αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 20 αεροπορικές εταιρίες που φθάνουν… στην ώρα τους. Μέσα στη λίστα και μια ελληνική

Οι 20 αεροπορικές εταιρίες που φθάνουν… στην ώρα τους. Μέσα στη λίστα και μια ελληνική

Σε έναν κόσμο όπου οι αεροπορικές μετακινήσεις αποτελούν αναντικατάστατο ζωτικό όργανο του «νευρικού συστήματος» της παγκόσμιας οικονομίας, η ακρίβεια στην ώρα αναχωρήσεων και αφίξεων των πτήσεων αντιπροσωπεύει περίπου ό,τι ο πυρετός ή η αρτηριακή πίεση σε έναν ανθρώπινο οργανισμό.

Αντικατοπτρίζει πόσο καλά δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα αερομεταφορών ή υπάρχουν «αρρυθμίες». Από την ακρίβεια στις προγραμματισμένες ώρες δρομολογίων, άλλωστε, επηρεάζονται από ταξίδια αναψυχής μέχρι το κλείσιμο επιχειρηματικών ντιλ και η έγκαιρη μεταφορά και παράδοση εμπορευμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα, ο δείκτης ακρίβειας των πτήσεων OTP (On Time Performance) τείνει να προσλάβει χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά και να παραπέμπει  (καθ΄υπερβολή ακόμα) στους δείκτες Baltic, οι οποίοι αποτυπώνουν τη ζήτηση για τη μεταφορά φορτίων με πλοία.

Ο εξειδικευμένος στον χώρο των αερομεταφορών φορέας OAG, μάλιστα, έχει δημιουργήσει ένα άτυπο «πρωτάθλημα» (Punctuality League) στο οποίο μετέχουν οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται η Aegean Airlines, η οποία κατάφερε να βρεθεί στο Τοπ 20.

Η πιο πρόσφατη κατάταξη της OAG δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες μέρες του 2018 και βασίστηκε σε δεδομένα από 57 εκατ. πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2017.

Σύμφωνα με τα κριτήρια κατάταξης της OAG, η ακρίβεια των δρομολογίων (OTP) αφορά στην άφιξη των πτήσεων, οι οποίες δεν μπορεί να καθυστερούν περισσότερο από 14 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα (λιγότερο από 15 λεπτά) από την προγραμματισμένη ώρα του δρομολογίου.

Στο άτυπο «πρωτάθλημα» ακρίβειας πτήσεων της OAG δεν παίρνουν μέρος όλες οι αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη, εξ ου και «League». Μετείχαν οι 250 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, με κριτήριο τον αριθμό των θέσεων που διέθεταν το 2017 (Available Seat Kilometers, ASK) ενώ θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 30.000 πτήσεις τη χρονιά που πέρασε. Η OAG συμπεριέλαβε στις σχετικές επεξεργασίες τις αεροπορικές εταιρείες για τις οποίες ήταν διαθέσιμα στοιχεία τουλάχιστον για το 80% των δρομολογίων τους ενώ συνεκτιμήθηκαν και οι πτήσεις που είχαν ακυρωθεί.

Στο Τοπ 20 της κατηγορίας των εταιρειών που πραγματοποιούν τις περισσότερες πτήσεις (mega airlines), την κορυφή κατέκτησαν δύο ιαπωνικές εταιρείες. Η Japan Airlines βρέθηκε στην πρώτη θέση πετυχαίνοντας ακριβή ώρα άφιξης των πτήσεών της σε ποσοστό 85,27% ενώ στη δεύτερη θέση κατετάγη η All Nippon Airlines με 83,81%.

Οι ισχυρότερες αμερικανικές εταιρείες βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα με την Delta Air Lines στην τρίτη θέση (82,76%), τη United Airlines στην έβδομη (79,86%) και την American Airlines στην ένατη (78,97%).

Ενδεικτικό των ανακατατάξεων που συντελούνται στον χώρο των  διεθνών αερομεταφορών είναι το γεγονός πως στο Τοπ 20 των μεγαλύτερων αερομεταφορέων του κόσμου συμπεριλαμβάνονται 6 εταιρείες της Ασίας, 6 ευρωπαϊκές, μόλις μία από τη Λατινική Αμερική και 7 από τη Βόρεια Αμερική.

Στο Τοπ 20 της κατηγορίας των mainline airlines αεροπορικών εταιρειών που συγκαταλέγονται στις 250 μεγαλύτερες του κόσμου (με βάση τις διαθέσιμες θέσεις του 2017) και πραγματοποίησαν περισσότερες από 30.000 πτήσεις, φιγουράρει η Aegean Airlines. Η ελληνική εταιρεία κατέλαβε τη 13η θέση της κατάταξης, πετυχαίνοντας ακριβή ώρα άφιξης των δρομολογίων της σε ποσοστό  82,38%. Με τη συγκεκριμένη επίδοση, μάλιστα, η Aegean βρέθηκε στην 5η θέση μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης και στην 18η μεταξύ όλων των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των low cost αερομεταφορέων.

Στην κορυφή του Τοπ 20 των μεγάλων εταιρειών (mainline airlines) βρέθηκε η air Baltic με ποσοστό 90,1% των πτήσεών της να φθάνουν στην ώρα τους. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η κινεζική Hong Kong Airlines. Η κινεζική εταιρεία, μάλιστα, εισήλθε για πρώτη φορά στο Τοπ 20 με βάση την ακρίβεια αφίξεων των πτήσεών της (OTP), πραγματοποιώντας άλμα από το 74,46% που πέτυχε το 2016 στο 88,33% που πέτυχε το 2017.

Στην ξεχωριστή κατηγορία των εταιρειών χαμηλού κόστους (low cost) καταγράφεται μια ηχηρή απουσία από το Τοπ 20 της κατάταξης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία του είδους, την ιρλανδική Ryanair, η οποία δεν κατάφερε να εμφανίζεται στον σχετικό πίνακα.

Στην κορυφή βρέθηκε η ισπανική Vueling Airlines, η οποία πέτυχε ακριβή ώρα άφιξης στο 85,25% των πτήσεών της. Στη 18η θέση βρέθηκε η EasyJet, με ποσοστό έγκαιρης άφιξης 74,82%, ενώ η ανερχόμενη γερμανική Eurowings κατέλαβε τη 10η θέση με 79,39% των δρομολογίων της να φθάνουν στην ώρα τους.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =