αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕλληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ζητά από τους εργαζομένους της να υπογράψουν «σύμφωνο σιωπής»

Ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ζητά από τους εργαζομένους της να υπογράψουν «σύμφωνο σιωπής»

Μια υπόθεση που προκαλεί αίσθηση, έχει δημιουργηθεί στα σούπερ μάρκετ «Δήμητρα». Όπως καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων η εργοδοσία αναγκάζει τους υπαλλήλους της να υπογράψουν ένα «σύμφωνο εμπιστευτικότητας». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «αυτή τη φορά, τα αφεντικά του «Δήμητρα» ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν έγγραφο («σύμβαση εμπιστευτικότητας εργαζομένου» το ονομάζουν), με το οποίο απαιτούν ουσιαστικά από αυτούς να «βγάλουν τον σκασμό» και να μην καταγγέλλουν τα όσα συμβαίνουν σε βάρος τους, τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Ένα ακόμα αντεργατικό κεφάλαιο έρχεται να προστεθεί στο πολύτομο έργο της επίθεσης της μεγαλοεργοδοσίας του σούπερ μάρκετ «Δήμητρα» σε βάρος των εργαζομένων της. Αυτήν τη φορά, τα αφεντικά του «Δήμητρα» ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν έγγραφο («σύμβαση εμπιστευτικότητας εργαζομένου» το ονομάζουν), με το οποίο απαιτούν ουσιαστικά από αυτούς να «βγάλουν τον σκασμό» και να μην καταγγέλλουν τα όσα συμβαίνουν σε βάρος τους, τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, με αναδρομική κιόλας ισχύ, καθώς φέρει ημερομηνία 1/5/2018. Μάλιστα, το έγγραφο προβλέπει πως αν παραβιαστεί η «σύμβαση» αυτή από τον εργαζόμενο, τότε η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις με υπαιτιότητα του εργαζόμενους, άρα και χωρίς αποζημιώσεις κλπ.

Η εργοδοσία του «Δήμητρα» προχωράει στη μεθόδευση αυτή μετά από εκατοντάδες καταγγελίες συναδέλφων της συγκεκριμένης αλυσίδας στο Σωματείο μας για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. Απλήρωτες υπερωρίες, εκδικητικές δυσμενείς μεταθέσεις απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, παραβιάσεις ωραρίων λειτουργίας, εντατικοποίηση, ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων (με αποτέλεσμα και το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στην Αχαράβη) κ.ά.

Με τη μεθόδευση αυτή η εργοδοσία του «Δήμητρα» προσπαθεί να κλείσει στόματα για τα όσα συμβαίνουν. Προσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους για να προχωρήσει ανενόχλητη τα σχέδιά της… Παράλληλα, φαίνεται πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, απλώς κατηγορώντας τους εργαζόμενους που θα υπογράψουν αυτό το κουρελόχαρτο ότι το… παραβίασαν…!

«Αέρα στα πανιά» και της εργοδοσίας του «Δήμητρα» έχουν δώσει όλοι οι αντεργατικοί-αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, οι αποφάσεις των Περιφερειακών Αρχών, όπως η πρόσφατη για τα ωράρια (Περιφερειακή Αρχή ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) κ.ά. Αυτά και άλλα είναι τα μέτρα που παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, την «ανάπτυξή» τους! Αυτή είναι η «κανονικότητα» του συνεχούς μνημονίου της «μεταμνημονιακής» εποχής. Όλα για τα κέρδη τους!

Καλούμε τους συναδέλφους των σούπερ μάρκετ «Δήμητρα» να μην υποκύψουν στον εκβιασμό. Κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να υπογράψουν αυτό το κείμενο. Κανείς να μην το υπογράψει. Τους καλούμε να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας, να καταγγείλουν οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο εργασίας τους, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας! Η πρόκληση αυτή δεν θα περάσει έτσι! Θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει!

Κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία της απεργίας στις 28 Νοέμβρη. Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Σαρόκο!».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + five =