αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ ελληνική εφαρμογή που βάζει σε τάξη τις αμέτρητες προθεσμίες που έχει στο μυαλό του ένας δικηγόρος

Η ελληνική εφαρμογή που βάζει σε τάξη τις αμέτρητες προθεσμίες που έχει στο μυαλό του ένας δικηγόρος

Ένα παραδοσιακό επάγγελμα (αυτό του δικηγόρου), ένα πρόβλημα, και μια digital λύση. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Nobilis. Μια ελληνική εφαρμογή που θέλει να κάνει την ζωή των δικηγόρων πιο εύκολη. Βάζοντας σε τάξη τις αμέτρητες προθεσμίες που «τρέχουν» στο μυαλό τους.

Ο συνιδρυτής της εφαρμογής, Πάνος Αντύπας, μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα για το App, τι ακριβώς κάνει αυτό, ενώ εξηγεί και τους δύο βασικούς παράγοντες από τους οποίος εξαρτάται η επιτυχία ενός τέτοιου business εγχειρήματος.

Εσείς προσωπικά με τι ασχολούσασταν πριν και πως φτάσατε στην ιδέα για την εφαρμογή σας;

Διευθύνω από το 2007 την εταιρεία πληροφορικής Custom Software Solutions. Η εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί custom λογισμικό το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις, με δύο λόγια είναι μια εταιρεία B2B.

Η ιδέα πίσω από την εφαρμογή ανήκει στον φίλο και συνάδελφο Πάνο Καραχάλιο ο οποίος εντόπισε το «προφανές» : Οι δικηγόροι στα πλαίσια της δικαστικής υπόθεσης πρέπει να υπολογίσουν ημερομηνίες-όρια μέχρι τις οποίες θα πρέπει να έχουν κάνει συγκεκριμένες ενέργειες (πχ άσκηση ενδίκου μέσου σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την επίδοση της δικαστικής απόφασης). Ανάλογα με το δίκαιο και τον τύπο της υπόθεσης αλλάζουν και οι κανόνες βάσει των οποίων υπολογίζονται αυτές οι ημερομηνίες. Αφού υπολογίσουν τις ημερομηνίες αυτές («προθεσμίες»), τις αποθηκεύουν σε ένα ημερολόγιο (χάρτινο ή ηλεκτρονικό) και τις τηρούν ευλαβικά. Απώλεια μιας προθεσμίας μπορεί να σημάνει και απώλεια της υπόθεσης που έχει αναλάβει ο δικηγόρος.

Προκύπτουν λοιπόν οι εξής ανάγκες : 1) δημιουργία μίας μηχανής αυτόματου υπολογισμού ημερομηνιών/προθεσμιών 2) φύλαξη των προθεσμιών σε ηλεκτρονικό μέσο το οποίο έχει πάντα μαζί του ο δικηγόρος, 3) εύληπτη παρουσίαση του συνόλου των προθεσμιών όλων των υποθέσεων με τις οποίες ασχολείται ο δικηγόρος, και μηχανισμός ειδοποιήσεων πριν από τη λήξη της κάθε προθεσμίας.

Με απλά λόγια, τι κάνει η εφαρμογή σας;

Η εφαρμογή λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα iPhone και android και δεν συνδέεται με το Internet : τα δεδομένα που παράγονται από τη χρήση της εφαρμογής μένουν μέσα στη συσκευή.  Δουλεύει ως εξής :

α. Ο χρήστης καταχωρίζει σε βήματα που του προτείνει η εφαρμογή, το Δίκαιο και τα άλλα χαρακτηριστικά του τύπου υπόθεσης με την οποία ασχολείται. (πχ Αστικό Δίκαιο>Μονομελές Πρωτοδικείο>Τακτική διαδικασία>Εναγόμενος>Κάτοικος ημεδαπής). Η εφαρμογή αποθηκεύει την υπόθεση στο κινητό τηλέφωνο.

β. Ο χρήστης ορίζει την ημερομηνία δικάσιμου και η εφαρμογή υπολογίζει τις σχετιζόμενες με την υπόθεση προθεσμίες τις οποίες αποθηκεύει στο κινητό. Ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης ο χρήστης μπορεί να επανέλθει σε αυτή και να ορίσει κάποια άλλη ημερομηνία (πχ ημερομηνία ένορκης βεβαίωσης) η οποία παράγει προθεσμίες.

γ. Η εφαρμογή παρουσιάζει κατά χρονολογική σειρά όλες τις εκκρεμείς προθεσμίες. Ο χρήστης μπορεί να ορίσει ημερολόγια εντός και εκτός του κινητού (πχ google calendar) στα οποία θα εμφανιστούν οι ημερομηνίες αυτές. Επιπλέον για να εξασφαλιστεί ότι ο δικηγόρος δεν θα ξεχάσει την προθεσμία, ο μηχανισμός ειδοποιήσεων που είναι ενσωματωμένος στο Nobilis ενημερώνει τον δικηγόρο πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Με βάση την εικόνα που έχετε, πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες δικηγόροι με την τεχνολογία και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να τους πείσετε να χρησιμοποιήσουν το App σας;

Όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Πέραν αυτού όσο πιο νέοι τόσο πιο πρόθυμοι είναι να εμπιστευτούν μια εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου τους (app). Εξαιτίας της φύσης της δουλειάς τους όμως – και αυτό είναι κάτι που σέβομαι απόλυτα – δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάποια εφαρμογή αν δεν εξασφαλίσουν  α) ότι τα δεδομένα τους δεν κινδυνεύουν και β) ότι η εφαρμογή είναι πραγματικά χρηστική.

Στο καθαρά business κομμάτι: Βλέπουμε ότι έχετε μια free και μια επί πληρωμή έκδοση. Άρα το project σας αντλεί έσοδα από τις συνδρομές της premium έκδοσης;

Και οι δύο εκδόσεις έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με μόνη διαφορά ότι η δωρεάν έκδοση περιορίζεται στις τρεις Δικαστικές υποθέσεις. Στην ερώτηση σας, η απάντηση είναι ότι ναι, το project αντλεί έσοδα από τις συνδρομές της premium έκδοσης.

Στην Ελλάδα βλέπουμε αρκετούς νέους ανθρώπου να έχουν καλές ιδέες, αλλά τελικά λίγοι από αυτούς προχωρούν σε πράξεις. Εσείς πως πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε, και μάλιστα μέσα στην κρίση; Και τι αρχικό μπάτζετ πρέπει να έχει ενδεχομένως κάποιος

Η ιδέα είναι μόνο το σημείο έναρξης μιας πρωτότυπης εφαρμογής. Οι κρίσιμοι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η εμπορική επιτυχία της εφαρμογής είναι α) η ολοκληρωμένη και ποιοτική υλοποίηση β) η προώθηση της εφαρμογής στους δυνητικούς αγοραστές της.  Πολλοί διστάζουν γιατί οι δύο αυτοί παράγοντες απαιτούν οικονομική επένδυση χωρίς εξασφαλισμένο κέρδος. Η κρίση και η συνακόλουθη πτώση εσόδων, κινητοποίησε πολλές από της εταιρείες που παράγουν λογισμικό να «κυνηγήσουν» πρωτότυπες ιδέες και να ρισκάρουν στην υλοποίηση τους.

Πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα ανατράπηκαν μέσα στην κρίση, ο μόνος τρόπος επιβίωσης και εξέλιξης είναι η θετική αντίδραση.

Το αρχικό μπάτζετ ποικίλει ανάλογα με την περιπλοκότητα του project. Για εφαρμογές νομικού ενδιαφέροντος το μπάτζετ πρέπει να καλύπτει αρχικά τη συνεργασία με νομικούς και τέλος την υλοποίηση του project. Μιλάμε λοιπόν για κάποιους ανθρωπομήνες απασχόλησης και το ισοδύναμο κόστος πριν η εφαρμογή «βγει στον αέρα» .

Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή η εφαρμογή σας και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση προώθησης του προϊόντος μέσω Facebook.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται : α) μια web εκδοχή της εφαρμογής η οποία διανέμεται δωρεάν στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας β) μια παραλλαγή της προαναφερθείσας web εκδοχής η οποία θα διανέμεται δωρεάν στους χρήστες της premium έκδοσης. Και τα δύο θα βγούν στον αέρα στο 1ο εξάμηνο του έτους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 17 =