αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚλείνουν πολλά καταστήματα τραπεζών

Κλείνουν πολλά καταστήματα τραπεζών

Περισσότερα από 120 καταστήματα τραπεζών σε ολόκληρη την επικράτεια, αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, όπως μεταδίδει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των διοικήσεων των τραπεζών η Πειραιώς προγραμματίζει το κλείσιμο 52 καταστημάτων. Η Eurobank 25, Εθνική 25 και η Alpha Bank 15 τραπεζικά καταστήματα.

Αντιδράσεις

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των τραπεζών, στην ΟΤΟΕ αλλά και στην ΓΣΕΕ. Η Γενική Συνομοσπονδία με ανακοίνωση αντιδρά στο κλείσιμο καταστημάτων των τραπεζών και μιλάει για «συνεχιζόμενη βίαιη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των συστημικών Τραπεζών, κυρίως στην περιφέρεια». Γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εργασίας για πολίτες διάφορων περιοχών της χώρας. Η ΓΣΕΕ αναφέρεται στις τέσσερις τράπεζες «που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων», και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη στρατηγική τους «δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών σε τραπεζικές υπηρεσίες, τόσο αναγκαίες για συναλλασσόμενους που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων».

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Από την πλευρά των τραπεζών εκτιμάται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε περιορισμό του δικτύου καταστημάτων, αφού πάνω από το 90% των κλασικών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων, ενώ έχουν καταργηθεί και τα βιβλιάρια καταθέσεων.

Η ψηφιοποίηση αλλάζει όχι μόνο το πλήθος του δικτύου καταστημάτων, αλλά και τη μορφή του. Οι τράπεζες μετατρέπουν τα καταστήματα σε συμβουλευτικά κέντρα εξυπηρέτησης της πελατείας, ενώ νέο ρόλο αποκτούν και οι εργαζόμενοι, καθώς είναι ο σύνδεσμος του πελάτη με την τράπεζα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + eighteen =