αρχικηVIRALΟι Ολλανδοί δεν αγχώνονται για τίποτα. Και εδώ είναι το τρικ που εφαρμόζουν

Οι Ολλανδοί δεν αγχώνονται για τίποτα. Και εδώ είναι το τρικ που εφαρμόζουν

Ζούμε σε μία γρήγορη και αγχωτική εποχή. Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για την διαχείριση του άγχους. Φαίνεται όμως ότι οι Ολλανδοί έχουν βρει την δική τους… στρατηγική.

Είναι το niksen. Όπως εξηγεί το BBC, πρόκειται για μια ολλανδική τάση ευεξίας που σημαίνει «να μην κάνεις τίποτα». Και έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου ως ένας τρόπος διαχείρισης του άγχους ή αποκατάστασης από την εξάντληση.

Το scroll down στο Facebook ή ο διαλογισμός, δεν είναι μέρος του niksen. Αντιθέτως το να αφήνει κανείς το μυαλό του να περιπλανηθεί εκεί όπου θέλει να πάει, είναι ο απόλυτος ορισμός της ολλανδικής λέξης.

Οι ζωές και οι δουλειές γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, υπάρχει η τάση οι άνθρωποι πλέον να είναι με τις ώρες κολλημένοι στους υπολογιστές. Την ίδια στιγμή η πίεση του να είναι κανείς η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, έχει διογκωθεί λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Φυσικά, κάποιο άγχος μπορεί να είναι καλό, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Leiden, Bernet Elzinga. «Δεν είναι απαραίτητα κακό να βρίσκεσαι για μια στιγμή σε κατάσταση άγχους, όπου είσαι πραγματικά συγκεντρωμένος. Το πρόβλημα είναι όταν αυτό ξεφεύγει από τον έλεγχο», είπε.

Παραδόξως, το niksen μπορεί επίσης να κάνει όποιον το εφαρμόζει πιο παραγωγικό, απλώς και μόνο επειδή τα διαλείμματα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να επιστρέψει με καλύτερη εστίαση και διαρκή προσοχή. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που, ενώ οι Ολλανδοί δεν εργάζονται πολλές ώρες, τείνουν να είναι πολύ αποτελεσματικοί στη δουλειά.

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας, πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι όπως ο Steve Jobs και ο Albert Einstein εφάρμοζαν το κόνσεπτ του «νεκρού χρόνου». Και αύξαναν τη δημιουργικότητα τους. Μάλλον κάτι θα ήξεραν…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =