αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί όλο και περισσότεροι επιλέγουν να κοινοποιήσουν στα social media την απόλυση ή την παραίτηση τους από μια δουλειά

Γιατί όλο και περισσότεροι επιλέγουν να κοινοποιήσουν στα social media την απόλυση ή την παραίτηση τους από μια δουλειά

Τα παλαιότερα χρόνια, όταν απολυόσουν ή υπέβαλλες την παραίτηση σου από μια δουλειά, ήθελες να το μάθουν… όσο λιγότεροι γίνεται. Δεν ήθελες να το μάθουν ούτε οι άνθρωποι στην γειτονιά σου- αν ήταν δυνατό.

Το σκηνικό έχει πλέον αλλάξει. Το BBC εστιάζει στο νέο φαινόμενο που έχει δημιουργηθεί και φέρνει μερικά παραδείγματα στο προσκήνιο. Τον Μάρτιο του 2020, αφότου ο κορωνοϊός βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε μία ελεύθερη πτώση, η Maddy Cross απολύθηκε από τη δουλειά της σε μια εταιρεία διαφήμισης και μάρκετινγκ με έδρα τις ΗΠΑ. «Αισθάνθηκα ντροπή», παραδέχεται.

Παρόλο που ένιωθε ότι έβγαζε προς τα έξω «ένα βρώμικο μυστικό», μοιράστηκε τα νέα στο LinkedIn και πήρε θάρρος από τα λόγια υποστήριξης που έλαβε, στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση της.

Τελικά, στη συνέχεια βρήκε μια νέα δουλειά. Αλλά φτάνοντας στις αρχές Αυγούστου του 2022, η Cross βρέθηκε σε μπροστά σε μια γνώριμη κατάσταση: Η ίδια ήταν κομμάτι των μαζικών απολύσεων που έγιναν σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας όπου εργαζόταν. Παρά το γεγονός ότι ένιωσε ξανά αισθήματα ντροπής, η Cross υπενθύμισε στον εαυτό της ότι «κάθε καλή δουλειά που είχα προέρχεται από την κοινότητά μου». Έτσι, άφησε πήγε στο LinkedIn, γράφοντας μια άλλη δημόσια ανάρτηση που ειδοποιούσε το δίκτυό της ότι αυτή και οι συνάδελφοί της ήταν μέρος μαζικών απολύσεων και ότι αναζητούσε μια νέα θέση. Η ανταπόκριση αυτή τη φορά ήταν μεγαλύτερη.

Στην αρχή η Cross δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάρτηση. Βγήκε για ποτό με ένα φίλο. Και μόλις γύρισε διαπίστωσε ότι είχε ήδη πάρει 100.000 προβολές. Εκατοντάδες άνθρωποι, φίλοι και άγνωστοι, είχαν σχολιάσει με λόγια υποστήριξης, αλλά και προσφερόμενες θέσεις εργασίας. «Μου ζήτησαν 500 άτομα να συνδεθούν μαζί μου, όλα σε διάστημα 24 ωρών», λέει. «Το να έχεις αρκετές εκατοντάδες ειδοποιήσεις στο LinkedIn, ήταν μια πολύ περίεργη αίσθηση, αλλά ελπίζω ότι μπορεί να προσφέρει μερικές χρήσιμες ‘συνδέσεις’» σημειώνει.

Όπως παρατηρεί το BBC, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κάνουν δημόσια posts για τις εργασιακές τους καταστάσεις και αναζητούν ενεργά «συνδέσεις» για νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από τις απολύσεις, αντί να αισθάνονται ταπεινωμένοι, είναι ανοιχτοί για συζήτηση και νέες επαφές σε πλατφόρμες όπως το Linkedin. ‘Η Groups στο Facebook, για παράδειγμα. «Και καθώς συνεχίζονται οι απολύσεις, αυτές οι αναρτήσεις μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται, μετατρέποντας ένα κάποτε ταμπού θέμα σε ευκαιρία για θετικότητα, ανάπτυξη ή ακόμη και νέες θέσεις εργασίας» σχολιάζει το BBC.

Το φαινόμενο μπορείς να το παρατηρήσεις και στην Ελλάδα. Αρκετοί είναι αυτοί που κοινοποιούν το γεγονός ότι έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά, μέσα από τα προφιλ τους στα social media. Θα το δεις να συμβαίνει επίσης σε συγκεκριμένα Ελληνικά Facebook Groups. «Σήμερα παραιτήθηκα» ή «σήμερα με απέλυσαν», συνήθως κάπως έτσι ξεκινούν τέτοιες αναρτήσεις. Και συνήθως προσελκύουν πολλά likes και σχόλια συμπαράστασης.

Αυτό που μένει να δούμε σε επόμενο στάδιο, μιλώντας για τα ελληνικά δεδομένα, είναι εάν τέτοιου τύπου κοινοποιήσεις μπορούν να φέρουν μαζικά και επαγγελματικές ευκαιρίες. Με ένα κλικ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 1 =