αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ακρίβεια «κόβει» κάθε μήνα 151 ευρώ από τη μέση οικογένεια

Η ακρίβεια «κόβει» κάθε μήνα 151 ευρώ από τη μέση οικογένεια

Η ακρίβεια συνεχίζεται και η μηνιαία επιβάρυνση για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται ότι φτάνει με συντηρητικές εκτιμήσεις τα 151 ευρώ μηνιαίως ή 1.812 ευρώ ετησίως, όπως σημειώνει το Newmoney.gr.

Μάλιστα, η επιβάρυνση αυτή υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αυξήσεις που καταγράφονται και όχι αυτές που αναμένονται το επόμενο διάστημα και οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτιμήσεις, θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.  

Μόνο στην κατηγορία των ειδών σούπερ μάρκετ αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε 24 βασικές κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες θα περάσουν σταδιακά στις τιμές καταναλωτή έως τα μέσα Ιανουαρίου. 

Η επίδραση των ανατιμήσεων, όχι μόνο «ροκανίζει» το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα, αλλά ήδη αφαιρεί τζίρο από την αγορά. Από τον Νοέμβριο καταγράφεται υποχώρηση της ζήτησης, από τα σούπερ μάρκετ έως τον κλάδο ηλεκτρικών συσκευών και αυτοκινήτων, ενώ όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου των Χριστουγέννων κατά περίπου 20% σε σύγκριση μάλιστα με την περσινή χρονιά, όταν τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά. 

Ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και καύσιμα είναι οι τρεις παράγοντες που επιφέρουν το ισχυρότερο πλήγμα στο εισόδημα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για νοικοκυριά που δεν κατοικούν σε δικό τους σπίτι, καθώς καταγράφεται και σημαντική αύξηση ενοικίων.  

Ήδη οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που καταφθάνουν τους τελευταίους μήνες στα νοικοκυριά προκαλούν έντονη ανησυχία, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση με το κόστος για τη θέρμανση των κατοικιών είτε αυτή γίνεται με πετρέλαιο είτε με φυσικό αέριο.  

Για μια οικογένεια αποτελούμενη από ένα ζευγάρι και δύο παιδιά εκτιμάται ότι η μηνιαία δαπάνη για το ηλεκτρικό ρεύμα έχει αυξηθεί κατά περίπου 30 ευρώ, ενώ το κόστος της θέρμανσης (κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο) υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 14 ευρώ.  

Σημαντική είναι η επιβάρυνση από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, τόσο πετρελαίου όσο και βενζίνης, με το πρόσθετο κόστος σε μηνιαία βάση να υπολογίζεται σε σύγκριση με πέρυσι ότι είναι περίπου 40 ευρώ. 

Σημαντική είναι ήδη η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αυξήσεις σε σειρά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, επιβάρυνση που υπολογίζεται με τις τρέχουσες ανατιμήσεις ότι είναι της τάξης των περίπου 15 ευρώ σε μηνιαία βάση.  

Το επόμενο διάστημα, ωστόσο, η επιβάρυνση αυτή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς αναμένονται ανατιμήσεις στις ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων: άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα – μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφές, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα και σιρόπια για ροφήματα, σοκολατοειδή – γκοφρέτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά – κονσέρβες, αρτοσκευάσματα – φρυγανιές – τρίμμα φρυγανιάς – παξιμάδια, αυγά, βελτιωτικά γεύσης (ξίδι – αρτύματα λεμονιού), κατεψυγμένα αλιεύματα, κατεψυγμένες ζύμες, κατεψυγμένα λαχανικά, κατεψυγμένες πατάτες, σακούλες απορριμμάτων, χαρτιά υγείας – χαρτί κουζίνας – χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.  

Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα αυτά αναμένεται να περάσουν σταδιακά στην κατανάλωση έως τα μέσα Ιανουαρίου. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις πρόκειται για αυξήσεις σε διψήφιο ποσοστό, ενώ υπάρχουν κατηγορίες στις οποίες έχουν γίνει και τους προηγούμενους μήνες άλλες ανατιμήσεις και συγκεκριμένα στο ελαιόλαδο, στον καφέ, στα άλευρα, στα ζυμαρικά, στα γαλακτοκομικά, στα τυροκομικά και τα απορρυπαντικά.  

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − 11 =