αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκινά η «επεξεργασία» για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Ξεκινά η «επεξεργασία» για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η οποία βάσει του ισχύοντα νόμου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες. Στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να επαναφέρει στο προσκήνιο την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για αύξηση στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη 3ετία.

Αν και τον τελευταίο λόγο τον έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί προβλέπει σειρά από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές. Αναλυτικά, ορίζει ότι εντός του τελευταίου 10ήμερου του Φεβρουαρίου η 3μελής Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης – αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΟΜΕΔ, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών κι έναν εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας – πρέπει να αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα Ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ καθώς και το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, ώστε να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Στην έκθεσή τους η ειδικοί φορείς πρέπει επίσης, να προβούν σε εκτιμήσεις για την προσαρμογή του μισθού «στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες». Οι εξειδικευμένοι αυτοί φορείς θα πρέπει έως τις 31 Μαρτίου να υποβάλλουν στην Επιτροπή διαβούλευσης τις εκθέσεις τους. Ο φάκελος με αυτές, θα αποσταλεί στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων δηλαδή στη ΓΣΕΕ, στον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να υποβάλλουν υπόμνημα στο οποίο θα εκφράζουν τη γνώμη τους για την αναπροσαρμογή του μισθού.

Η Επιτροπή αφού συγκεντρώσει όλες τις εκθέσεις και τα υπομνήματα, θα πρέπει έως τις 15 Απριλίου να τα κοινοποιήσει σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προσκαλώντας τους παράλληλα, σε προφορική διαβούλευση. Δεκαπέντε ημέρες μετά (στις 30 Απριλίου) το σύνολο των στοιχείων θα αποσταλεί στον Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο θα πρέπει να συντάξει το τελικό Πόρισμα Διαβούλευσης, σε συνεργασία με μια 5μελή Επιτροπή Σοφών. Εκεί, θα περιγράφονται τόσο οι δυνατότητες προσαρμογής του κατώτατου μισθού, όσο και τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, παράλληλα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και συγκεκριμένα της εγχώριας αγοράς εργασίας. Μάλιστα, η γνώμη που θα πρέπει να αποσταλεί έως τις 31 Μαΐου στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, μπορεί να αποκλίνει ή και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς.

Όπως βέβαια, διαφοροποιημένη μπορεί να είναι και η εισήγηση του υπουργού Εργασίας, που βάσει της διαδικασίας έχει τον τελικό λόγο. Συγκεκριμένα, εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας, θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό. Κι αυτό, γιατί ο νόμος ορίζει πως ο υπουργός εισηγείται το νέο μισθό «λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης». Το πόρισμα δηλαδή δεν είναι δεσμευτικό για την πρόταση του υπουργού, αλλά γνωμοδοτικό. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να υπογράψει την Υπουργική Απόφαση καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας διατηρούν χαμηλούς τόνους και κατά συνέπεια προσδοκίες ως προς μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς εκτιμούν ότι τον προηγούμενο χρόνο, αυξήθηκε δυσανάλογα υψηλά, σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 650 ευρώ, ενώ για τους νέους έως 25 ετών η αύξηση ήταν κατά 27%, καθώς καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός.

Να σημειωθεί ότι εντός του επίμαχου 4μήνου αναμένεται να κριθεί και η τύχη των 3ετιών, καθώς αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η βασική διακύβευση αφορά το αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 το δικαιούνται ακόμη ή θα το χάσουν καταγράφοντας σημαντικές απώλειες μισθού. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ζητούν απογυμνωμένο από τις 3ετίες, τον κατώτατο μισθό, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων υποστηρίζουν ότι οι τριετίες δεν καταργήθηκαν για όσους τις δικαιούνταν το 2012.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 19 =