αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Καμία νέα δέσμευση» δεν περιλαμβάνει η επιστολή Τσακαλώτου, λέει το υπουργείο Οικονομικών

«Καμία νέα δέσμευση» δεν περιλαμβάνει η επιστολή Τσακαλώτου, λέει το υπουργείο Οικονομικών

«Καμία νέα δέσμευση» δεν περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών ώστε να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως τονίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει» και «η επιστολή απλώς επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις».

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι παράγοντες, η επιστολή αναφέρει «τα αυτονόητα», δηλαδή ότι:

  • Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
  • Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

Στην επιστολή, κατά τις ίδιες πηγές, επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι. Οι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι «στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) –γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών–, τότε ‘οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016’».

«Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές –που δεν μας αρέσουν…–, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο», αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ. Σημειώνουν πάντως ότι «όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας […] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών […] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Τα στελέχη του υπουργείου κάνουν λόγο για «ηχηρό πολιτικό συμπέρασμα», τονίζοντας πως «οι επιδιώξεις ορισμένων έπεσαν στο κενό». Όπως παρατηρούμ, «η πλειοψηφία των κρατών – μελών τάχθηκε υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθέτησε πρόσφατα η Ελλάδα» και «αυτό επισφραγίζει και η επιστολή».

Βάλλουν τέλος κατά της Ν.Δ. που «δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών» και «προσπαθεί να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων». «Είναι το νέο (και παμπάλαιο, βέβαια) αφήγημά της: η αφοσίωση στους δανειστές. Με δυο λόγια: ‘βασιλικότερη του βασιλέως’», σχολιάζουν προσθέτοντας ότι «η δουλική συμπεριφορά αντί της υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας, καθώς και η ταύτιση με ακραίες φωνές, νομιμοποιούν λειτουργίες που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών».

«Πόσοι άραγε από τους πολίτες, όποιες διαφωνίες και να έχουν με την κυβέρνηση, αισθάνονται ότι αυτή η επαγγελία της ταύτισης με τους δανειστές, και, μάλιστα, με τους πιο σκληρούς εκπροσώπους τους, τους εκφράζει;», διερωτώνται τέλος οι κύκλοι του υπουργείου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 3 =