αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια Ελληνική πλατφόρμα που σου λέει πόσο μπορεί να πουληθεί ένα ακίνητο, μέσα σε δευτερόλεπτα

Μια Ελληνική πλατφόρμα που σου λέει πόσο μπορεί να πουληθεί ένα ακίνητο, μέσα σε δευτερόλεπτα

Ένα πρόβλημα, οι νέες τεχνολογίες, και μία λύση. Κάπως έτσι ξεκινούν οι περισσότερες startups. Σε έναν τέτοιο δρόμο βάδισε και η Estate Brains. Μία Ελληνική πλατφόρμα που θέλει να κάνει πιο εύκολη -και γρήγορη- την δουλειά όλων όσων ασχολούνται με το real estate.

«Η πλατφόρμα ουσιαστικά βοηθάει επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων (μεσίτες, επενδυτές ακινήτων, τράπεζες κτλ) να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις που βασίζονται σε ένα μεγάλο εύρος δεδομένων, στο 1/100 του χρόνου από οποιαδήποτε άλλη λύση», εξηγούν στο It’s Possible οι δύο ιδρυτές, Δημήτρης Δουκάκαρος και Βασίλης Τσούγκας. Δίνοντας μας μία πρώτη γεύση από το πως λειτουργεί το project τους.

Οι δύο επιχειρηματίες εξηγούν αναλυτικά πως προέκυψε η ιδέα, τι μπορεί να κάνει σήμερα κάποιος μέσα από την πλατφόρμα, ενώ δίνουν και την δική τους συμβουλή σε όσους σκέφτονται να μπουν στο επιχειρηματικό μονοπάτι στην απρόβλεπτη εποχή που ζούμε.

Ξεκινήσατε το project σας σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της πανδημίας. Πως προέκυψε η ιδέα; Και επίσης: Πως αντιμετωπίσατε το απρόβλεπτο περιβάλλον στο οποίο ζούμε τα τελευταία περίπου 2 χρόνια;

Ασχολούμαστε με τον χώρο του Real Estate τα τελευταία 6 χρόνια μέσα από την λειτουργία της πρώτης μας εταιρείας της Dropebnb. Η  εταιρεία αυτή μία εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και από το χαρτοφυλάκιο της έχουν περάσει πάνω από 200 ακίνητα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη .

Ερχόμενοι σε επαφή με το επαγγελματικό μας δίκτυο που έχουμε αναπτύξει αυτά τα χρόνια μέσα από την DropeBnB (μεσίτες, επενδυτές ακινήτων και επαγγελματίες στο χώρο του Real Estate) ένα από τα βασικά προβλήματα που διαπιστώσαμε είναι ότι για να πάρεις μία απόφαση από το τι τιμή να πουλήσεις ή να αγοράσεις ή να νοικιάσεις ένα ακίνητο έως σε ποιά περιοχή να επενδύσεις και γιατί , χρειάζεται να δαπανήσεις ώρες αναζήτησης έρευνα και ανάλυσης . Ιδιαίτερα αν είσαι επαγγελματίας ή επενδυτής καλείσαι να το κάνεις αυτό για ένα πολυ μεγάλο όγκο τέτοιων αποφάσεων , συνεπώς το πρόβλημα γίνεται εκθετικό.

Η βασική αιτία αυτού του προβλήματος  είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση στα δεδομένα και ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η αγορά για την ανάλυση είναι απαρχαιωμένα σε σχέση με τις απαιτήσεις του σήμερα. (Μιλάμε για συναλλαγές εκατομυρίων κάθε χρόνο με βασικό εργαλείο ανάλυσης να είναι τα speadsheets)

Έχοντας background στην στατιστική και το Marketing και εμπειρία στην επιχειρηματικότητα και το Real Estate μπήκαμε στην διαδικασία να βρούμε μία λύση στην ανάγκη που εντοπίζαμε στην αγορά. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδεα της Estate Brains

Σαν επιχειρηματίες η αβεβαιότητα είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε συνεχώς.  Τα τελευταία δύο χρόνια σίγουρα έχουν φέρει αρκετές αλλαγές στο τρόπο που λειτουργούμε όλοι μας. Έχοντας το mindset της συνεχής καινοτομίας και της γρήγορης προσαρμογής στις καταστάσεις, για εμάς η εποχή που ζούμε στην ουσία ενίσχυσε της παραπάνω αξίες στο τρόπο που λειτουργούμε.

Με απλά λόγια τι κάνει η Estate Brains και σε ποιους απευθύνεται;

Η Estate Brains είναι μία Real Estate Analytics πλατφόρμα  που κάνει χρηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό να μετατατρεψει τα δεδομένα του Real Estate σε καλύτερες αποφάσεις.

Η πλατφόρμα ουσιαστικά βοηθάει επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων (μεσίτες, επενδυτές ακινήτων, τραπεζες κτλ) να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις που βασίζονται σε ένα μεγάλο εύρος δεδομένων, στο 1/100 του χρόνου από οποιαδήποτε άλλη λύση.

Π.χ Μια εκτίμηση της τιμής πώλησης ενος ακινητου ή μία ανάλυση για τις τιμές, τα ακίνητα που πουλιούνται και τα άλλα σημαντικά στοιχεία για μία συγκεκριμένη περιοχή που υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρνε ώρες, μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Συνεπώς για έναν επαγγελματία ή μία εταιρεία που αξιολογεί χιλιάδες ακίνητα αυτό αποτελεί μία αρκετά σημαντική μείωση στα κόστη της αλλά και στο χρόνο που δαπανά στο να πάρει μία σωστή απόφαση.

Με βάση την εικόνα που έχετε, ποιες είναι οι hot περιοχές της Αττικής στην αγορά ακινήτων αυτή την στιγμή;

Με βάση την εικόνα που έχουμε από την αγορά η Καλλιθέα ήταν η περιοχή με την μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό αγοραπωλησιών αλλά και στην τιμή/τμ. Αρκετά σημαντική αύξηση είχαν και τα Εξάρχεια ενώ η Κυψέλη ήταν η περιοχή με τις περισσότερες συναλλαγές.

Τελος το Κολωνάκι αποτελεί την πιο ακριβή περιοχή για να αγοράσει κανείς στην Αθήνα, ενώ η Βουλιαγμένη είναι πλέον η πιο ακριβή περιοχή γενικά στην Αττική.

Δημήτρης Δουκάκαρος και Βασίλης Τσούγκας

Ξεκινήσατε το επιχειρηματικό εγχείρημα σας με δικά σας κεφάλαια ή λάβατε κάποια εξωτερική χρηματοδότηση; Και ποια είναι τα πλάνα σας πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο εγχείρημα το έχουμε υλοποιήσει με ιδία κεφάλαια και χρόνο αλλά είναι στο πλάνο είναι να τρέξουμε ένα γύρο εξωτερικής χρηματοδότησης στο προσεχές διάστημα με σκοπό να μεγαλώσουμε την ομάδα και να είμαστε σε θέση να επεκταθούμε πιο γρήγορα σε καινούριες αγορές.

Ποια είναι η Νο1 συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει ένα δικό του project μέσα σε αυτή την απρόβλεπτη εποχή;

Τα δεδομένα δείχνουν ότι  η εποχή που ζούμε θα συνεχίζει να γίνεται  όλο και πιο απρόβλεπτη με γρηγορότερους ρυθμους. Η Νο.1 συμβουλή σε μελλοντικούς επιχειρηματίες είναι να είναι ευέλικτοι στις αλλαγές, να μην απογοητεύονται με  την αποτυχία αλλά να μαθαίνουν από αυτή και να συνεχίσουν να προχωρούν. Δεν υπάρχει τέλειο timing απλά πρέπει να ξεκινήσουν!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 9 =