αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΕΗ: Επιστολές σε κακοπληρωτές και… κόψιμο ρεύματος

ΔΕΗ: Επιστολές σε κακοπληρωτές και… κόψιμο ρεύματος

Σε νέο μπαράζ αποστολής επιστολών προχώρησε η ΔΕΗ με στόχο να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το κριτήριο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να ξεκαθαριστεί το τοπίο όσον αφορά στους κατά συρροή κακοπληρωτές, από τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα (οικονομική κατάσταση, λόγοι υγείας) αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες. Παράλληλα, νέες αυξήσεις έρχονται ξανά από τη ΔΕΗ με πολλά νοικοκυριά να βλέπουν φουσκωμένους τους λογαριασμούς τους.

Έτσι, η πρώτη κατηγορία αποδεκτών των επιστολών αφορά σε πελάτες που έχουν διακόψει για διάφορους λόγους την ηλεκτροδότηση (επιχειρήσεις που έκλεισαν ή οικιακοί καταναλωτές που διέκοψαν το ρεύμα στο εξοχικό τους κ.λπ.).

Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν αφήσει χρέος στη ΔΕΗ και η τρίτη κατηγορία αφορά σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους αλλά, με νέο ΑΦΜ.

Υπάρχει και μία τέταρτη κατηγορία η οποία αφορά αποκλειστικά σε καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας. Δηλαδή αφού η ΔΕΗ, έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να πληρωθεί τα χρωστούμενα, τους απέκλεισε από το πελατολόγιό της, όμως επειδή οι περισσότεροι δεν καταφέρουν να βρουν άλλον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, εντάχθηκαν στην λεγόμενη καθολική υπηρεσία, με δεδομένο ότι υπάρχει ο θεμελιώδης κανόνας ότι όλα τα νοικοκυριά θα πρέπει να ηλεκτροδοτούνται.

Ειδικοί διακανονισμοί πριν το σκοτάδι…

Για αυτή την τελευταία κατηγορία των νοικοκυριών που έχουν ενταχθεί στην διαδικασία της καθολικής υπηρεσίας, τα πράγματα είναι πλέον πολύ δύσκολα.

Σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ, η διαδικασία της πιστής τήρησης του διακανονισμού είναι «μονόδρομος», αφού στο πρώτο στραβοπάτημα δίνεται εντολή για διακοπή ηλεκτροδότησης χωρίς δεύτερη κουβέντα, ακόμη και αν η δόση είναι πολύ μικρή.

Ο διακανονισμός σ’ αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει ρύθμιση αποπληρωμής σε 24 δόσεις, ενώ επίσης θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια στην καταβολή του αντίτιμου του τρέχοντος λογαριασμού.

Με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού του διακανονισμού η ΔΕΗ εξετάζει εκ νέου το «προφίλ» του καταναλωτή και αναλόγως τον αποδέχεται εκ νέου στο πελατολόγιό της με νέο συμβόλαιο ή τον απορρίπτει.

Εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών ρεύματος

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των έξι μηνών ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις και οι οφειλές τους φτάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι περιπτώσεις των τελικών λογαριασμών ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας.

Η διοίκηση της επιχείρησης δεσμεύεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της εκστρατείας που ξεκινά άμεσα.

Όπως υπογραμμίζει, η εκστρατεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε νοικοκυριά

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σημειώνει πως «το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, πρωτίστως θίγει και πλήττει τα εκατομμύρια συνεπών πελατών της επιχείρησης. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές πλέον δε θα γίνονται αποδεκτές.

Είναι χρέος μας απέναντι στην επιχείρηση, αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, που, παρά τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα, δίνουν μάχη και παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Πηγή: ergasiakanea.eu

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =