αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες να γίνεις ένας σπουδαίος leader; Οι πιο έξυπνοι ξεκινούν κάνοντας αυτές τις 4 σπάνιες κινήσεις

Θες να γίνεις ένας σπουδαίος leader; Οι πιο έξυπνοι ξεκινούν κάνοντας αυτές τις 4 σπάνιες κινήσεις

Οι περισσότεροι από εμάς έχει τύχει να εργαστούμε για έναν εργοδότη ή έναν προϊστάμενο που έδινε… μόνο εντολές. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το στιλ ηγεσίας δεν φέρνει σπουδαία αποτελέσματα. Είναι μάλιστα πιθανό προκαλέσει άσκοπο φόβο και άγχος μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Αν θες να γίνεις ένας σπουδαίος leader, ίσως πρέπει να κινηθείς διαφορετικά. Όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com, «εάν θέλετε οι υπάλληλοί σας να σας σέβονται και να είναι σούπερ αποδοτικοί, σταματήστε να τους καθοδηγείτε. Η επόμενη κίνηση σας είναι να υιοθετήσετε αυτές τις τέσσερις συμπεριφορές των καλύτερων ηγετών».

Μια οπτική που είναι κοντά και σε αυτή που παραθέσει κάποτε ο Steve Jobs. «Δεν προσλαμβάνουμε έξυπνους ανθρώπους για να τους λέμε τι θα κάνουν. Προσλαμβάνουμε έξυπνους ανθρώπους για να μας πουν αυτοί τι πρέπει να κάνουμε», είχε πει ο εμβληματικός ιδρυτής της Apple.

Και εδώ είναι οι 4 συνήθειες των σπουδαίων ηγετών, έτσι όπως τις παραθέτει το inc.com. Και ίσως σε φέρουν λίγο πιο κοντά στο μοντέλο του Steve Jobs.

1# Μοίρασε τον έλεγχο. Είπαμε, δεν πρέπει να είσαι συνέχεια πάνω από τα μέλη της ομάδας σου και να δίνεις εντολές. Άσε τους άλλους ελεύθερους να πάρουν ρίσκα και να βγάλουν την δημιουργικότητα τους. Δεν χρειάζεται να ελέγχεις το κάθε τι που συμβαίνει μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα. Δημιούργησε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, όπου ο καθένας έχει τον έλεγχο του εαυτού του και μπορεί να κάνει τολμηρές επιλογές. Στο τέλος μπορείτε να δείτε τι από όλα αυτά δούλεψε και τι όχι.

2# Ηγεσία και από κάτω. Αυτό το point ίσως είναι συνέχεια του προηγούμενου. Όταν οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τον εγκέφαλό τους για να πάρουν αποφάσεις μόνοι τους, η ικανότητά τους και η εμπιστοσύνη αυξάνονται. Οι σπουδαίοι ηγέτες εξουσιοδοτούν τους εργαζομένους τους να γίνουν οι ίδιοι ηγέτες. Στους πολύ αποτελεσματικούς Οργανισμούς, υπάρχουν ηγέτες σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο στην κορυφή. Δημιούργησε μια κουλτούρα εντός της εταιρίας σου, όπου όλοι θα αισθάνονται leaders, από τη θέση τους. Αντί θα υπάρχει ένας leader στην κορυφή και οι άλλοι να είναι απλοί followers που εκτελούν εντολές.

3# Άκου ενεργά τους άλλους. Δεν γίνεται να έχεις όλες τις απαντήσεις. Οι σπουδαίοι ηγέτες ξέρουν να ακούνε. Ακόμα και τους ανθρώπους που είναι κάτω από αυτούς στην εταιρική ιεραρχία. «Όταν ακούτε, ακούτε τις αντιρρήσεις, τις ανησυχίες και τους φόβους των ανθρώπων – και ακούτε επίσης τις λύσεις» σημειώνει το inc.com.

4# Μη φοβάσαι να δείχνεις ευάλωτος. Κάποιοι θεωρούν ότι οι leaders πρέπει να δείχνουν πάντα ισχυροί και ατρόμητοι. Σαν να μην φοβούνται τίποτα. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ακόμα και οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κόσμου νιώθουν το αίσθημα του φόβου. Και δεν είναι κακό να το μοιράζεσαι κάποιες φορές με τους εργαζομένους ή τους συνεργάτες σου. «Οι εργαζόμενοι και οι ηγέτες που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, μαθαίνουν να είναι άνετοι και να είναι ανοιχτοί ο ένας στον άλλο γύρω από τις αποτυχίες, τις αδυναμίες τους, ακόμη και τους φόβους», λέει το inc.com. Χτίσε μια πιο ανθρώπινη επαφή με τους άλλους. Και όλοι μαζί προσπαθήστε να λύσετε να προβλήματα που προκύπτουν στη διαδρομή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 8 =