αρχικηVIRALΜούμια «μίλησε» μετά από 3.000 χρόνια, με την βοήθεια επιστημόνων (Ηχητικό)

Μούμια «μίλησε» μετά από 3.000 χρόνια, με την βοήθεια επιστημόνων (Ηχητικό)

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επίτευγμα πέτυχαν Βρετανοί επιστήμονες. Κατάφερνα να προσομοιώσουν τη φωνή ενός ιερέα που έζησε στην Αίγυπτο, στη διάρκεια της πολιτικά ταραγμένης περιόδου του Φαραώ Ραμσή του 11ου από το 1099 έως το 1069 π.Χ. Και πλέον διασώζεται η μούμια του.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λονδίνου Royal Holloway και της Υόρκης, καθώς και του Μουσείου του Λιντς, όπου εκτίθεται ο Νεσιαμούν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”, σάρωσαν σε τομογράφο τη μούμια. Χρησιμοποιώντας τις ακριβείς πλέον διαστάσεις της φωνητικής οδού του ιερέα (λάρυγγα, φάρυγγα, στοματικής και ρινικής κοιλότητας), παρήγαγαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ένα ομοίωμα της, καθώς και ένα ηλεκτρονικό λάρυγγα. Έτσι, παρήγαγαν ένα συνθετικό ήχο που -υποτίθεται ότι- είναι όμοιος με τη φωνή του ιερέα.

Είναι η πρώτη φορά που αναπαράγεται εν μέρει η φωνή ενός νεκρού μέσω τεχνητών μέσων. Αν και είναι η αλήθεια ότι το ηχητικό αποτέλεσμα δεν περιλαμβάνει φράσεις, αλλά απλά κάποιους φθόγγους.

Στο μέλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν να αναπαράγουν, με τη βοήθεια υπολογιστή, ολόκληρες φράσεις του Νεσιαμούν.

Άκου το ηχητικό, όπως το παραθέτει ο Guardian

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + eighteen =