αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ «μάχη» της Uber στην Βρετανία και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την Beat στην Ελλάδα

Η «μάχη» της Uber στην Βρετανία και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την Beat στην Ελλάδα

Μια διαπραγμάτευση που μπορεί να αλλάξει πολλά ακόμα και στην ελληνική αγορά ταξί βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προκύπτει από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Uber London Ltd., θυγατρικής του ομίλου Uber, που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για τη διαμάχη για το τι είναι οι εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν π.χ. όσοι αναζητούν ταξί. Είναι εταιρείες “παροχής μεταφορικού έργου” ή απλοί διαμεσολαβητές που παρέχουν μια εφαρμογή και τίποτα άλλο;

Στη σημείωση 13 των λογιστικών καταστάσεων της Uber London αναφέρεται πως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών για το αν είναι ή δεν είναι «εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου».

Οι υπηρεσίες του υπουργείου επιμένουν πως η Uber είναι «εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου» και συνεπώς πρέπει να επιβάλλεται ΦΠΑ 20% στα έσοδά της ή στην προμήθεια που παρακρατεί από τους οδηγούς οχημάτων που χρησιμοποιεί.

Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνουν και οι Financial Times ενδέχεται να οδηγήσει σε αναδρομική φορολογική επιβάρυνση που θα ξεπερνά το ένα δισ. στερλίνες. Η πλευρά της Uber «προβάλλει σθεναρή αντίσταση», όπως αναφέρεται και στις λογιστικές καταστάσεις, καθώς θεωρεί πως απλώς προσφέρει «μία εφαρμογή» και δεν είναι «πάροχος μεταφορικού έργου».

Τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούν και οι ανταγωνιστές της Uber, όπως είναι η Beat στην Ελλάδα. Βέβαια η Beat χρησιμοποιεί επαγγελματίες του ταξί οι οποίοι, αν κόψουν απόδειξη, φορολογούνται. Αν, όμως, καταστεί πάροχος μεταφορικού έργου τότε θα κληθεί να πληρώνει ΦΠΑ και επί της προμήθειας που χρεώνει τους ταξιτζήδες.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 7 =