05/12/24

Για ακόμα ένα καλοκαίρι χάνεται το στοίχημα των υδροπλάνων στην Ελλάδα

Εάν στοιχηματίσει κάποιος ότι ούτε το καλοκαίρι του 2019 θα πετούν υδροπλάνα στην Ελλάδα, το πιο πιθανό είναι ότι θα κερδίσει. Όχι επειδή απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες πρόβλεψης, καθώς το φετινό θέρος είναι το έκτο κατά σειρά (από την έναρξη ισχύος του νόμου 4146/2013) και το τέταρτο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οι πτήσεις με υδροπλάνα είναι απλώς εξαγγελία.

Το οξύμωρο όμως, είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εμφανίζονται να κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν την κατασκευή υδατοδρομίων. Αυτό προκύπτει από απαντήσεις των εμπλεκόμενων υπουργών, όπως ο Γ. Σταθάκης (Ενέργειας-Περιβάλλοντος) και ο Π. Κουρουμπλής (Ναυτιλίας), σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που επεξεργάστηκε το Capital.gr.

Το νέο σχέδιο νόμου

Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης έχει καταρτίσει ένα νέο σχέδιο νόμου “για τη βελτίωση και επίλυση προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου”.

Ωστόσο, η κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, αν και αναμενόταν από το… 2017, έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Την καθυστέρηση αυτή φαίνεται να αναγνωρίζει η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του Υποδομών που αναφέρει (σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης) ότι πράγματι το σχέδιο νόμου “τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την 5/8/2016 μέχρι την 9/9/2016 […] τα σχόλια της διαβούλευσης έχουν καταγραφεί προκειμένου να εξεταστούν και ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου από τον αρμόδιο υπουργό”.

Έως την ψήφιση του σχεδίου νόμου, “η διαδικασία εξέτασης των υφισταμένων προς αδειοδότηση αιτήσεων και οποιοδήποτε υποβληθέντων νέων υλοποιείται σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (4146/2013)” επισημαίνεται.

Γ. Σταθάκης: “Επενδύσεις με συνεισφορά στην οικονοµία”

Όπως ακόμη σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αρμοδιότητα του υπουργείου περιορίζεται στην “περιβαλλοντική αδειοδότηση ορισμένης κατηγορίας έργων και στις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασµού της χώρας στον οποίο υφίσταται πρόβλεψη για τη δημιουργία υδατοδροµίων”.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, τα “αιτήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης υδατοδροµίων που υποβλήθηκαν στη ∆/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου έχουν ολοκληρωθεί µε εξαίρεση την περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδατοδροµίου εντός του λιμένα Λαυρίου η οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα”.

“Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι µε την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδατοδροµίου στο Λαύριο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα υφίσταται καμία εκκρεμότητα η οποία να εμποδίζει την υλοποίηση των έργων” τονίζεται.

Ο Γ.Σταθάκης αναφέρει ακόμη ότι “το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι τα υδατοδρόµια αποτελούν επενδύσεις η οποίες µπορούν να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία µε άμεσο και έµµεσο τρόπο, αλλά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των µικρών, ορεινών ή ακριτικών νησιών, όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή αεροδροµίων και η µεταξύ τους ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι δυσχερής, ειδικά κατά τη χειµερινή περίοδο, βελτιώνοντας µε τον τρόπο αυτό την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο µερίµνησε, εντός τους πλαισίου της κείµενης νοµοθεσίας, για την κατά το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους και θα συνδράμει τους αρμόδιους φορείς στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε ειδικότερου, περιβαλλοντικής ή χωροταξικής φύσεως, ζητήματος ανακύψει κατά την πορεία υλοποίησής των έργων”.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής σημειώνει πως μέχρι σήμερα, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των προαναφερομένων, έχει αποφανθεί θετικά για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου στους ακόλουθους λιμένες: Λαυρίου, Βόλου, Πάτρας, Αλοννήσου, Καλαμάτας, Σητείας, Τήνου, Πάτμου, Σκοπέλου, Σκύρου, Χαλκίδας, Θεσσαλονίκης, Σάμου, Αμφιλοχίας, Γραμματικού Ραφήνας, Ζακύνθου και Ίου, ενώ παράλληλα εξετάζονται οι φάκελοι για τους λιμένες Ηρακλείου, Χίου και Σίφνου. Επίσης, έχει εκδοθεί η σχετική Κ.Υ.Α. αδειοδότησης για την Κέρκυρα και τους Παξούς.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη ότι “η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου παρείχε τη σύμφωνη γνώμη της επί 24 σχεδίων Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, με σκοπό τη λήψη πρωτοβουλιών της εν λόγω Περιφέρειας για τη μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου στους εξής λιμένες: Αστυπάλαιας, Μυκόνου, Λέρου, Λειψών, Ρόδου, Κω, Τήλου, Χάλκης, Καστελλόριζου, Καρπάθου, Κάσου, Νισύρου, Καλύμνου, Σύμης, Σύρου, Μήλου, Θήρας, Πάρου, Νάξου, Κύθνου, Κέας, Αμοργού, Άνδρου και Σίκινου. Τη σύμφωνη γνώμη της, επίσης, παρείχε επί αντίστοιχων προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Κεφαλληνίας – Ιθάκης και Λευκάδας, με σκοπό τη λήψη πρωτοβουλιών της εν λόγω Περιφέρειας για τη μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου στους λιμένες Αργοστολίου, Ιθάκης και Λευκάδας.

Μόλις τρία υδατοδρόμια

Παρόλ’ αυτά, μόλις τρία υδατοδρόμια, σε Παξούς, Κέρκυρα και Πάτρα έχουν, έως σήμερα, αδειοδοτηθεί, ενώ στο σημείο μηδέν βρίσκεται η κατασκευή υδατοδρομίου στην Αττική που αναμένεται να λειτουργήσει ως κόμβος.

Την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει την πολλά υποσχόμενη αγορά υδροπλάνων. Πριν από περίπου ένα μήνα, οι εταιρείες Hellenic Seaplanes και Petrichor Capital Partners που φέρονται να βρίσκονται σε επαφές με Κινέζουν επενδυτές ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν 250 εκατ. για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων και την αγορά στόλου αμφίβιων υδροπλάνων, αρκεί να δοθεί το πράσινο φως.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + 9 =