αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτός είναι ο Mr Zara: Από υπάλληλος καταστήματος, τώρα πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Αυτός είναι ο Mr Zara: Από υπάλληλος καταστήματος, τώρα πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο θρόνος… του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, άλλαξε χέρια. Σύμφωνα με το Forbes, ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη περιουσία σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων Zara, Arnancio Ortega. Την εν λόγω θέση κατείχε μέχρι τώρα ο Bill Gates.

Η μετοχή της Inditex, μητρικής των Zara, Massimo Dutti και Pull&Bear σημείωσε άνοδο 2,5%, αυξάνοντας την προσωπική περιουσία του Ortega κατά 1,7 δισ. δολάρια. Με την αύξηση, το συνολικό ύψος της περιουσίας του διαμορφώθηκε στα 79,5 δισ. δολάρια, αφήνοντας πίσω τον Gates ο οποίος εκτιμάται ότι έχει 78,5 δισ. δολάρια.

Υιός ενός εργάτη των σιδηροδρόμων από τη Λα Κορούνια της Ισπανίας, ο Ortega είναι σχεδόν τόσο μοναχικός, όσο και πλούσιος. Έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως υπάλληλος καταστήματος στη γενέτειρά του προτού ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Ξεκινώντας με λιγότερα από 100 δολάρια, αυτός και η γυναίκα του Rosalia Mera άρχισαν να φτιάχνουν εσώρουχα, πιτζάμες και νυχτικά στο σαλόνι τους.

Το 1975, το ζευγάρι (που τελικά χώρισε) αποφάσισε να ανοίξει ένα κατάστημα με την επωνυμία Zara. Οκτώ χρόνια αργότερα ο Ortega επεκτάθηκε σε 8 περιοχές της Ισπανίας. Το 1984 άνοιξε ένα κέντρο διανομής έκτασης περίπου 1000 τ.μ.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες λιανικών πωλήσεων, η Inditex δεν στηρίζεται ιδιαίτερα στη διαφήμιση. Αντ’αυτού, ο Ortega έχει αφιερώσει τους περισσότερους πόρους στη μετατροπή της εταιρείας του στην πιο αποτελεσματική μηχανή λιανικής στον κόσμο. Όταν εταιρείες, όπως η Gap και η H&M χρειάζονταν πέντε μήνες για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν, να διανείμουν και να πουλήσουν νέα προϊόντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Zara το έκανε σε τρεις εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες του Ortega μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καπρίτσια των καταναλωτών πολύ πιο εύκολα από τις ανταγωνίστριές τους.

Την περίοδο 2001-2002, όταν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι αγωνίζονταν να προστατέψουν τις περιουσίες τους εν μέσω της κρίσης των dot-com, ο Ortega κέρδισε επιπλέον 2,5 δισ. δολάρια και έφτασε να είναι ο 25ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Επανέλαβε το κόλπο επτά χρόνια αργότερα, όταν ο πλανήτης βυθίστηκε στην κρίση. Από το 2009 έως το 2013, και ενώ η ισπανική οικονομία παρέπαιε, ο Ortega είδε την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται κατά 39 δισ. δολάρια.

Ο Ortega είχε κατακτήσει για πρώτη φορά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου τον Οκτώβριο του 2015, όταν η μετοχή της Inditex αναρριχήθηκε σε ιστορικό υψηλό, ωθώντας την περιουσία του στα 80 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η μετοχή είχε οπισθοχωρήσει γρήγορα, επιστρέφοντας το θρόνο και πάλι στον Bill Gates.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 3 =