αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί οι startups που έχουν δύο CEOs οδηγούνται (συνήθως) στην καταστροφή

Γιατί οι startups που έχουν δύο CEOs οδηγούνται (συνήθως) στην καταστροφή

Ρίξτε μια ματιά σε οποιαδήποτε μεγάλη εταιρία τεχνολογίας. Είναι σχεδόν απίθανο να δείτε εκεί δύο CEOs. Υπάρχουν ίσως λίγες, αλλά ο γενικός κανόνας λέει ότι ένα μοντέλο με δύο CEOs δεν λειτουργεί. Έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν το λέει αυτό ένας άνθρωπος που… ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο David Brown είναι ένας από τους δύο CEOs στην TechStars.

Σε άρθρο του στο αμερικανικό Entrepreneur.com, εξηγεί γιατί σε γενικές γραμμές αυτό το μοντέλο οδηγεί τις startups στην καταστροφή. Αρχικά ξεκαθαρίζει το προφανές: Μα καλά, πως γίνεται ένας άνθρωπος να είναι κατά του συγκεκριμένου τρόπου λειτουργίας και να τον… εφαρμόζει; Όπως λέει, ο ίδιος και ο έτερος co-CEO στην TechStars, δουλεύουν μαζί εδώ και 25 χρόνια. Άρα λοιπόν, αυτή η μακροχρόνια σχέση τους, έχει αποφέρει και μια καλή συνεργασία. Γενικά όμως, το ίδιο μοντέλο συνήθως αποτυγχάνει.

Συνήθως, όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν μια startup, δεν θέλουν να δημιουργήσουν μια ιεραρχία ανάμεσα τους. Μια κίνηση που σε βάθος χρόνου είναι λάθος. Είναι πολύ καλύτερο να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι και ευθύνες μέσα σε μια επιχείρηση.

Δεν γίνεται να είναι όλοι ίσοι. Ακόμα κι αν το θέλουν. Αν πας να εφαρμόσεις ένα τέτοιο μοντέλο, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν «τριβές» σε βάθος χρόνου. Αν, για παράδειγμα, για μια απόφαση διαφωνούν οι δύο CEOs, ποιανού η άποψη θα υπερισχύσει; Δύσκολη απάντηση.

Υπάρχει και άλλο πρόβλημα: Όταν οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν το ΟΚ για κάτι εντός της επιχείρησης, πρέπει να το κάνουν δύο φορές. Αφού οι leaders θα είναι δύο. Και πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο. Κάπως έτσι, οι διαδικασίες γίνονται πολύ αργές. Και μια «αργή» startup μάλλον θα αποτύχει.

Και όσο μια επιχείρηση μεγαλώνει, όλα αυτά γίνονται πιο έντονα. Ίσως όμως να είχαν αποφευχθεί, αν οι ρόλοι ήταν ξεκάθαροι από την αρχή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − five =