αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟι ειδικοί της ESET μιλούν για την… γυμνή αλήθεια πίσω από το OnlyFans- Πως να είστε ασφαλείς ως δημιουργοί ή συνδρομητές

Οι ειδικοί της ESET μιλούν για την… γυμνή αλήθεια πίσω από το OnlyFans- Πως να είστε ασφαλείς ως δημιουργοί ή συνδρομητές

Σίγουρα έχετε ακούσει, ή ενδεχομένως και να χρησιμοποιείτε το OnlyFans. Αυτή η συνδρομητική υπηρεσία για δημιουργούς περιεχομένου που ξεκίνησε το 2016, απέκτησε δυναμική κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλέον διαθέτει μια βάση χρηστών που ξεπερνά τα 170 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 2,1 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι δημιουργοί περιεχομένου.

Ενώ η συγκεκριμένη ιστοσελίδα φιλοξενεί όλα τα είδη περιεχομένου, κατά βάση έχει συνδεθεί με υλικό που περιέχει εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου ή βίας (NSFW – Not Safe For Work) .  Όταν πρόκειται για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, αυτό και μόνο αρκεί για να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κλοπή των δεδομένων στην ιστοσελίδα γνωριμιών Ashley Madison το 2015, η οποία εξακολουθεί να στοιχειώνει πολλά θύματα χρόνια αργότερα, λένε οι ειδικοί από την παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Πολλοί παραγωγοί περιεχομένου έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τη διαρροή περιεχομένου, τους χακαρισμένους λογαριασμούς, τη δημοσίευση πορνογραφικού υλικού εκδίκησης, ακόμη και την κλοπή περιεχομένου που κατεβάζουν συνδρομητές και στη συνέχεια αναδιανέμουν – συχνά έναντι αμοιβής – σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Περιττό να πούμε ότι, αν κινδυνεύουν οι δημιουργοί περιεχομένου, κινδυνεύουν επίσης και οι συνδρομητές, προειδοποιεί η ομάδα της ESET. Ως επακόλουθο, η διασφάλιση της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής όσων εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο – και των θαυμαστών τους – απαιτεί ύψιστη προφύλαξή και προσοχή. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας οι χρήστες να είναι προσεκτικοί όταν μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και να προσέχουν τους stalkers (παρενοχλητική παρακολούθηση), τους απατεώνες και άλλα άτομα με κακές προθέσεις.

Τι να προσέξετε

Κάθε δημιουργός του OnlyFans προσφέρει το δικό του συνδρομητικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την πρόσβαση των χρηστών στο αποκλειστικό περιεχόμενό του. Ορισμένοι μάλιστα επιτρέπουν στους χρήστες να εγγραφούν δωρεάν. Αλλά υπάρχει μια παγίδα: είτε εγγράφεστε σε συνδρομητικό είτε σε δωρεάν πρόγραμμα, η ιστοσελίδα απαιτεί να περάσετε τα στοιχεία της κάρτας πληρωμής. Σε αυτό το σημείο, το δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας εγγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Σημειώστε ότι το OnlyFans δε διαθέτει εφαρμογή – ούτε στο Android ούτε στο iOS. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο μέσω ενός προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο, όπως το Chrome ή το Safari.

Ενώ οι περισσότερες σελίδες έχουν μηνιαία συνδρομή, οι δωρεάν σελίδες του OnlyFans μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλο κοινό και οι δημιουργοί μπορούν να βγάλουν πολλά χρήματα προσθέτοντας ειδικό συνδρομητικό περιεχόμενο μιας χρήσης, για το οποίο πολλοί χρήστες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.

Στα τέλη του 2021, αναφέρθηκε ότι πρώην υπάλληλοι της ιστοσελίδας OnlyFans είχαν ακόμη πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες τόσο των δημιουργών όσο και των συνδρομητών που ζήτησαν τεχνική υποστήριξη. Ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες σε αυτούς τους υπαλλήλους; Στην Πολιτική Απορρήτου της, η OnlyFans είναι πολύ σαφής: ενώ η εφαρμογή δεν λαμβάνει τα πλήρη στοιχεία της κάρτας πληρωμής χρήστη, «εάν απαιτείται να δώσετε το όνομα και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας στον πάροχο πληρωμών, τότε ο πάροχος πληρωμών μας δίνει επίσης αυτές τις πληροφορίες».

Επιπλέον, προκειμένου να τρέξει η διαδικασία επαλήθευσης, οι δημιουργοί πρέπει να δώσουν τα στοιχεία των προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενδέχεται να τους ζητηθεί να κάνουν δημόσιες αναρτήσεις που σχετίζονται με το νέο τους λογαριασμό. Οι θαυμαστές ενδέχεται επίσης να κληθούν να δώσουν πρόσθετα στοιχεία προσωπικών πληροφοριών, ανάλογα με το πού βρίσκονται.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να είστε ασφαλείς στο OnlyFans;

Δημιουργοί περιεχομένου

Οι δημιουργοί του OnlyFans θα πρέπει να δώσουν τα πραγματικά τραπεζικά τους στοιχεία, το όνομα και την ταυτότητά τους – όχι μόνο για τη διαδικασία επαλήθευσης, αλλά και για να πληρωθούν. Έτσι, δεν μπορείτε να είστε πλήρως ανώνυμοιαλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε κάποια ανωνυμία στο προφίλ σας χρησιμοποιώντας δευτερεύοντες λογαριασμούς κοινωνικών μέσων που δε συνδέονται με καμία από τις στενές σας επαφές. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να αποκρύψετε το πρόσωπό σας και να αποφύγετε την προβολή της τοποθεσίας σας στην ιστοσελίδα.

Συνιστούμε επίσης να χρησιμοποιήσετε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μιας χρήσης για τη δημιουργία του λογαριασμού σας σε περίπτωση που υπάρξει κάποια παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο OnlyFans. Ομοίως, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάρτες πληρωμών μίας χρήσης για online πληρωμές.

Να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι ένας κακόβουλος επιτιθέμενος θα μπορούσε να επιχειρήσει να παραβιάσει το λογαριασμό σας στο OnlyFans μέσω έξυπνων τεχνικών κοινωνικής μηχανικής ή ακόμη και διαδικτυακού εκφοβισμού, οδηγώντας τους χρήστες να παραδώσουν απλώς τους κωδικούς πρόσβασης και άλλα δεδομένα σύνδεσης. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε προσεκτικοί στο να δίνετε ιδιωτικές πληροφορίες σε οποιαδήποτε επικοινωνία.

Εάν ένας κακόβουλος δράστης ήταν σε θέση να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο λογαριασμό ενός δημιουργού, θα μπορούσε δυνητικά να προβεί σε διάφορες κακόβουλες δραστηριότητες, όπως:

 • Προβολή του περιεχομένου βάσει συνδρομής που έχει δημοσιεύσει ο κάτοχος του λογαριασμού
 • Αλλαγή του κωδικού πρόσβασης του κατόχου του λογαριασμού και αποκλεισμός του από τον δικό του λογαριασμό
 • Δημοσίευση νέου περιεχομένου στο λογαριασμό
 • Διαγραφή περιεχομένου από το λογαριασμό
 • Αλλαγή των ρυθμίσεων του λογαριασμού
 • Προσθήκη νέων τραπεζικών στοιχείων για ανάληψη χρημάτων
 • Προβολή των προσωπικών πληροφοριών του ιδιοκτήτη του λογαριασμού (όπως το όνομά του, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι πληροφορίες πληρωμής)
 • Χρήση του λογαριασμού για την αποστολή μηνυμάτων σε άλλους χρήστες του OnlyFans

 

Δημιουργοί περιεχομένου και συνδρομητές

Ανεξάρτητα από το αν είστε δημιουργός περιεχομένου ή συνδρομητής, υπάρχουν μερικά απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ασφαλίσετε το λογαριασμό σας και να μείνετε μακριά από κινδύνους. Το πιο σημαντικό, θα πρέπει:

 1. να χρησιμοποιείτε έναν ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης
 2. να ενεργοποιείτε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)
 3. να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή όταν κατεβάζετε συνημμένα αρχεία από άγνωστες πηγές, καθώς και να προσέχετε τις τακτικές φωνητικού ψαρέματος (ή αλλιώς vishing) που χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για την κλοπή λογαριασμών χρηστών.

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των διαδικτυακών λογαριασμών από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και προσφέρεται σε όλους τους λογαριασμούς OnlyFans. Απαιτεί την εισαγωγή ενός κωδικού που αποστέλλεται σε ένα τηλέφωνο ή παράγεται από μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας, εκτός από τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού, πριν χορηγηθεί πρόσβαση στο λογαριασμό. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους επιτιθέμενους να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν λογαριασμό, ακόμη και αν έχουν τον κωδικό πρόσβασης.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, ο τρόπος ανάκτησής του είναι να ζητήσετε έναν κωδικό στο email σας. Έτσι, ένας επιτιθέμενος που έχει πρόσβαση στο λογαριασμό email σας θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο email που δημιουργείται για την ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης και στη συνέχεια να καταλάβει το λογαριασμό σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το OnlyFans αποτρέπει την κλοπή εικόνων λογαριασμών από συσκευές Android (δηλαδή, μη επιτρέποντας στιγμιότυπα οθόνης σε τέτοιες συσκευές), αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για το iOS της Apple, το οποίο εξακολουθεί να επιτρέπει στιγμιότυπα οθόνης – όπως αυτά που εμφανίζονται πιο κάτω.

 1. Τέλος, αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος παρενοχλητικής παρακολούθησης, σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion) και doxing (ο όρος προέρχεται από τη συντομογραφία «docs» για τα «έγγραφα» και αναφέρεται στα αρχεία που διαρρέουν στο διαδίκτυο και περιέχουν τις προσωπικές πληροφορίες του θύματος) όταν μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός όταν χρησιμοποιείτε μια πλατφόρμα όπως το OnlyFans.

Τόσο οι δημιουργοί όσο και οι θαυμαστές του πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, αναφέροντας περίεργη δραστηριότητα ή οποιοδήποτε ύποπτο γεγονός. Ιστοσελίδες όπως η PimEyes, οι οποίες χρησιμοποιούν ισχυρό λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, καθιστούν πολύ εύκολο για τους διώκτες να βρουν πληροφορίες για τους δημιουργούς περιεχομένου, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να εμφανίζετε το πρόσωπό σας μόνο αν γνωρίζετε τους κινδύνους.

Το OnlyFans σας επιτρέπει να αποκλείσετε ή να περιορίσετε ένα προφίλ. Ενώ το μπλοκάρισμα θα εμποδίσει πλήρως ένα συγκεκριμένο προφίλ να βλέπει το δικό σας, ο περιορισμός θα εμποδίσει το συγκεκριμένο προφίλ μόνο να στέλνει προσωπικά μηνύματα ή να απαντά σε δημοσιεύσεις.

Τέλος, αν δείτε επιβλαβές περιεχόμενο ή αν υποψιάζεστε ότι ένα συγκεκριμένο βίντεο ή φωτογραφία έχει κλαπεί ή αναρτηθεί χωρίς τη συγκατάθεση ενός ή περισσοτέρων από τα εμπλεκόμενα άτομα, μπορείτε επίσης να αναφέρετε έναν χρήστη.

Είναι ασφαλές το OnlyFans;

Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το OnlyFans για να κερδίσουν χρήματα από πονηρό περιεχόμενό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο – και όχι μόνο για τους δημιουργούς περιεχομένου. Είναι, επομένως, σημαντικό να γνωρίζετε σε τι μπορεί να μπλέξετε και πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους απορρήτου και ασφάλειας που αυτό μπορεί να συνεπάγεται, λένε οι ειδικοί της ESET. Πράγματι, και όπως συμβαίνει με πολλές άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές υπηρεσίες, το κλειδί για να παραμείνετε ασφαλείς είναι η συνειδητοποίηση των απειλών, η διαχείριση των ρυθμίσεων ασφαλείας και απορρήτου στους λογαριασμούς σας και η εφαρμογή βασικών αρχών κυβερνο-υγιεινής για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 2 =