αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως βλέπουν «πειρατικά» συνδρομητική τηλεόραση χιλιάδες χρήστες. Και οι σαρωτικοί έλεγχοι των Αρχών

Πως βλέπουν «πειρατικά» συνδρομητική τηλεόραση χιλιάδες χρήστες. Και οι σαρωτικοί έλεγχοι των Αρχών

Σε …κυνήγι έχουν επιδοθεί από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και σήμερα τα στελέχη της Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε συνεργασία με τις εταιρείες που παρέχουν συνδρομητική τηλεόραση. 

Όπως σημειώνει το Euro2day.gr, μέσα σε έξι μήνες συνολικά έχουν «κατέβει» με παρέμβαση των δύο Αρχών μετά από καταγγελίες 480 domain name και 180 IPs διευθύνσεις «χτυπώντας» την πειρατεία στην συνδρομητική τηλεόραση που αποτελεί μεγάλη αιμορραγία εσόδων τόσο για τις εταιρείες, όσο και για ο Ελληνικό Δημόσιο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο στις «ώρες επιφυλακής» (σ.σ. διαστήματα εκτός ωραρίου) από τον Ιούλιο μέχρι πριν από δύο εβδομάδες είχαν γίνει επιχειρήσεις μπλοκάροντας περίπου 120 domain name και 80 IPs διευθύνσεις.

Άλλη μία μεγάλη επιχείρηση υλοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο σε παράνομα domain names και portals που αναμεταδίδουν παράνομα το τηλεοπτικό πρόγραμμα των συνδρομητικών πλατφορμών της Nova και της COSMOTE TV.

Αποτέλεσμα είναι μεγάλοι servers να έχουν «κατέβει» με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η πρόσβαση σε χιλιάδες χρήστες που παρακολουθούσαν παράνομα συνδρομητικά προγράμματα μέσω των ειδικών αποκωδικοποιητών. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι μετά από τις καταγγελίες «μαύρο» έπεσε σε ένα από τα μεγαλύτερα site που προσέφερε παράνομες υπηρεσίες τηλεοπτικούς περιεχομένου.

Παράλληλα τονίζουν ότι όλα τα ερασιτεχνικά sites έχουν ήδη κλείσει και αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μεγαλύτερα sites με χιλιάδες παράνομους συνδρομητές.

Πρόκειται για τον λεγόμενο “δυναμικό αποκλεισμό ιστοσελίδων” (“dynamic blocking”) το οποίο έχει ως στόχο να σταματά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, την πρόσβαση σε site και υπηρεσίες που προβάλλουν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο, στοχεύοντας κατά βάση την μετάδοση αθλητικών γεγονότων.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού που καθορίζει επακριβώς τη διαδικασία, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το νέο νόμο.

Με την νέα αυτή διαδικασία ουσιαστικά μετά από καταγγελία διατάσσεται το κλείσιμο της διεύθυνσης μπλοκάροντας την πρόσβαση. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά το μπλοκάρισμα της διεύθυνσης σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίζονται μέχρι και 100.000 χτυπήματα που αναζητούν παράνομη πρόσβαση και απλά βλέπουν το μήνυμα πως έχει διακοπεί η θέαση λόγω παράνομης αναμετάδοσης.

Πως λειτουργούν τα παράνομα sites

Τα συγκεκριμένα portals/domain names στα οποία διεκόπη η πρόσβαση, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για τη δρομολόγηση του παράνομα αναμεταδιδόμενου προγράμματος και των δεδομένων, μέσω ειδικών διακομιστών δρομολόγησης απευθείας στις προδιαμορφωμένες συσκευές των χρηστών πελατών που έχουν εγγραφεί και καταβάλλουν το αντίστοιχο χρηματικό αντάλλαγμα.

Η παραβίαση πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και προσφέρει απευθείας θέαση (video streaming), μέσω ειδικών συσκευών-αποκωδικοποιητών (π.χ android boxes), τις οποίες προμηθεύουν έναντι χρηματικού ανταλλάγματος στους ενδιαφερόμενους χρήστες/πελάτες τους, οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των διαδικτυακών πυλών, συνήθως μέσω ενδιάμεσων μεταπωλητών.

Οι συσκευές αυτές παρέχονται με προεγκατεστημένο λογισμικό και ειδική διαμόρφωση από τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές της πύλης, ούτως ώστε συνδεόμενες σε οποιαδήποτε τηλεοπτική συσκευή, να δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη τους να παρακολουθεί χωρίς άδεια από τους παρόχους το αναμεταδιδόμενο παράνομα μέσω των αναφερόμενων στην διαδικτυακών πυλών τηλεοπτικό πρόγραμμα των καναλιών της Nova και της COSMOTE TV.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − nine =