αρχικηVIRALΚλειστή η παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο όλο το καλοκαίρι

Κλειστή η παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο όλο το καλοκαίρι

Την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία “Ναυάγιο” της Ζακύνθου, εισηγήθηκε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεών του αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.

Με βάση τα ευρήματα της αυτοψίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή της απαγόρευσης πρόσβασης στην παραλία “Ναυάγιο” για την φετινή τουριστική περίοδο.

Συμφωνήθηκε επίσης η κατάσταση να επανεκτιμάται δύο φορές ετησίως μετά από νέες επιτόπιες αυτοψίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του 2022 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου είχε αποφασίσει την απαγόρευση της πρόσβασης για λόγους ασφαλείας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας: “Η ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών είναι πάνω από όλα και η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιστημονικά δεδομένα του ΟΑΣΠ και του Προέδρου του καθηγητή Ε. Λέκκα, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής κατά την τουριστική περίοδο”.

Αντιδράσεις από τον Δήμο

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Σταύρος Κακολύρης, σε σύντομη επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη τόνισε πως ήταν ένα αιφνιδιαστικό «χτύπημα» για τον Δήμο.

“Επίσημα δεν μας ενημέρωσε κανένας. Κι εμείς το μάθαμε από τα ΜΜΕ σήμερα το πρωί και “βρεθήκαμε” προ εκπλήξεως. Αναμένουμε να μας ενημερώσει για το ζήτημα ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. Επίσης, ούτε η Επιτροπή του “Ναυαγίου” γνώριζε κάτι Όλοι απορήσαμε με τη συγκεκριμένη ενέργεια, διότι κανείς δεν μας είχε ενημερώσει“, τόνισε στο GRTimes ο κ. Κακολύρης.

Όσον αφορά την εισήγηση του προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, ο κ. Κακολύρης πρόσθεσε:

“Τα κλιμάκια έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ίσως γι’ αυτό εισηγήθηκε κάτι τέτοιο ο κ. Λέκκας. Από μεριάς μας θα περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του κ. Κικίλια, ωστόσο δεν είμαστε θετικοί στο κλείσιμο του “Ναυαγίου” για την τουριστική περίοδο. Θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού, διότι μιλάμε για το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της χώρας”.

Παράλληλα, ο κ. Κακολύρης συμπλήρωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο, κ. Αρετάκη εκφράστηκε η άποψη πως κανείς δεν είναι υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης και εξήγησε την πρόταση που είχε “φέρει” ο δήμος από πέρυσι:

“Εμείς ως δήμος Ζακύνθου από πέρυσι προτείναμε να μην έρχονται όλα τα καραβάκια στο «Ναυάγιο», ώστε σε περίπτωση κάποιας κατολίσθησης να μην υπάρχει συνωστισμός και οι επισκέπτες να είναι ασφαλείς. Δηλαδή, να πηγαίνει ένα καραβάκι ανά μισή ώρα και στη συνέχεια να φεύγει και να έρχεται άλλο. Ούτως η άλλως έχουν τοποθετηθεί σχοινιά, ταμπέλες για πτώσεις βράχων, αλλά και περίφραξη. Η πρότασή μας ήταν ουσιαστικά να μη γίνεται μαζική διέλευση”, εξήγησε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × one =