αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέλεις να ακούγεσαι σίγουρος για αυτά που λες; Τότε να αποφεύγεις αυτές τις 4 «αθώες» φράσεις

Θέλεις να ακούγεσαι σίγουρος για αυτά που λες; Τότε να αποφεύγεις αυτές τις 4 «αθώες» φράσεις

Όλοι έχουμε δεξιότητες, απόψεις και ιδέες για τις οποίες νιώθουμε σίγουροι. Αλλά το εάν άλλοι άνθρωποι – αφεντικό, συνάδελφος, φίλος, σύντροφος ή κάποιος που μόλις γνώρισες – θα δουν αυτή τη σιγουριά σας, εξαρτάται από τον τρόπο επικοινωνίας σας.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, το αμερικανικό CNBC παραθέτει 4 φράσεις που πρέπει να αποφεύγεις. Είναι μερικές «αθώες» φράσεις που σε κάνουν να ακούγεσαι αδύναμος.

1. «Συγγνώμη που το ρωτάω, αλλά…»

Όταν χρησιμοποιείτε απολογητικές λέξεις (π.χ. «Συγγνώμη, έχω μια τελευταία ερώτηση» ή «Ίσως φταίω εγώ, αλλά…»), μπορεί να ακούγεται σαν να υποτιμάτε τον εαυτό σας. Ή μπορεί να υποβαθμίσει ένα αίτημα που προσπαθείτε να υποβάλετε. Καλύτερα να παραλείψετε τις… εισαγωγές. Μην πείτε: «Συγγνώμη που σας ενοχλώ, αλλά μπορείτε να μοιραστείτε την αναφορά που κάνατε για τη συνάντηση της ομάδας;». Απλώς φτάστε στο αίτημα: «Μπορείτε να μοιραστείτε την αναφορά που κάνατε για τη συνάντηση της ομάδας;».

Στη συνέχεια, κλείστε με ένα «ευχαριστώ».

2. «Θα μπορούσα να το κάνω αυτό»

Τα ρήματα είναι λέξεις δράσης. Λένε στους ανθρώπους τι κάνετε ή τι πρόκειται να κάνετε. Για να φαίνεστε πιο δυνατοί, επιλέξτε ρήματα που δηλώνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις σας. Αντί για «Θα μπορούσα να το κάνω αυτό», πείτε «Θα το κάνω αυτό». Ομοίως, όταν ζητάς κάτι, το «χρειάζομαι» είναι πολύ πιο δυνατό από το «θα ήθελα».

3. «Εσύ πρέπει να…»

Ναι, θέλουμε να φαινόμαστε δυναμικοί και σίγουροι, αλλά όχι επιθετικοί. Όταν ξεκινάτε ένα αίτημα με μια δήλωση που βασίζεται στο “εσύ” (π.χ. “Εσύ με κάνεις…” ή “Δεν μπορείς…”), μπορεί να θεωρηθεί ως μία κίνηση για να ελέγξεις τον άλλο, και η οποία μερικές φορές είναι αποτέλεσμα φόβου ή ανασφάλειας. Οι δηλώσεις που βασίζονται στο «εγώ», ωστόσο, μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε το πώς νιώθετε ή τι θέλετε, χωρίς να ακούγεται σαν επίθεση. Για παράδειγμα, το «Πρέπει να ξεκινήσεις σε αυτό το έργο» ακούγεται πιο επιβλητικό από το εξίσου κατηγορηματικό «Θα μου άρεσε αν ξεκινούσες αυτό το έργο». Βάλτε μπροστά τα δικά σας συναισθήματα ή πράξεις.

4. «Εσύ πάντα…» (ή «Εσύ ποτέ…»)

Οι γενικεύσεις συνήθως οδηγούν σε λογομαχίες επειδή μπορούν να κάνουν το άλλο άτομο να αμυνθεί. Εάν είστε δυσαρεστημένοι με κάτι, γίνετε συγκεκριμένοι. Αντί να πείτε «Πάντα ξεχνάς τα meetings», πείτε «Δεν μου άρεσε που εμφανίστηκες αργά στη συνάντηση της Πέμπτης». Επίσης, δεν θέλετε να αποδώσετε όλη την ευθύνη σε ένα άτομο, με φράσεις του στιλ: «Κατέστρεψες την παρουσίαση με το να μην είσαι εκεί!». Αντίθετα, περιγράψτε την κατάσταση με ακρίβεια: «Με το να έρθεις με 10 λεπτά καθυστέρηση, έκανες την παρουσίαση πιο δύσκολη αποσπώντας την προσοχή του κοινού». Αυτό δείχνει ότι είσαι δίκαιος και βοηθά το άλλο άτομο να δει πού μπορεί να βελτιωθεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − thirteen =