Οι Κινέζοι έχουν ανακαλύψει τα θέλγητρα της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα και έρχονται για να αγοράσουν διαμερίσματα σε μια από τις πιο όμορφες χώρες της Γης και παράλληλα να γευτούν μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» μια πρωτόγνωρη γι’ αυτούς αίσθηση ελευθερίας για ταξίδια σε άλλες 26 χώρες του χώρου Σένγκεν.
Πούλμαν
Οπως επισημαίνει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της, η παρουσία των Κινέζων είναι ιδιαίτερα αισθητή στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι ατέλειωτες ουρές πούλμαν με κινεζικές επιγραφές ανήκουν από καιρό στο πρόσωπο της μεγαλούπολης, κυρίως το καλοκαίρι. Οι απευθείας πτήσεις Πεκίνου – Αθήνας είναι γεμάτες.
Οι περισσότεροι Κινέζοι όμως δεν ενδιαφέρονται να κάνουν διακοπές αλλά να αγοράσουν ακίνητα. Οπως ο Ανταμ, που μόλις αγόρασε ένα διαμέρισμα τριών δωματίων. «Η Ελλάδα προσφέρει ένα σωρό ευκαιρίες για μπίζνες», λέει. «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η χώρα είναι μια από τις ωραιότερες της Γης, διαθέτει πανέμορφα παραλιακά τοπία και ο καιρός είναι πραγματικά καλός».
Η Λίαν Γουένμιν, 29 χρόνων από το Πεκίνο, θεωρεί ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι φθηνότερη από ό,τι στη χώρα της. «Με 250.000 ευρώ μπορώ στην Αθήνα να αγοράσω 2 με 3 διαμερίσματα. Στο Πεκίνο με το ίδιο ποσό αγοράζω μόνο ένα μικρό διαμέρισμα 30 τετραγωνικών σε καλή περιοχή. Υπάρχει μεγάλη διαφορά».
Με το ίδιο ποσό οι Κινέζοι έχουν κι ένα επιπλέον πλεονέκτημα: μπορούν να μπουν στο λεγόμενο πρόγραμμα «χρυσή βίζα» και να ταξιδεύουν σε 26 χώρες που ανήκουν τον χώρο Σένγκεν.
Ο Σωτήρης Φουρτουλάκης, μεσίτης στην Αθήνα, πιθανολογεί ότι αυτός είναι ένας σημαντικό λόγος της αθρόας έλευσης Κινέζων στην Ελλάδα. «Βλέπουμε ότι η αγορά ακινήτων με Kινέζους πελάτες έχει αυξηθεί, το βλέπουμε από μήνα σε μήνα. Μοιάζει σαν να πάτησε κανείς το πράσινο κουμπί και να φώναξε στον κόσμο “ελάτε και επενδύστε στην Ελλάδα”».
Στατιστικά στοιχεία για τον όγκο των κινεζικών επενδύσεων σε ακίνητα δεν υπάρχουν, παρά μόνον εκτιμήσεις. Σε ολόκληρη την Ελλάδα αγοράζουν ένα ή περισσότερα ακίνητα πολλές χιλιάδες Κινέζων. Ακόμη και σε σχετικά ακριβά νησιά, όπως η Σαντορίνη, οι Κινέζοι επενδύουν. Και όπως φαίνεται, η τάση τα επόμενα χρόνια θα μείνει σταθερή.
Πηγή: Καθημερινή