05/12/24

Οκτώ απρόσμενα μαθήματα που μπορούν να σου διδάξουν τα bar για την επιχειρηματικότητα

Κι όμως, τα ποτάκια που συνηθίζεις να πίνεις με τους κολλητούς, μαζί της ή ακόμη και μετά τη δουλειά μπορούν να σε κάνουν καλύτερο επαγγελματία. Βασική προϋπόθεση, να έχεις πάντα τις «κεραίες» σου όρθιες και να είσαι σε θέση να ερμηνεύεις τη σοφία που το σύμπαν σου προσφέρει απλόχερα κάθε ώρα και στιγμή, ακόμη και την ώρα που βρέχεις το λαρύγγι σου με αλκοόλ. Αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, ιδού οκτώ συμβουλές που βρίσκουν εφαρμογή τόσο στον χώρο εργασίας, όσο και όταν κάθεσαι στην άκρη της μπάρας.

Η υπομονή και η επιμονή αμείβονται πάντα

Είναι μάλλον απίθανο να μην σου έχει τύχει να (νιώθεις ότι) σε αγνοεί ο μπάρμαν επιδεικτικά επειδή έχει να εξυπηρετήσει κάποιους άλλους πριν από εσένα. Δυστυχώς, το μοναδικό πράγμα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να σερβιριστείς κάποια στιγμή είναι να κάνεις αισθητή την παρουσία σου, διατηρώντας ωστόσο τη ψυχραιμία σου και κινούμενος πάντα εντός των ορίων της κοσμιότητας.

Κάποιες φορές, κάτι ανάλογο μπορεί να ισχύσει και στις πωλήσεις: αν και έχεις κάθε καλή διάθεση να πιάσεις τους στόχους σου, παρότι νιώθεις απόλυτα σίγουρος για τις δυνατότητές σου ως πωλητής αλλά και για την ποιότητα του προϊόντος που εμπορεύεσαι, τελικά, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, οι πελάτες δεν «τσιμπάνε». Ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρεις, λοιπόν, είναι δείχνοντας επιμονή και υπομονή μέχρι να «γυρίσει το ζάρι». Άσε που έτσι, χτίζεις και χαρακτήρα…

Δώσε ένα γερό φιλοδώρημα

Μόνο έτσι θα είσαι βέβαιος ότι ο άνθρωπος που σε εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη βραδιά θα σε περιποιηθεί και θα σε προσέξει την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο μαγαζί. Φυσικά, κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους που δουλεύουν για εσένα, για τους πελάτες σου ή για τους επενδυτές σου, ανάλογα πάντα με τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείσαι. Αναγνωρίζοντας την προσφορά των συνεργατών σου (ειδικότερα δε όταν δεν το περιμένουν), θα βελτιωθεί όχι μόνο η ποιότητα της δουλειάς τους αλλά και η ίδια η σχέση σας.

Πίστεψε στην αξία σου

Όταν βγαίνεις σε κάποιο «μοδάτο» μαγαζί και βλέπεις τον κόσμο που κυκλοφορεί, δεν αποκλείεται να σε πιάσουν οι ανασφάλειες -ότι είσαι ο πιο άσχημος, ο πιο κακοντυμένος και ο πιο «κακομοίρης» από όλους τους θαμώνες εκεί μέσα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κάπως ανάλογα να νιώθουν και όλοι οι υπόλοιποι γύρω σου, γεγονός που με τη σειρά του μας οδηγεί στο εξής χρήσιμο μάθημα: οι άνθρωποι που εν τέλει λογίζονται επιτυχημένοι βρέθηκαν στην κορυφή επειδή πρώτα απ’ όλους τους άλλους πίστεψαν οι ίδιοι στις δυνατότητές τους.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του Ένας υπέροχος άνθρωπος ο Russell Crowe (υποδυόμενος τον μεγάλο Αμερικανό μαθηματικό John Nash) εξηγεί στους φίλους του τη θεωρία του, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον τρόπο που θα έπρεπε να προσεγγίσουν μια ομάδα γυναικών στο μπαρ. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη θεωρία που αναλύει ο κεντρικός χαρακτήρας, οι πρωταγωνιστές δεν θα έπρεπε να «πολιορκήσουν» όλοι την πιο όμορφη από τις παρευρισκόμενες κυρίες αλλά θα έπρεπε να εκδηλώσουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για όλες, προκειμένου να έχουν καλύτερες πιθανότητες να πετύχουν το σκοπό τους.

Φυσικά, το παράδειγμα αυτό βρίσκει εφαρμογή και στον επαγγελματικό στίβο: μερικές φορές, προκειμένου να έχεις μεγαλύτερες ελπίδες επιτυχίας, είναι προτιμότερο να θέτεις πιο ρεαλιστικούς, πιο «ταπεινούς» αν προτιμάς στόχους. Πετυχαίνοντας αυτούς τους στόχους, θα αποκτήσεις την εμπειρία κι, ενδεχομένως, τις γνωριμίες που χρειάζεσαι προκειμένου να καταφέρεις σε βάθος χρόνου κάτι πιο μεγάλο και σημαντικό.

Η σημασία της πειθαρχίας και του σωστού ρυθμού

Στο ποτό, στο σεξ και στη δουλειά, ο ρυθμός είναι πάντα αυτός που κάνει τη διαφορά. Φερ’ ειπείν, παρότι σε γενικές γραμμές όλοι συμπαθούν τον αλκοολικό του μπαρ επειδή λέει ωραίες ιστορίες, η συμπεριφορά του δεν αποκλείεται να εκνευρίσει κάποιους θαμώνες αν αυτός μεθύσει από πολύ νωρίς κι ενώ οι υπόλοιποι γύρω του εξακολουθούν να είναι εντελώς «ξενέρωτοι». Στο χώρο εργασίας, κάτι ανάλογο ισχύει και για τον μάνατζερ που τελεί μονίμως υπό καθεστώς πανικού και άγχους (τα οποία «φροντίζει» να μεταφέρει στους υφισταμένους του) ή για τον υπάλληλο που αγνοεί τα καθήκοντά του μέχρι να φτάσει στο παρά πέντε της ύστατης προθεσμίας…

Το μυστικό εδώ δεν είναι άλλο από την αυτοπειθαρχία και τον σωστό προγραμματισμό: ένας υπεύθυνος πότης φροντίζει πάντα να πίνει τακτικά νερό και να ρίχνει κάτι μέσα στο στομάχι του κατά τη διάρκεια μιας εξόδου. Αντίστοιχα, ένας καλός μάνατζερ φροντίζει πάντα να επιβάλλεται στον εαυτό του και να ρυθμίζει τη δουλειά του με βάση τις προθεσμίες που πρέπει να προλάβει…

«Καλλιέργησε» τις γνωριμίες σου

Κατά τη βραδινή σου έξοδο, ειδικότερα δε σε κάποιο πάρτι ή ακόμη σε κάποια επαγγελματική μάζωξη εκτός γραφείου, είναι πολύ πιθανό να γνωρίσεις πραγματικά ενδιαφέροντες ανθρώπους. Καθένας από αυτούς δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε έναν νέο φίλο ή σε κάποια νέα σημαντική επαγγελματική επαφή -αρκεί, φυσικά, να «καλλιεργήσεις» σωστά τη γνωριμία σας.

Όποτε λοιπόν γνωρίζεις κάποιον με τον οποίο «ταιριάζουν τα χνώτα σας», μην παραλείπεις να του ζητάς τα στοιχεία επικοινωνίας του προκειμένου να μπορέσεις να μιλήσεις μαζί του την επομένη (σ.σ. η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει εξίσου αποτελεσματικά είτε μιλάμε για τον αριθμό τηλεφώνου του ανθρώπου που σε ενδιαφέρει, είτε για κάποιο λογαριασμό email, είτε ακόμη για το προφίλ του στο Facebook ή στο LinkedIn) και να του ζητήσεις να βρεθείτε από κοντά για να τα πείτε με την πρώτη ευκαιρία.

Μην ξεχνάς: η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο σκληρά «παλεύεις» στην καθημερινότητά σου αλλά και από το πόσο πολλούς ενδιαφέροντες και χρήσιμους ανθρώπους μπορείς να εντάξεις σε αυτήν.

Αν είναι ν’ αποτύχεις, κάν’ το γρήγορα

Υπάρχουν φορές που το μαγαζί που έχετε βγει με την παρέα «δε λέει»: η μουσική είναι χάλια, τα ποτά «μπόμπες» ενώ γυναίκες γύρω δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Παρόλα αυτά, οι υπόλοιποι της ομάδας δε φαίνεται να έχουν την παραμικρή διάθεση να ξεκουνήσουν για να πάτε κάπου αλλού γιατί, όπως το θέτουν, «έλα μωρέ, που να τρέχουμε τώρα». Πριν καλά-καλά το καταλάβεις, έχεις καταλήξει να σπαταλάς ολόκληρο το βράδυ σου σε ένα μαγαζί που, υπό κανονικές συνθήκες, δε θα περνούσες ούτε απ’ έξω.

Ο έξυπνος πότης (και αντίστοιχα, ο σωστός μάνατζερ) γνωρίζει καλά πότε η κατάσταση στην οποία έχει μπλέξει είναι όντως αδιέξοδη. Το βασικότερο όμως είναι ότι ξέρει πότε και πώς πρέπει να πείσει τους συντρόφους του ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν μια προσπάθεια που φαντάζει μάταιη και η οποία το μόνο που κάνει είναι να σπαταλά πολύτιμους πόρους κι ενέργεια.

Μη διστάσεις να πάρεις τα ηνία όταν δεν προτίθεται να το κάνει κανένας άλλος

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ρωτάς τα υπόλοιπα μέλη της παρέας σε ποιο μπαρ / εστιατόριο / κλαμπ θέλουν να πάτε και να λαμβάνεις μια απάντηση του στιλ «δεν έχουμε πρόβλημα, όπου γουστάρεις». Βλέπεις, η εκδήλωση αδιαφορίας κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει τη μαγική ιδιότητα να ρίχνει τη διάθεση και τη δυναμική της «ομάδας» μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καταστρέφοντας εν τέλει μια βραδιά που αρχικά φάνταζε γεμάτη υποσχέσεις.

Τα πράγματα είναι απλά: κάθε ομάδα, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι αυτή, έχει ανάγκη από έναν ηγέτη, ο οποίος δε θα διστάσει να πάρει πάνω του την ευθύνη όταν χρειαστεί, διατηρώντας ψηλά το φρόνιμα και τη συνοχή. Όπως υποψιάζεσαι, ο άνθρωπος αυτός μπορεί κάλλιστα να είσαι εσύ -είτε μιλάμε για το μαγαζί στο οποίο θα καταλήξετε με τους υπόλοιπους είτε για κάποια σημαντική απόφαση στον χώρο της εργασίας σου. Βγες μπροστά, λοιπόν, πάρ’ το πάνω σου και μη φοβάσαι. Εξάλλου, η θεά Τύχη πάντα είχε μια ιδιαίτερη αδυναμία τους τολμηρούς.

Πηγή: Askmen.com

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − 5 =