αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Δεν έχει σημασία με πόσα λεφτά ξεκινάς»: 5+1 μαθήματα για το χρήμα, τα οποία παραθέτει κάποιος που έχει δουλέψει σε κολοσσούς

«Δεν έχει σημασία με πόσα λεφτά ξεκινάς»: 5+1 μαθήματα για το χρήμα, τα οποία παραθέτει κάποιος που έχει δουλέψει σε κολοσσούς

Λένε ότι το χρήμα δεν αγοράζει την ευτυχία. Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί και άδικο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρήματα είναι το μέσο για να κάνεις πολλά πράγματα. Γι’ αυτό και από μικροί μαθαίνουμε πώς να το υπολογίζουμε και να εκτιμάμε αυτά που έχουμε και ακόμη περισσότερο όταν πια τα βγάζουμε οι ίδιοι με τη δουλειά μας.

Μέσα στο παιχνίδι είναι όλα. Μπορεί να βγάλεις πολλά, μπορεί να μείνεις στον άσσο ή μπορεί πάντα να παλεύεις και με το ζόρι να τα βγάζεις πέρα.

Και αν δεν έχεις πάρει τα διδάγματά σου από μερικούς απ’ τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στον κόσμο για το πώς να κάνεις και εσύ μια μεγάλη περιουσία, μπορείς να έχεις κατά νου μερικά απλά πράγματα που αποτελούν κανόνα στην οικονομία. Τα εξής έξι που έχει να μοιραστεί μαζί σου ο Zack Friedman, ιδρυτής του Make Lemonade, ενός site με οικονομικές συμβουλές, που πέρασε 15 χρόνια απ’ τη ζωή του δουλεύοντας σε εταιρείες όπως η Blackstone και η Morgan Stanley.

Απρόοπτα πάντα συμβαίνουν

Οι εκπλήξεις και μερικά απρόσμενα γεγονότα στα οικονομικά πάντα θα επηρεάζουν την κατάστασή σου. Συμβαίνουν σε όλους, οπότε να είσαι προετοιμασμένος πάντα (και) για τα χειρότερα. Μια μεγάλη συμφωνία που μπορεί να σου φέρει λεφτά ίσως χαλάσει την τελευταία στιγμή, η επένδυση που θεωρούσες σίγουρη έπεσε έξω ή το σπίτι που έχεις βάλει στο μάτι (λέμε τώρα…) έχει περισσότερη ζήτηση από όσο υπολόγιζες . Το πώς θα αντιδράσεις σε τέτοια απρόοπτα μπορεί να αποβεί μια απ’ τις πιο κερδοφόρες κινήσεις της ζωής σου. Κάνε ασφάλεια, θωράκισε τις επενδύσεις σου και έχε πάντα ένα Plan B.

Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις

Σε οικονομικά ζητήματα η μόνη χαζή ερώτηση είναι αυτή που δεν κάνεις. Ακούγεται κλισέ, αλλά λίγοι άνθρωποι ρωτούν πραγματικά όλα όσα τους απασχολούν. Αν δεν κατανοείς πλήρως όλα τα κέρδη που μπορεί να σου χαρίσει ένα οικονομικό προϊόν ή μια υπηρεσία, το σωστό είναι να πάρεις όσες πληροφορίες χρειάζεσαι για το που ακριβώς θα ξοδέψεις τα χρήματά σου.

Προσοχή στις πιστωτικές κάρτες

Οι πιστωτικές κάρτες μπορεί να σου παρέχουν μεγάλη ευκολία όταν θες να κλείσεις εισιτήρια για ένα ταξίδι ή να αγοράσεις κάτι (που συχνά θα σου επιστρέψει δώρα κτλ) αλλά μπορούν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα και να σε καταστρέψουν οικονομικά. Αν αποφασίσεις να αποκτήσεις μια πιστωτική φρόντισε κάθε μήνα να πληρώνεις αυτό που πρέπει. Διαφορετικά θα καταλήξεις να πληρώνεις μόνο τόκους και να χρωστάς για πολύ καιρό.

Μην σταματάς να μαθαίνεις πράγματα

Η εκμάθηση νέων πραγμάτων δεν σταματά με την αποφοίτησή σου απ’ το πανεπιστήμιο. Οι καλύτεροι επενδυτές άλλωστε διαβάζουν κάθε μέρα και εξελίσσουν τις ικανότητές τους. Μην θεωρήσεις ποτέ τον εαυτό σου ειδικό και αυθεντία, γιατί πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζεις. Ειδικά στα οικονομικά το διάβασμα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να μάθεις. Αλλά και μια απ’ τις καλύτερες επενδύσεις σου.

Το χρέος δεν είναι πάντα κακό πράγμα

Η κοινή πεποίθηση είναι ότι το χρέος είναι κάτι κακό και που θα πρέπει να αποφεύγεις. Όχι απαραίτητα. Σκέψου το χρέος σε δύο κατηγορίες, το καλό και το κακό. Το κακό χρέος είναι αυτό που συσσωρεύεται από κακές αποφάσεις και πρέπει να αποφεύγεις ενώ το καλό μπορεί να σου φέρει περισσότερα χρήματα. Αν για παράδειγμα δανειστείς για να κάνεις μια επιχείρηση ή μια επένδυση μπορεί να κάνεις λεφτά. Στο κακό χρέος εννοείται συμπεριλαμβάνεται και η πιστωτική κάρτα.

Δεν έχει σημασία με πόσα λεφτά ξεκινάς

Η αρχή δεν σημαίνει και πολλά για καθετί που ξεκινάς, αλλά η πορεία. Όταν πετυχαίνεις οικονομικά δεν έχει καμιά σημασία από πού είσαι, πού πήγες σχολείο ή ποιους ξέρεις. Σίγουρα, όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξή σου. Αν δουλεύεις σκληρά, κάνεις καλές επενδύσεις, ξοδεύεις με σοφία και κάνεις αποταμίευση, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Επίσης, το να αργήσεις να κάνεις μια κίνηση δεν σημαίνει πως δεν θα επιτύχεις. Ο Ray Kroc πήρε τα McDonald’s σε ηλικία 52 ετών και έγινε πάμπλουτος. Η Vera Wang έγινε σχεδιάστρια στα 40 της και ο Samuel L. Jackson πήρε τον πρώτο βασικό ρόλο στα 43 του. Κοινώς, ποτέ δεν είναι αργά.

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 18 =