αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜεγάλη ανάκαμψη των Airbnb μισθώσεων στην Ελλάδα

Μεγάλη ανάκαμψη των Airbnb μισθώσεων στην Ελλάδα

Σε ηγέτιδα δύναμη της ανάκαμψης της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του 2021 η αγορά της Ελλάδας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της AirDNA, εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάλυση των στοιχείων από τις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo, το 2021 η αύξηση της ζήτησης (με τη μορφή των διανυκτερεύσεων που έγιναν) για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40,7% σε σχέση με το 2020, φέρνοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η αγορά της Ρωσίας με άνοδο της τάξεως του 39,3%, ενώ ακολούθησαν η Κροατία με 30%, η Γαλλία με 28,7% και η Ισπανία με 22,8%. Στην Ιταλία η αύξηση άγγιξε το 22,3% και στην Πορτογαλία το 15,1%. Συνολικά στη Γηραιά Ηπειρο η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξήθηκε κατά 18,4% σε σχέση με το 2020.

Πρωτιά εξασφάλισε η Ελλάδα και αναφορικά με τη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Δεκέμβριο του 2021. Η ετήσια αύξηση άγγιξε το 53,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ ακολούθησαν οι αγορές της Ιταλίας με ετήσια άνοδο 51,9%, της Κροατίας (49,9%), της Ισπανίας (48,7%) και της Γαλλίας (45,8%). Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επίδοση, που καταδεικνύει την αύξηση της ζήτησης για χειμερινούς προορισμούς, κυρίως από Ελληνες επισκέπτες.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, οι επισκέπτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό φαίνεται πως εξακολουθούν να προτιμούν τη διαμονή τους σε αυτόνομες κατοικίες/διαμερίσματα που εκμισθώνονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών παρά τη διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο, καθώς με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι προστατεύονται περισσότερο από την πανδημία.

Πάντως, το 2021 δεν σηματοδότησε την πλήρη ανάκαμψη των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την πανδημία, καθώς σε σχέση με το 2019 η ζήτηση ήταν χαμηλότερη κατά 24,2%. Θετικότερη ήταν η εικόνα προς το τέλος του 2021, καθώς το τέταρτο τρίμηνο αποδείχθηκε το πιο ισχυρό, ιδίως τον Νοέμβριο, όταν πολλές αγορές, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, ξεπέρασαν σε ζήτηση τον αντίστοιχο μήνα του 2019, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τον Δεκέμβριο όμως η εικόνα αντιστράφηκε εκ νέου. Μόνο η Γαλλία και η Ρωσία βρέθηκαν σε θετικό πρόσημο έναντι του 2019, με 13,3% και 3,3% αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των διανυκτερεύσεων υποχώρησε κατά 8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, έναντι αύξησης κατά 7,6% που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο.

Ενδιαφέρον έχει όμως και η εικόνα για το 2022, καθώς, αν δεν υπάρξει κάποια νέα απρόοπτη εξέλιξη αναφορικά με την πανδημία, είναι πολύ πιθανή η πλήρης ανάκαμψη της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με το 2019 στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το 2021 καταγράφηκε αύξηση των κρατήσεων κατά 40% σε σχέση με το 2020. Μπορεί η παραλλαγή «Ομικρον» να είχε αρνητική επίδραση, ιδίως τον Δεκέμβριο (-17% στις κρατήσεις), αλλά φαίνεται πως στο ξεκίνημα του 2022 η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ηδη για το πρώτο τρίμηνο καταγράφεται, έστω και οριακά, αύξηση κατά 0,3% των κρατήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021 αγγίζει το εντυπωσιακό 88%.

Αντίστοιχα, για τη θερινή περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι κρατήσεις υπολείπονται κατά μόλις 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στην Ελλάδα η εικόνα είναι όμως ελαφρώς ανοδική, κάτι που ισχύει και για Κροατία και Ην. Βασίλειο. Την καλύτερη εικόνα, με βάση τις θερινές κρατήσεις, καταγράφουν η Δανία με άνοδο κατά 71% σε σχέση με το 2019, η Γερμανία με αύξηση κατά 54% και η Αυστρία με άνοδο κατά 28,4%. Ωστόσο, όσο προχωράει το έτος τόσο θα αυξάνονται οι κρατήσεις και προς τους θερινούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, γεγονός που γεννά αισιοδοξία για την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς σε επίπεδο υψηλότερο του 2019.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =