάντες. Δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε τη σύγκρουση ή τη διαφωνία. Υποσυνείδητα, μπορεί να προσπαθείτε να αποφύγετε την ενόχληση κάποιου που δεν του αρέσουν οι αρνήσεις, γι’ αυτό υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεται να ευχαριστείτε τους πάντες.

Άλλες φορές, πρέπει να είστε λογικοί και να γνωρίζετε πότε δεν πρέπει να πείτε όχι. Αν θέλετε να πείτε όχι επειδή φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι νέο, σκεφτείτε αν θα το μετανιώσετε αργότερα. Μπορεί να πρέπει να αποφύγετε να πείτε όχι στο αφεντικό σας ή σε μία νέα επαγγελματική ευκαιρία.

Όταν αποφασίζετε αν πρέπει να πείτε ναι ή όχι, πρέπει να εξετάσετε εάν ευθυγραμμίζεται η απόφαση σας με τις τρέχουσες προτεραιότητές σας. Επιπλέον, σκεφτείτε αν θα σας κάνει να συμβιβαστείτε σε κάτι σημαντικό. Εάν εκλογικεύσετε τα δεδομένα και σκεφτείτε τι έχετε μπροστά σας, θα έχετε πιο εύκολο χρόνο να πείτε όχι εκεί που χρειάζεται.

2. Να είσαι ειλικρινής

Όταν λέτε σε κάποιον όχι, μπορεί σκεφτείτε να αραδιάσετε ένα ψέμα. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι να πείτε την αλήθεια. Το να πεις ένα ψέμα τείνει να γυρνά μπούμερανγκ και οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν γρήγορα και χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε σένα.

Επιπλέον, εάν το άτομο ξέρει ότι λέτε ψέματα, θα πληγωθεί περισσότερο και αυτό θα προκαλέσει προβλήματα. Αντιθέτως, αν είστε ειλικρινείς από την αρχή, θα σας σεβαστούν επειδή είστε ευθύς. Αποφύγετε επίσης να δίνετε ψεύτικες ελπίδες, γιατί θα κάνει τον άλλον αισιόδοξο ενώ στην συνέχεια θα ακούσει ένα όχι.

3. Πες του τον λόγο που λες «όχι»

Το να πείτε στο άτομο γιατί λέτε όχι, μπορεί να σώσει την κατάσταση. Αντί να λέτε απλώς όχι, δώστε του έναν λόγο. Το να εξηγήσετε τα δεδομένα από την αρχή, μπορεί να αποτρέψει τις παρεξηγήσεις.

Όταν π.χ. λέτε όχι λόγω των προσωπικών σας πεποιθήσεων και αξιών, πείτε το ξεκάθαρα. Εάν ο λόγος είναι ότι απλά δεν μπορείτε να αναλάβετε άλλες δεσμεύσεις, πείτε το επίσης. Μπορείτε επίσης να πείτε ότι δεν θέλετε να κάνετε αυτό που σας ζητούν γιατί δεν σας αρέσει, αλλά φροντίστε να τους ευχαριστήσετε για την προσφορά ή την πρόσκληση.

4. Επίλεξε τις σωστές λέξεις

Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι οι άνθρωποι εκπέμπουν μικροεκφράσεις όταν προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους. Δυστυχώς, αυτές οι εκφράσεις δείχνουν γρήγορα τα αληθινά σας συναισθήματα. Ωστόσο, μπορείτε να αντισταθμίσετε αυτές τις ακούσιες εκφράσεις χρησιμοποιώντας ευγενικά λόγια.

Χρησιμοποιήστε έναν φιλικό τόνο, κοιτάξτε το άτομο στα μάτια και πείτε κάτι θετικό ακόμα και όταν λέτε όχι. Ενημερώστε τον άλλο ότι ενώ εκτιμάτε την ιδέα του, δεν είστε το κατάλληλο άτομο. Η διατύπωσή με αυτόν τον τρόπο εκτρέπει την αρνητικότητα μακριά.

5. Πρότεινε μια εναλλακτική

Σημαντικό. Προτείνετε μια εναλλακτική. Κάντε την πρόταση να αναδιατάξετε το πρόγραμμά σας ή να βρείτε μια διαφορετική ώρα που θα λειτουργούσε και για τους δύο σας, για να γίνει η Χ δουλειά. Εάν δεν θέλετε να κάνετε αυτό που πρότεινε το άλλο άτομο, μπορείτε ακόμη και να σκεφτείτε μια άλλη ιδέα για να ρίξετε στο τραπέζι. Μπορείς επίσης να τον παραπέμψεις σε ένα άλλο άτομο.

Όταν προτείνετε μια εναλλακτική λύση, το άλλο άτομο δεν θα πληγωθεί από την άρνησή σας. Θα νιώσει ότι τον εκτιμάς, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σε κάτι αυτήν τη στιγμή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 11 =